Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Entisestä olympia-ampujasta tuli olympiavalmentaja

Kuva: Entisestä olympia-ampujasta tuli olympiavalmentaja

Kaksissa olympialaisissa kilpaillut porilainen skeet-ampuja Maarit Lepomäki ottaa harppauksen toiseen suuntaan ja lähtee Pekingin olympialaisiin valmentajaksi. Orimattilalaista trap-ampujaa Satu Mäkelä-Nummelaa ja oulunsalolaista skeet-ampujaa Marjut Heinosta kisoissa valmentava Lepomäki pakkailee paraikaa laukkujaan, sillä Pekingiin lentävä kone lähtee torstaina.

Uusi rooli olympialaisissa ei jännitä, sillä Lepomäki on kerännyt ulkomaisista kisoista kokemusta parinkymmenen vuoden ajan. Lisäksi plakkariin kuuluu myös Sidneyn ja Ateenan olympialaiset. Monet kilpailut kolunnut Lepomäki tietää, mitä paikan päällä tapahtuu.


Entinen skeet-ampuja toimii Satu Mäkelä-Nummelan ja Marjut Heinosen valmentajana ainoastaan Pekingissä. Kilpailijoilla on omat henkilökohtaiset valmentajat, mutta nämä eivät matkusta Kiinaan.

Lepomäen tehtäviin kuuluu valvoa Pekingissä Mäkelä-Nummelan ja Heinosen etuja. Hän hoitaa kilpailuasioita ja opastaa asioimaan olympiakylässä. Lisäksi hän seuraa kilpailuja ja pitää huolen, että naiset saavat oikean kohtelun.

- Katson myös kilpailijoiden tasapainoa ampumisen aikana. Valvon, ettei asento ala kallistua.

Mutta eikö kuusi EM-mitalia voittaneen ampujan omat sormet ala syyhytä olympialaisissa?

- Ei minun tee mieli sinne kilpailemaan. Tein lopettamispäätöksen jo toissavuonna. Viime kesänkin ammunta oli ylimääräistä, Lepomäki toteaa.


Kukaan suomalainen haulikkomies ei voittanut olympiapaikkaa, joten matkaan lähtee kaksi haulikkonaista. Lepomäki ajautui heidän olympiavalmentajakseen sattumalta.

- Ampumaliitossa on pyörinyt naisprojekti ja sieltä tuli ajatus siitä, että minä lähtisin valmentamaan tyttöjä. Minulla on olympialaisista kokemusta ja olen matkustanut näiden tyttöjen kanssa paljon. Tunnen kilpailijat heidän koko uransa ajalta.

Lepomäki ei aio tutustua Pekingissä nähtävyyksiin, sillä kiire on kova ja aikaa vietetään suurimmaksi osaksi vain olympiakylässä.

- Kilpailumatkat eivät ole turistimatkoja. Mitä lähempänä kisat järjestetään, sitä vähemmän vapaa-aikaa jää. Sidneyn olympialaisissa oli pari ensimmäistä päivää vapaata, mutta silloinkin olin aika väsynyt. Se on aika pientä, mitä kisamatkoilla pystyy tekemään.

Satu Mäkelä-Nummelan tavoitteena on päästä olympialaisissa finaaliin. Naisen tulos on ollut niin hyvä, että sillä pitäisi päästä kuuden parhaan joukkoon. Myös Heinosen paras tulos antaa toivoa finaalipaikasta.

- Totta kai se jännittää, miten kisat menevät. Tytöt ovat treenanneet kisaa varten koko vuoden, joten toivon, että kaikki menee hyvin. Toivottavasti Suomeen tulee mitaleita.

Lepomäki viipyy olympialaisissa vain ensimmäisen viikon ajan. Hän lähtee kotia päin heti, kun Heinonen on suoriutunut osuudestaan. Eniten valmentajatar odottaa kotiinlähtöä.

- Odotan, että pääsen kotiin ja saan katsoa loput kisat televisiosta. Paikan päällä kisoja ei ehdi seurata.

Lilli Vesa

29.7.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva