Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Öljylampun henki

Kuva: Öljylampun henki

Vaikka Porin loma-asuntomessut ovat jo takana, niiden antiin on aihetta palata. Onhan kesämökkikausi parhaimmillaan nyt kun saimme viimein kunnon kesäkelit, joten mökkeilystä kannattaa puhua.

Kun Reposaaren mökkejä ja huviloita kierteli, ei voinut olla panematta merkille mukavuuksien tasoa.
Keittiöt olivat kuin kalliissa kaupunkiasunnossa, vesivessa ja suihku olivat vakiotavaraa, pesukoneet ja kuivurit kuuluivat asiaan, valaistusta riitti niin sisällä kuin ulkona, ja taulu-tv:kin kuului miltei joka mökin varustukseen. Vaikka puulämmitteinen sauna ihastutti osassa loma-asuntoja, oli monessa löylyhuoneessa sähkökiuas.

Voi sitä sähköistyksen määrää.

Eipä silti, sähkö alkaa olla lähes arkea jo syrjäisimmässäkin pikkumökissä. Se on tuonut kesämökeille jääkaapit, hellat ja kunnon valot. Niitä ilman eivät nuoremmat sukupolvet osaa mökkeillä, ja kyllä ne vanhemmankin lomailijan elämää helpottavat.
Sille kehitykselle ei kai voi mitään, että kesämökit muuttuvat koko ajan yhä tasokkaammiksi kakkosasunnoiksi, joissa vietetään paljon aikaa niin kesällä kuin talvella.

Tämä onkin ajatus, joka jakaa meidät mökkihullut suomalaiset kahteen leiriin. Osa haluaa uhrata paljon rahaa siihen, että mökiltä löytyvät kaupunkiasunnon vempaimet.

Paljon on kuitenkin myös niitä, jotka haluavat kesämökin olosuhteiden poikkeavan selvästi kaupunkiasunnosta; mökillä saa olla ulkohuussi ja puulämmitteinen kiuas. Toki tähän haluun voi vaikuttaa myös rahapula: persaukisen on tyydyttävä vanhan perintömökin varustukseen.

Niin tai näin, mutta joskus on tökkinyt pahan kerran, kun oppineet ympäristöintoilijat ovat vakavissaan esittäneet, että kaikki kesämökit pitäisi varustaa sähkökiukaalla. Puolen miljoonan mökkisaunan lämmittäminen puilla saastuttaa kuulemma ilmaa ja lisää osaltaan kasvihuoneilmiötä.

Väite on tietysti osaksi totta, mutta rajansa kaikella. Kunnon saunat ovat Suomessa lämmenneet perinteisesti puulla, ja perinteitä on voitava vaalia erityisesti mökillä.

Mikä onkaan leppoisampaa kuin sytyttää saunan pesä, vahtia sen palamista ja istua saunan rappusilla kaunista kesäiltaa katsellen, olutta naukkaillen ja savun tuoksua haistellen. Ilon voi ottaa irti pienestäkin varsinkin, kun polttopuut saadaan lähimetsän ”hoidollisista hakkuista”.

Sitä paitsi; kuormittaahan myös sähkön tekeminen ympäristöä tavalla tai toisella.

Ei tarvitse mennä kovin pitkälle menneeseen, kun sähkötön kesämökki oli pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Rantojen sähköistys alkoi levitä vasta 1970- ja -80-lukujen taitteessa.

Itselläni on sähköttömästä mökistä paljonkin omakohtaisia kokemuksia, kun vanhemmillani oli aikanaan mökki Ahlaisissa.
Sinne saatiin sähköt 1970-luvun lopulla, ja sitä ennen paikkaa valaistiin öljy- ja kaasulampuilla, makkarat, maidot, limut ja oluet viilennettiin vanhassa kaivossa, ja kahvit sekä perunat keitettiin kaasukeittimellä.

Tuolloin tuli tutuksi myös öljylampun henki.

Kävi nimittäin niin, että meitä oli joskus 70-luvun puolivälissä joukko nuoria viettämässä kesäistä viikonloppua mökillä. Mukana oli makkaraa ja muuta hiiligrilliin pantavaa sekä sen ajan ilmiöihin kuulunutta Poculus-valkoviiniä.

Illan aikana tunnelma tiivistyi diskomenoksi. Deep Purplet, Uriah Heepit, Osmondsit ja Sladet soivat sen minkä paristoilla toimivasta kasettinauhurista saatiin irti. Tunnelma oli kuin radion Entisten nuorten sävellahjassa.

Illan pimetessä sytytettiin öljylamput. Mukana porukassa oli myös Lahtisen Timo, joka myöhemmin on niittänyt mainetta mm. joogalentäjien puolueen perustajana. Hän oli aika fakiiri jo silloin ja ryhtyi antamaan tanssijoille tuuletusta takan reunalta ottamillaan palkeilla. Hauskaa oli.

Kun aamulla porukka alkoi heräillä, yhden jos toisenkin kasvot olivat mustia - noesta.

Saman tien huomasimme, että öljylamppujen lasit olivat mustat, ja nokea oli naamavärkkien lisäksi myös seinissä ja ikkunoissa. Lamput olivat olleet liian isolla liekillä, ja palkeiden puhuri oli levittänyt noen pitkin mökkiä.

Lampun henki oli puhunut.

Tilanteesta selvittiin, kun silloinen tyttöystäväni - nykyinen vaimoni - organisoi siivoustalkoot. Vettä ja riepua tarvittiin. Imuria ei tietenkään ollut, mutta puhdasta tuli.

Vanhemmat eivät ilmeisesti vieläkään tiedä, mitä mökillä tuolloin tapahtui, ellei sitten...

Jukka Vilponiemi

25.7.2008 07:50

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva