Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kalliomäkeä ei kiinnosta SDP:n presidenttiehdokkuus

Kuva: Kalliomäkeä ei kiinnosta SDP:n presidenttiehdokkuus

Kansanedustaja Antti Kalliomäki (sd) ei ole kiinnostunut SDP:n presidenttiehdokkuudesta vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Kalliomäki vastasi keskiviikkona kieltävästi Metalliliiton viestintäpäällikön Matti Putkosen (sd) ehdotukseen Kalliomäen ehdokkuudesta.

Antti Kalliomäki sanoi Uudelle Ajalle, että presidentin rooli on muuttunut Tarja Halosen valinnan jälkeen yhä enemmän seremoniamestariksi, jonka pitää näkyä kuninkaallisten häissä ja hautajaisissa sekä esiintyä erilaisissa kissanristiäisissä. Halonen on pakotettu siihen muottiin.

- Se tuntuu olevan kansan ja median tahto, ja varsinaisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoitoon liittyvät tehtävät ovat jääneet paljon vähemmälle huomiolle. Minä en halua eikä minusta ole seremoniamestariksi ja pelkäksi mielipidevaikuttajaksi. Kansaa pitää vaihtaa, ennen kuin minut valittaisiin presidentiksi, sanoi Kalliomäki.

Hän piti huonona sitä, että presidentin pitää julkisuuden avulla kalastaa kansan suosiota.

- Minä taas haluan kalastaa oikeasti, istua kavereiden kanssa ja ottaa joskus Koskenkorvaa ilman, että siitä nousee hirveä haloo, letkautti Siikaisista mökiltä tavoitettu Kalliomäki.

Hän sanoi vielä omaavansa niin paljon urheiluhenkeä, että pitää olla jonkinlaiset mahdollisuudet, ennen kuin lähtee kilpaan mukaan.
Vuosikaudet SDP:n sisäpiiriin mm. ministerinä ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana kuulunut Antti Kalliomäki suhtautuu kriittisesti erityisesti kokoomuksen haluun karsia presidentin valtaoikeuksia.

Hän istuu varapuheenjohtajana oikeusministeriön asettamassa työryhmässä, jonka tarkoituksena on syksyyn mennessä tehdä esityö perustuslain mahdollisista muutostarpeista. Myöhemmin syksyllä parlamentaarinen komitea ryhtyy asian jatkovalmisteluun.

- Perustuslaki uudistettiin vuonna 2000, jolloin mm. presidentin sisäpoliittista toimivaltaa karsittiin. Oma kantani on, ettei tuoretta perustuslakia pitäisi nyt mennä radikaalisti muuttamaan. Kannattaa katsoa taaksepäin ja pohtia, miten aiempi presidenttijärjestelmä on onnistunut. Mielestäni saldo on tältä osin varsin hyvä.

- Pitäisi olla erittäin vahvat perusteet, jos presidentin valtaoikeuksia vielä lähdetään karsimaan.

Seuraaviin presidentinvaaleihin on aikaa nelisen vuotta. Kalliomäen mielestä se on niin pitkä aika, ettei hän ole miettinyt vakavasti muitakaan mahdollisia SDP:n presidenttiehdokkaita. Maailma muuttuu koko ajan nopeassa tahdissa.

- SDP:llä on kuitenkin vakavan pohdinnan paikka siitä, kenet puolue valitsee ehdokkaakseen. Sosialidemokraatit ovat saaneet läpi kolme perättäistä presidenttiä, ja vastavoimien paineet kasvavat koko ajan. Demarien on seuraavissa vaaleissa entistä vaikeampi saada oma ehdokas presidentiksi.

Kalliomäki ei hämmästyisi, vaikka demarien ehdokas olisi joku puolueen ulkopuolinen henkilö, joka täyttää kansan ja median toiveet.

Jukka Vilponiemi

24.7.2008 08:55

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva