Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Arajärvi parantaisi heikkojen asemaa nostamalla verotuksen alarajaa

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) sai torstaina Porin SuomiAreenalta selkeän viestin, että kaikkien pienituloisimpien asemaa olisi helpotettava keventämällä kunnallisverotusta. Tämän viestin lähetti erityisesti tohtori Pentti Arajärvi Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton Areena-tilaisuudessa.

 

Keskustelutilaisuudessa, jossa pohdittiin kaikkein pienituloisimpien toimeentuloturvan parantamista, Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton valtuuston puheenjohtajana toimiva professori Arajärvi oli sitä mieltä, että kunnallisverotuksen verotettava tulon alarajaan korotus helpottaisi merkittävästi huono-osaisten asemaa.


Saman johtopäätöksen hän esittää myös kirjassa ”Leipää ja lämpöä”, jonka keskusliitto julkaisi eilen Porissa.


Arajärvi ei kuitenkaan kannattanut toimeentuloetuuksien vapauttamista kokonaan veroista, koska se mm. hankaloittaisi verotusta, jos ihminen on vuorotellen töissä ja työttömänä.


Yksinkertaisin tapa korjata tilannetta on Pentti Arajärven mukaan se, että kunnalliserotuksen verotettavan tulon alarajaa nostetaan, jolloin pienistä ansiotuloista maksettavat verot vähenevät olennaisesti. Tämä kompensoitaisiin kunnille valtionosuuksien korotuksella.


Arajärven esitys sai kannatusta erityisesti parisataapäiseltä yleisöltä, joka muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta oli esityksen kannalla.


Sen sijaan peruspalveluministeri Paula Risikko ei ollut yhtä varauksettomasti esityksen kannalla, sillä hänen mielestään veropolitiikka ja sosiaalipolitiikka olisi pidettävä erillään.


Risikon mielestä verohelpotukset on suunnattava laajemmin pieni- ja keskituloisille.


Paneelissa kuntia edustanut Porin sosiaalilautakunnan puheenjohtaja Juha Sandberg sen sijaan kannatti Arajärven ehdotusta sillä edellytyksellä, että valtio maksaa kunnille kokonaan verotulon vähennyksen.


Köyhyysongelman poistamista pohdittiin tilaisuudessa pohdittiin laajemminkin. Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Elli Aaltonen väitti, etteivät puolueet  uskalla kohdentaa toimia pelkästään 600 000:aan köyhään, koska silloin muut pieni- ja keskituloiset jäisivät väliin.


Panelistit olivat Arajärven kanssa yhtä mieltä siitä, ettei Suomessa voida harjoittaa pelkästään rahan jakoon perustuvaa köyhyyspolitiikkaa.


- Yhteiskunnan on huolehdittava koko väestöstä, ja mm. päihde- ja mielenterveydenhuollon tehostaminen tai koulutuksen lisääminen ovat myös köyhyyspolitiikkaa, Arajärvi sanoi.

Jukka Vilponiemi

18.7.2008 08:56

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva