Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Saatavilla laatuaikaa

Olen tässä viime päivinä mielenkiinnolla seurannut keskustelua vanhempien ja lasten yhteisestä ajankäytöstä tai oikeastaan sen puutteesta. Erään tutkimuksen mukaan yli puolet työssäkäyvistä vanhemmista viettää arkipäivinä vain muutaman tunnin jälkikasvunsa kanssa. Samaisessa tutkimuksessa kävi ilmi, että joidenkin vanhempien osalta, lasten kanssa vietetty päivittäinen aika jää jopa alle kahden tunnin.

 

Artikkeleita lukiessa törmää joihinkin termeihin aina toistamiseen. Eräs näistä paljon käytetyistä termeistä on saatavuus. Vanhempien pitäisi olla enemmän jälkikasvunsa saatavilla. Mitä tuo termi sitten todellisuudessa mahtaakaan oikein pitää sisällään? Joidenkin asiantuntijoiden mukaan aikuinen on silloin jälkikasvunsa saatavilla, kun hän on aidossa vuorovaikutussuhteessa jälkikasvuunsa. Vuorovaikutuksen ja positiivisen tunteen kautta lapsi oppii monia elämälle aivan välttämättömiä taitoja. Lapset siis tarvitsevat rinnalleen aikuista, joka aina tarpeen tullen on saatavilla. Lapsille tärkeätä on tuntea aitoa välittämisen tunnetta ja mielenkiintoa heitä kohtaan. Aitoa tunnetta siitä, että he ovat vanhemmilleen merkityksellisiä.

Melko tuore käsite on laatuaika. Mitä se sitten mahtaa olla? Kuka ylipäätään voi määritellä, mikä kullekin perheelle on laatuaikaa? Varsinkin näin loma-aikana vanhemmille tulee valtava paine järjestää lapsille tuota laatuaikaa. Koetaan huonoa omaatuntoa arjen ajanpuutteesta ja sen varjolla järjestetään mitä ihmeellisimpiä elämysmatkoja ja kokemuksia. Säntäillään stressaantuneena elämyksestä toiseen, ettei vain tule tekemisen puutetta. Erittäin tärkeänä pidän juuri sitä, ettei aikuinen koko ajan ole tarjoamassa lapsilleen tekemisiä. Pitäisi kiinnittää huomiota myös siihen, että lapsella on riittävästi joutoaikaa. Se on omiaan lisäämään lapsen omaa luovuutta. Lapsen on hyvä oppia olemaan tekemättä mitään. Oma poikani tuli jokin päivä sitten kysymään minulta, että mitä tekisin, kun ei ole mitään tekemistä. Kysyin, että tiedätkö mitä silloin tehdään, kun ei ole mitään tekemistä. Kaveri ällistyi täysin ja kysyi: ”No mitä?” Sanoin, että jos ei ole mitään tekemistä, niin silloin ei tehdä mitään, ollaan vaan.

Yhteiskunta on ajautunut siihen, että useimmilla vanhemmilla ei ole taloudellisesti mahdollisuutta jäädä kotiin pidemmäksi aikaa hoitamaan lastaan. Onneksi meille täällä suomalaisessa yhteiskunnassa on eri järjestelmien avulla pyritty helpottamaan vanhempien mahdollisuutta sovittaa yhteen, niin perheen yhteistä aikaa, kuin mahdollisuutta osallistua työelämään. Mutta uskaltaako vanhemmat laatuaika ja saatavuuskeskustelujen jälkeen enää ajatellakaan vievänsä lapsiaan kunnalliseen päivähoitoon? Myös tämänsuuntaiset ajatukset ovat osaltaan lisäämässä vanhempien paineita ja huonoa omaatuntoa. On paljon perheitä joissa joudutaan tarkkaan laskeman sitä, paljonko päivähoitomaksuja kokonaisuudessaan kertyy kuukausittain, mikäli lapsi tai lapset ovat kunnallisessa päivähoidossa. Onko siis edes taloudellisia mahdollisuuksia viedä lapsia kunnalliseen hoitoon.

Eduskunnassakin on herätty päivähoitomaksuasiassa ja siellä ollaan nyt puuhailtu muutoksia päivähoitomaksuihin. Nähtäväksi jää paljonko nämä muutokset tulevat todellisuudessa hyödyntämään juuri pieni- ja keskituloisia perheitä.

Mielenkiintoista keskustelua aiheesta käytiin myös puolueiden puheenjohtajien kunnallisvaalitentissä ravintola Buccon terassilla keskiviikkona. Uusi puolueemme puheenjohtaja joutui neitsyttentissään melkoisen ryöpytyksen kohteeksi, ei pelkästään päivähoitomaksuasiassa vaan monessa muussakin päivänpolttavassa asiassa. Minusta puolueemme on kuitenkin ottanut päivähoitoasiassa hienon ja edistyksellisen pitkän aikavälin tavoitteen kohti uudenlaista ajattelua. En itse näe ollenkaan mahdottomana ajatusta maksuttomasta päivähoidosta. Onhan meillä esim.
perusopetuskin maksutonta. Puheenjohtajatentissä kyseltiin miksi juuri lasten päivähoidon tulisi olla maksutonta, koska se syö valtion kassasta niin suuren osan? Miksei sitä laitettaisi esim. terveydenhuoltoon? Minusta tuntuu, että päivähoidon maksuttomuusasia on enemmänkin ideologinen kysymys. Kyllähän Porissakin kyseltiin taannoin sitä miksi kaupungintalo pitää kunnostaa? Miksei niitäkin rahoja ennemmin laitettu terveydenhuoltoon? No, aina pitää tietysti punnita asioita tarkasti ja perusteellisesti myös silloin kun miettii valitseeko kotihoidon vai kunnallisen päivähoidon. Haluaisin kuitenkin, että valitsevat perheet kumman tahansa heille annettaisiin siihen valtion ja kunnan tasolla taloudelliset mahdollisuudet. Sillä niinhän se on, että missä on aarteesi siellä on myös sydämesi.

Sonja Myllykoski

18.7.2008 08:55

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva