Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Raimo Sailas olisi valmis koviin toimiin ilmastonmuutoksen torjunnassa

Julkisuudessa puhutaan paljon siitä, miten tulevaisuus on kiinni nuorista ja miten nuorten pitäisi alkaa kantaa vastuuta ilmastonmuutoksesta. Keskiviikkona pallo heitettiin kuitenkin nyt vaikutusvallassa oleville aikuisille SuomiAreenan keskustelupaneelissa ”Onko nuorilla unelmia?”.

 

Katsomossa ollut 17-vuotias Klaus toi väriä keskusteluun kysymällä valtiosihteeri Raimo Sailakselta, miksei Sailas ja muut päättäjät voisi jo nyt ryhtyä kunnon toimiin ympäristön hyväksi, sillä ilmastonmuutoksesta on puhuttu jo kymmeniä vuosia. Kun tämän hetken nuoret pääsevät vaikutusvaltaisiin virkoihin 10-20 vuoden kuluttua, saattaa olla jo myöhäistä.


- Täytyy myöntää, että vuodet ovat menneet parempia eläkkeitä ja opintotukia askaroidessa, Sailas vastasi ironisesti.


- Juuri näistä laiminlyönneistä johtuen taakka on vielä kovempi niille, jotka elävät nyt. Henkilökohtaisesti olisin halukas paljon kovempiin toimiin ympäristön hyväksi kuin mihin yhteiskunta on valmis, Sailas vakavoitui.


Hän kertoi ottavansa ilmastonmuutoksen hyvin vakavasti.


- Tämä on todella globaali haaste ja edessämme on elintapojen valtaisa muuttuminen. Siinä eivät autoveroalennukset riitä, vaan tarvitaan erittäin suuria muutoksia.


Suomi ei voi kuitenkaan yksin parantaa ilmastonmuutosta. Mukaan olisi saatava myös Kiina ja USA.


- EU:n tuottamat kasvihuonepäästöt ovat vain kymmenen prosenttia maailman päästöistä. Suomen ratkaisuilla ei ole siis mitään merkitystä tässä globaalissa ongelmassa, Sailas kertoi.


Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Marja Tiura oli kuitenkin iloinen siitä, että EU:ssa on otettu askel eteenpäin, sillä unionilla on selvät ilmastotavoitteet vuoteen 2020 asti.


- Olen tyytyväinen, että olemme lähteneet liikkeelle, vaikka vauhti voisi olla nopeampaa, Tiura totesi.

Vaikka tilaisuuden aiheena oli nuorten unelmat, keskustelussa pyörittiin hyvin globaaleissa ja synkissäkin ongelmissa. Kun lopulta keskusteluun vedettiin mukaan omakotitalorakentamisen kielteiset ympäristövaikutukset, yleisöstäkin alettiin kysellä, eikö nuorten unelmat koske todellisuudessa aivan muita asioita.


- Minä unelmoin omakotitalosta. Olen asunut koko ikäni kerrostalossa ja pidän siitä. Jos kuitenkin joskus saan lapsia, en halua heidän kasvavan betonihelvetissä. En toivo tulevaisuudeltani kaupunkielämän hektisyyttä, SAMK:n opiskelijakunta Sammakko ry:n Aki-Petri Heino myönsi.


- Kaikkien ei tarvitse ryhtyä vegaaneiksi tai lopettaa autoilua. Edes se, että jokainen ihminen vähentäisi lihansyöntiä puoleen, voisi olla askel eteenpäin. Sama pätee yksityisautoiluun. Vaikka omistaa auton, sillä ei tarvitse pärrätä joka päivä tuntia, Porin ylioppilasyhdistys Porinterin puheenjohtaja Malla Toikka kiteytti.

Lilli Vesa

17.7.2008 08:57

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva