Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

STTK:n Mäenpää vaati politiikoilta sääntöjä globalisaation hallintaan

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää vaati järjestön SuomiAreena-keskustelussa Porissa, että poliitikkojen on laadittavat yhteiskunnalle pelisäännöt globalisaation hallitsemiseksi. Hän puhui uudesta yhteiskunnan käsikirjasta ja normistosta.

 

Kaupungintalon puutarhassa keskiviikkona järjestetyssä keskustelussa Mikko Mäenpää myönsi, että globalisaatiota ja sen tuomaa rakennemuutosta tarvitaan, mutta muutoksen pitää olla hallittua.


- Globalisaatio tuo yrityksille varmasti menestystä, mikä on hyvä asia kuten myös rakennemuutos. Ne tuovat kuitenkin yksilötasolla yritysten henkilöstölle turvattomuutta ja hätää, ja tämän estämiseksi tarvitaan pelisääntöjä, Mäenpää sanoi.


Hänen mukaansa poliitikot ovat yrityksiin verrattuna jääneet jälkijunaan vastaamaan globalisaation haasteisiin.


Keskustelussa poliitikkoja edustanut eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok) ei hyväksynyt sitä, että globalisaation - tai maailmanlaajuisen uusjaon, kuten hän sanoi - seuraukset olisivat mustavalkoisesti poliitikkojen syy.


- Niin poliitikkojen kuten kenen tahansa on vaikea arvioida sitä, kuinka nopeasti maailma muuttuu. Kukaan ei esimerkiksi vuosi sitten olisi voinut ennustaa sitä, että ruoan hinta kääntyi tänä vuonna nopeaan nousuun, Niinistö huomautti.


Pelimieheksi tiedetty Niinistö sanoi, että menossa olevassa uusjaossa kaikki kortit jaetaan uudelleen. Hänen mielestä nyt eletään jo uusjaon toista vaihetta, josta osoituksena on mm. se, ettei länsi yksi sijoita enää esimerkiksi Kiinaan, vaan Kiinalaiset sijoittavat jo länteen.


Seuraavaksi keskustelijat odottavat jo kolmatta vaihetta, ja se on ekologinen globalisaatio tai uusjako.


Akatemiatutkija Minna Halme uskoi, että ekologinen globalisaatio on viimeistään kolmen vuoden päässä luonnonvarojen ehtyessä.

Jukka Vilponiemi

17.7.2008 08:55

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva