Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

SDP vaatii edelleen ruokaveron alennuksen perumista

Kuva: SDP vaatii edelleen ruokaveron alennuksen perumista

Sosialidemokraatit pitävät edelleen kiinni vaatimuksestaan, että hallituksen olisi peruttava aikeensa alentaa ruuan arvonlisäveroa.

Porin SuomiAreenassa pidetyssä puolueiden puheenjohtajatentissä SDP:n Jutta Urpilainen laski, että ruuan alv:n alennuksen vaikutus pienituloiselle eläkeläiselle on yhden edamjuustopaketin verran kuukaudessa, kun pieni- ja keskituloisille suunnatun kunnallisveron alennuksen vaikutus olisi kolminkertainen. Hän ei saanut muilta puoluejohtajilta kannatusta.


Puolitoistatuntisessa keskustelussa SDP:n tuore puheenjohtaja joutui oppositiopuolueen johtajana erityisesti päähallituspuolueiden puheenjohtajien hiillostamaksi. Urpilainen näytti kuitenkin kyntensä, ja pysyi tiukkana mm. juuri ruokakeskustelussa.


Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen hiillosti Urpilaista ruuan arvonlisäverosta pitäen demarien vaatimusta typeränä.


Hän ihmetteli, että Suomessa sosialidemokraatit ovat perinteisesti vastustaneet tätä, kun muualla Euroopassa demarit ovat alennuksen kannalla.


Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen puolestaan arvosteli voimakkaasti SDP:n vaatimusta lasten päivähoitomaksujen poistamisesta.


Puolustuskannalla ollut Urpilainen ei antanut keskustelussa kuitenkaan periksi.


Ruokaveron alennuksen peruminen on yhä SDP:n vaatimus, mutta lasten päivähoitomaksujen poistaminen on hänen mukaansa puolueen pitkän ajan perhepoliittinen tavoite. SDP haluaa tehdä Suomesta mm. tällä tavoin perhepolitiikan mallimaan.


Hallituksen aikomuksena on alentaa ruoan arvonlisäveroa ensi vuoden lokakuussa viisi prosenttiyksikköä.


Jutta Urpilaisen mukaan tähän varatut 500 miljoonaa euroa on pieni- ja keskituloisten kannalta perustellumpaa siirtää tuloveron alentamiseen.


- Ruokaveron alennuksella pienituloinen eläkeläinen saa yhden edampaketin kuukaudessa, mutta hänen kunnallisveroaan alentamalla hyöty on kolminkertainen.


Vaikka oppositio on mm. kevään vaalirahoitussotkun yhteydessä yhdistänyt voimiaan, ei oppositio antanut ruokaveroasiassa tukeaan Urpilaiselle.


Esimerkiksi vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja perussuomalaisten ”arjen sankariksikin” nimetty Timo Soini vaativat veroalen aikaistamista.


Tentissä Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen välissä istunut Urpilainen totesi keskustelun loputtua naureskellen tulleensa härnätyksi. Hän piti keskustelun henkeä siitä huolimatta myönteisenä.


- Pääsin kuitenkin puhumaan niistä asioista, jotka ovat sosialidemokraateille tärkeitä kuten lapset ja perheiden hyvinvointi sekä kaikkein pienituloisimpien ihmisten aseman parantaminen.


Ensi viikolla lomailemaan lähtevät Urpilainen sanoi keskustelun vahvistaneen hänen käsitystään siitä, että politiikassa pitää uskaltaa puhua siitä, mihin uskoo.

Jukka Vilponiemi

17.7.2008 08:58

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva