Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yleishyödytöntä rytmimusiikkia

Kuva: Yleishyödytöntä rytmimusiikkia

Pori Jazz on taas toden teolla käynnissä, mutta ei suinkaan yleishyödyllisenä. Korkeimman hallinto-oikeuden toukokuisen päätöksen mukaan Pori Jazz ei käytä voittovarojaan yleishyödylliseen toimintaan, kun taas esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhlat käyttää. Veroedun menetys tuotti jazzorganisaatiolle tuntuvan laskun.

Yleishyödyllinen-sanan käyttö olisi pelkkä vitsi, ellei asia olisi näinkin vakava. Oopperajuhlien ja kevyen musiikin festivaalin erottelu jyväksi ja akanaksi on kulttuurifasismia, josta olisi pitänyt päästä eroon jo viime vuosituhannen puolella.


Korkean ja matalan kulttuurin korskeina kohoavat, iänikuiset raja-aidat olisi syytä romuttaa lopullisesti. Oopperaväkeä syytetään perinteisesti elitismistä, eikä suotta, mutta omassa norsunluutornissaan pöhöttyvät myös monet populaarikulttuurin toimijat.


Oman rakkaan genren ulkopuolella vaikuttavia taiteilijoita kohtaan tunnetaan edelleen valitettavan usein muukalaisvihaa, joka tukahduttaa valtavan määrän luovuuden potentiaalienergiaa. Musiikintekijät ja taiteilijat, jotka rohkenevat ylittää taiteenlajien ja tyylisuuntien välisiä raja-aitoja, vapauttavat luovat virtauksensa. Lopputuloksena syntyy usein nautittavan omaleimaista taidetta - huonoimmillaankin mielenkiintoista ja inspiroivaa.

Levykaupat ja yleisemmin äänitteitä myyvät musiikkiliikkeet elävät tukalia aikoja käytännöllisesti katsoen kaikkialla maailmassa. Porilaiset saivat ahdingosta vastikään konkreettisen muistutuksen, kun mainio Moe’s Music lopetti toimintansa, ainakin osittain äänitemyynnin tuntuvasta vähenemisestä johtuen. Ainutlaatuinen Green River onneksi porskuttaa edelleen, joten Porissa on edelleen vähintään yksi laajaa mainetta ja arvostusta nauttiva alan yritys.


Musiikin helppo saatavuus internetistä niin laillisia kuin laittomiakin väyliä pitkin on johtanut levymyynnin romahtamiseen. Puhutaan jopa musiikin maailmanlaajuisesta kriisistä, mutta tällainen yleistys kertoo esittäjänsä suppeasta näkökulmasta. Kyseessä on ainoastaan ääniteteollisuuden jalostaman vallitsevan formaatin eli käytännössä cd-levyn kriisi.


Aiheeseen saadaan aikaperspektiiviä, kun verrataan taltioidun musiikin historian pituutta musiikin historian mittaan. Musiikkia on tavalla tai toisella esitetty eräiden tutkijoiden mukaan jopa satojen tuhansien vuosien ajan ennen äänitaltiointien hyvin nuorta historiaa.


Musiikki on siis lähtökohdiltaan taidemuoto, joka on sidottu tiettyyn tilaan ja tiettyyn aikaan. Musiikkiäänite on vain tuon uniikin taidemuodon taltiointi, ei sen enempää eikä vähempää. On toki upeata, että musiikkia voi kuunnella koska tahansa kotioloissa tai autossa, omassa rauhassa tai kaveriporukassa. Lisäksi nykyinen studiotekniikka luo äänittämiseen lähes rajattomia mahdollisuuksia, joiden toteuttaminen elävässä esityksessä olisi käytännössä mahdotonta.

Ääniteteollisuus on kokenut muodonmuutoksia ennenkin. Johtavana formaattina savikiekot vaihtuivat singlelevyihin, nämä myöhemmin lp-levyihin ennen cd:n valtakautta. Nyt käynnissä oleva metamorfoosi on kuitenkin aiempia suurempi hyppäys. Levy-yhtiöt joutuvat miettimään strategiansa kokonaan uudelleen. Avainkysymys on, miten kyetään laillisin keinoin kilpailemaan laittoman ilmaislatailun kanssa, jota on käytännössä mahdoton saada kuriin.


Musiikkibisneksen murroskausi on tuonut muassaan myös paljon hyviä asioita. Aloitteleville ja tuntemattomille artisteille internet on luonut aivan uudenlaisen mahdollisuuden tuoda osaamistaan periaatteessa rajattoman yleisön kuultavaksi. Musiikin leviäminen ilmaisten nettilataamisten kautta on pelkkää plussaa kellaribändeille, toisin kuin isojen levy-yhtiöiden artisteille, joiden levymyyntiin laiton latailu kovertaa näkyvän loven.


Musiikki sinänsä elää ja voi hyvin - nimenomaan elävimmässä, puhtaimmassa muodossaan, sillä konserttikävijöiden määrään äänitealan kriisi on vaikuttanut positiivisesti. Parhaiden live-esitysten voimaa, jota karismaattisen artistin välitön läsnäolo ja suora kontakti yleisöön vahvistaa, ei mikään taltiointi kykene voittamaan. Näin on ollut jo kymmenien tuhansien vuosien ajan ja näin tulee aina olemaan riippumatta siitä, missä muodossa taltiointeja milloinkin kaupitellaan.

Mikko I. Elo

17.7.2008 08:55

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva