Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Uusi Porin murteen sanakirja ilmestyi

Kuva: Uusi Porin murteen sanakirja ilmestyi

Porin työväenopiston murrepiiriläisiltä on ilmestynyt uusi murresanakirja ”Pootoora”. Punakantinen opus sisältää noin 4 500 murresanaa, jotka on käännetty yleiskielen sanoiksi. Jokaisen sanan yhteydessä on myös esimerkkilause.

Sana pootoora tarkoittaa lisäyskuppia. Kirja on saanut nimensä siitä, että opus on niin sanottu lisäyskupillinen aiemmin murrepiiriltä ilmestyneelle Porilaist Prohtaamist -sanakirjalle sekä muille alueen murrekirjoille.


- Kun edellinen sanakirjamme ilmestyi vuonna 1991, huomasimme heti, että siitä jäi pois paljon sanoja. Olemme keränneet tähän kirjaan materiaalia 17 vuotta, eikä tässäkään ole läheskään kaikkia Porin murteen sanoja, kirjan toimittaja ja murrepiirin vetäjä Ulla H. Leino kertoo.


Hän haluaa muistuttaa, että kirjan tekijät ovat kaikki harrastelijoita eikä kielitieteilijöitä.
Kirjan on kuvittanut Matti Palomäki.

Porin murre aiheuttaa porilaisille välillä kiusallisia kommunikaatiotilanteita muissa kaupungeissa. Esimerkiksi jos syömme erilaisia kakkoja, ahdamme suuhumme leipää, emme ulostetta. Suuleistakaan ei puhuta juuri muualla kuin Porissa.


Myös sana ”yhtäkkiä” saattaa kuulostaa asiayhteydestä riippuen muiden mielestä hauskalta. Jos porilainen käy yhtäkkiä Raumalla, hänen on oltava hyvin nopea.


Kuitenkin Porin sisälläkin on omia murteita, kuten Yyterin ja Toejoen murre. Työväenopiston murrepiiriläisten mukaan Ahlaisten ja Reposaaren murteet poikkeavat jo niin paljon tavallisesta Porin murteesta, että niitä on vaikeaa ymmärtää.


Samoin kuin kieli, murre muuttuu koko ajan. Leinon mukaan murteen on annettavakin muuttua. Esimerkkinä tästä on f-kirjaimen jääminen nuorempien suusta pois. Kun ennen sanottiin takafutlaari, nykyisin auton säilytystila kutsutaan takahutlaariksi.


Murresanojen kerääminen ei jää tähän kirjaan. Murrepiiri aikoo jatkossakin kirjata ylös sellaisia sanoja, jotka ovat jäänet pois Pootoorasta.


Työväenopiston murrepiiriin on kuulunut vuosittain 15-20 ihmistä. Ensi syksynä piirillä käynnistyy 25. toimintavuosi.
Pootooraa myydään Info Porin Kirjakaupassa.

Lilli Vesa

15.7.2008 08:56

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva