Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kesä tulee tekemällä

Kuva: Kesä tulee tekemällä

Moni on sitä mieltä, että kesä ei ole kesä, jos ei ole hellettä ja tauotonta auringonporotusta. Mutta kyllä kesän ja kesätunnelman tekee jokainen itse, jos vain tahtoo. Tekemisen ja tunnelman luomiseen suomalainen kesä antaa hyvät mahdollisuudet. Satakunta ja satakuntalaiset ovat aina osanneet pitää kesää, eikä maakunta ole lomalla kesälläkään. Tämän tajuaa jokainen vilkaisemalla tapahtumakalentereja ja lehtien ilmoituspalstoja.

Happeningiä on jos jonkinlaista.

Porin mittavat RMJ-festivaali, jazz-tapahtuma sekä Suomi Arena höystettynä elokuisella Pori Folkilla ja muilla tapahtumilla ovat oivia esimerkkejä osaamisesta ja kyvystä nauttia kesästä vaikkei hellettä ja paahdetta olisikaan. Tapahtumien myötä Pori ja maakunta saavat kosolti ansaittua huomiota ja julkisuutta. Kannattaa muistaa, etteivät kyseiset tapahtumat Poriin ole tupsahtaneet ilman omaa ansiotamme ja kovaa työtä. Pienestä alusta on Pori Jazzkin kasvanut mittavaksi, kansainvälisestikin arvostetuksi tapahtumaksi. Työtä se eteen on tehty – helteellä ja sateella. Merkille pantavaa on, kuin nopeasti Suomi Areena on kasvanut mittavaksi valtakunnan ykköstapahtumaksi mitä yhteiskunnalliseen kehityskeskusteluun tulee. Areenan kautta meillä on mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon ja kehityksen suuntaan. Hyvin suunniteltuna, järjestettynä ja hoidettuna uskoisi sen kotiutuvan pysyvästi porilaiseksi kesätapahtumaksi. Töitä on tämänkin eteen tehty eikä suotta.

Porin loma-asuntomessut ansaitsevat oman erityisen huomionsa. Uskoisin useimpien epäilevien tuomaittenkin kääntäneen kelkkansa messujen saaman suosion ja myönteisen palautteen jälkeen. Hyvin meni ja maine kasvoi. Unohtaa ei sovi, että kohonneista polttoainekustannuksista huomioimatta ennätysmäärä suomalaisia valitsi kesämatkakohteekseen Porin, Meri-Porin, Reposaaren ja loma-asuntomessut. Vaikkei prameimmat ja uhkeimmat villat ja mansionit tavallisen työllään elävän kukkarolle sovikaan saivat messuvieraat varmasti hakemaansa virkistystä ja vinkkejä omaan lomarakentamiseensa.

Pienikin on kaunista ja kätevää. Tämä kävi selväksi, kun tutustui messujen mökkiosastoon. Viihtyisiä mökkejä, saunoja ja terasseja oli moneen makuun. Ei muuta kuin Klubi-askin kanteen vaan raapustamaan ja sitten tuumasta toimeen. Messut olivat menestys Porille, yli 65000 kävijän ennätysyleisö ei voi olla väärässä. Eikä tämäkään itsestään toteutunut. Töitä tehtiin asian eteen pitkä rupeama, eikä vain kesähelteellä vaan jo viime talven viimoissa ja tuiskuissa.

Kun vielä muistetaan ja omaksi otetaan kaikki muut Porin mainiot kesätapahtumat Preiviikin kalarannan aidosta ja tunnelmallisesta rantajuhlasta alkaen, menettävät helle ja paahde merkitystään, porilaiset ja muut satakuntalaiset voivat syystä kulkea rinta rottingilla ja nauttia kesästään satoi tai paistoi.

Mutta ei vain Porissa. Osataan sitä naapureissakin. Esimerkiksi Luvian mittava kesäjuhla, kerää vuosi vuodelta tuhansien juhlijoitten joukon Laitakarin idyllisiin maisemiin. Tätä aitoa merenrantamiljöötä on jo parin vuoden ajan vielä korostanut kaljaasi Ihanan rakentaminen. Mittava ja hatunnoston arvoinen ponnistus perinteiseltä purjelaivakunnalta. Jo rakentamisvaiheessa Ihanasta on tullut maakunnan suosituin matkailukohde. Odotellaanpa vain, kun kolmen vuoden päästä päästään neitsytpurjehdukselle.

Unohtaa ei tietenkään pidä myöskään maakunnan lukuisia ja aitoja harrastajateattereita.

Usein koko kylän väki vauvasta vaariin valjastetaan kesäteatterintekoon heinäkiireitten lomassa. Rakennetaan kylän identiteettiä ja vankistetaan yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä samalla tarjotaan itselle ja katsojille riemukasta kesäkulttuuria. Niin laajaksi on kesäteatteriharrastus maakunnassa kasvanut, että vähemmistössä lienevät pian ne kylät, joissa ei jonkin muotoista ”tiatteria” esitettäisi. Eivätkä nämäkään itsestään synny. Harjoitukset nimittäin aloitetaan usein jo viimeistään kevättalvella ja nasevia repliikkejä, ilmeitä ja sutkautuksia hiotaan aivan viime päiviin ennen kihelmöivää ensi-iltaa. Töitä siis pitää tämänkin lystin eteen tehtävän.

Koko maakunta ja sen uuttera kesäkansa ansaitsee siis kiitoksen siitä, ettei se jää säitä surkuttelemaan vaan tarttuu toimeen ja saa aikaiseksi tapahtumarikkaan ja antoisan kesän.

Nauttikaamme siis kesästä ja sen tekemisestä. Yhdessä satakuntalaiset – yhdessä.

Esa J. Anttila

11.7.2008 09:04

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva