Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tarjolla suhteilua

Kuva: Tarjolla suhteilua

Satakuntalaisten parhaat koneistot on jo rasvattu ja tarkoitus on takoa ensi viikolla, jolloin rauta on kuuminta. Jazzien ja SuomiAreenan yhteydessä Satakunnassa lappaa jos jonkin näköistä vaikuttajaa: puolet ministereistä, puoluejohtajat, suuri joukko kansanedustajia, muutama EU-komissaari, meppejä, johtavia virkamiehiä, maakunta- ja kuntapoliitikkoja, toimittajia, ammattijärjestöjen ja työnantajien edustajia, tutkijoita, bisnesjohtajia, järjestöjen ja yhdistysten edustajia, kulttuurin tekijöitä, yhteiskuntavaikuttajia ja pintajulkkiksia. Me satakuntalaiset tarjoamme oivan foorumin heille kaikille -- tulla suhteilemaan.

Tällaisella suhteilulla on paha maine, vaikka kaikki sitä tekevät. Erityisesti lobbaus on niin ruma sana, että tuskin sitä kehtaa ääneen sanoa. Monesti lobbaus kun ymmärretään negatiiviseksi kähmimiseksi salaisissa kabineteissa. Jos englannin lobby-sanan kääntää kuitenkin suomeksi, voidaan puhua paljon kauniimmin suhteilusta tai julkissuhteissa vaikuttamisesta. Silloin erilaiset karvalakkiryhmittymät pyrkivät ajamaan omaa asiaansa vaikuttamalla päätöksentekoprosesseihin.


Tällaisia lobbauslähetystöjä on harjoitettu niin kauan kuin länsimaisesta demokratiasta on voitu puhua. Tänä päivänä lobbaukseksi mielletään lähes kaikki pyrkimykset vaikuttaa päättäjiin silloin, kun yhteisöillä, yrityksillä tai kansalaisryhmittymillä on oma lehmänsä ojassa.

Harvemmin lobbausta ajatellaan positiivisena mahdollisuutena, jota päättäjät suorastaan odottavat. Erityisesti meillä kaikilla satakuntalaisilla on oman lehmämme nyt ojassa, kun kesän kuumin suhteiluviikko on alkamassa. Me tarvitsemme joka hetki lisää valtakunnallista kannatusta omille tavoitteillemme -- ja lobbauslistamme ei ole suinkaan lyhyt.

Maakuntaliittomme ja kuntiemme edunvalvontakoneistot on jo viritetty: Monet liikenne- ja ratahankkeet ovat tärkeitä Satakunnan vetovoiman kannalta. Yliopistokeskuksen rahoituksen ja olemassaolon turvaaminen uudessa yliopistolaissa sekä ammattikorkeakoulun kehitys- ja tutkimusrahoituksen varmistaminen ovat koulutusmaakunnalle ensiarvoisia. Selkämeren teemavuoden kannalta ensi viikolla on vaadittava myös päätöstä Selkämeren kansallispuiston perustamisesta.

Kulunut vuosi on todistanut, että varmistettavaa riittää joka hetki: esimerkiksi Rauman opettajakoulutuslaitoksen rahoituksen turvaaminen, työllistämismäärärahojen riittävyyden varmistaminen, Porin tulvavahinkojen korvaaminen ja Kokemäenjoen tulvasuojelun rahoitus, Niinisalon ja Säkylän varuskuntien voimavarojen säilyttäminen, Kokemäen työvoimapalvelujen turvaaminen, Köyliön vankilan henkilökunnan lisääminen tai vaikka suora henkilöjunayhteydet.

Toisaalta lähes kaikilla eduskunnassa käsiteltävillä asioilla on oma merkityksensä satakuntalaisille, olipa kyse sitten aluehallintouudistuksesta, kuntarahoituksen riittävyydestä tai sosiaaliturvan parannuksista. Siksi monet asiat voivat olla edunvalvonnan listalla - ei vain siksi, että ne hyödyttävät satakuntalaisia vaan myös siksi, että ne hyödyttävät kaikkia suomalaisia.

Valtion eri sektorien ja alasektorien välinen rahakilpailu on niin kovaa, että on turha odottaa, että osumia tulisi jokaisella yrittämällä. Siksi kaikkein tärkeintä on toimia yhteispelillä edunvalvonnassa, jolloin jokaista linkkiä tarvitaan: maakuntaliiton virkamiehiä ja luottamusjohtoa, muita edunvalvojia, maakunnan ihmisiä sekä kansanedustajia. Tilanteesta riippuen omat roolini vaihtelevat: kansanedustaja on joskus laitahyökkääjä, pelinrakentaja, valmentaja, huoltaja, puolustaja tai vaikka maalivahti - jonakin päivänä voi ehkä joutua taklaamaankin yhteisten asioiden puolesta.

Työ jatkuu joka hetki ja yksi kesän oikeista vaikuttamisen paikoista on ensi viikko, jolloin Porin kävelykadulla ja jazz-rannassa kulkee roppakaupalla sellaista väkeä, joille kannattaa omalla kotikentällä suotuisissa olosuhteissa puhua taas omista lehmistä. Aionkin suhteilla aktiivisesti aamusta iltaan ja vaikuttaa julkissuhteissa.

PS. Samaa tosin odotan myös satakuntalaisten taholta. Nimittäin jokirannassa, kävelykadulla tai vaikka kansansouduissa on hyvä vetää myös minua hihasta; lobata, suhteilla tai vaikuttaa julkissuhteissa antaen työmääräyksiä eduskuntaan vietäväksi.

Krista Kiuru

11.7.2008 09:03

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva