Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rauman kehittäjä kirjaksi

Rauman museon, viime vuodet sokeana toiminut tutkija Marja Niemi kokosi kirjaksi Rauman museon alkuunpanijan ja muutenkin voimakkaasti Rauman kehitykseen vaikuttaneen Fredrik Lehtisen elämäntyön.
Kirjan Niemi kokosi viime vuonna tekemänsä gradun pohjalta. Sokeudestaan huolimatta hän ei pitänyt työtä vaikeana.

 

– Ei tutkimuksen tekeminen ole sokeanakaan vaikeaa. Minulla on ollut hyviä henkilökohtaisia avustajia. Minä tiedän, mitä pitää hakea ja toinen pistää asiat paikoilleen, kuvaa Niemi prosessia.

Aivan näin yksinkertaisesti tutkimustyö ja varsinkaan kirjan tekeminen ei ole tapahtunut. Kirjan julkaisukuntoon saattamisessa Niemi kuvaa olleen hirveä työ, eikä hän sittenkään voi olla varma, onko esimerkiksi kannen punainen väri oikea punainen.

Hyvien avustajien lisäksi Niemen apuna on ollut hyvä muisti ja vuodesta 1978 alkaen kertynyt tutkijan kokemus Rauman museossa.
Niemi nostaa Lehtisen yhdeksi tärkeimmistä Rauman kaupungin kehitykseen vaikuttaneista henkilöistä. Hän toimi raumalaisessa päätöksenteossa vuosisadan vaihteessa, jolloin Rauma alkoi kehittyä pikkukaupungista koulutus- ja teollisuuskaupungiksi.
Lehtisen sanottiin olleen yksi kaupunginvaltuuston valistuneimmista ja eniten asioihin vaikuttaneista henkilöistä.

Tullista tullut, Pöytyällä maattoman perheeseen syntynyt ja Turussa leipurinoppinsa saanut Fredrik Michelsson Lundstedt saapui Raumalle Lehtisen nimellä varustettuna leipurimestarina. Varallisuutensa hän kuitenkin loi laivanvarustajana ja kiinteistökaupoilla.
Niemi kertoi Lehtistä olleen sen takia helppo tutkia, että hän jätti aineistonsa perustamalleen Rauman museolle, joskin aineistosta puuttui henkilökohtaiset muistiinpanot.

– Asiakirjojen rivien väleistä voi kuitenkin lukea, millainen hän oli ihmisenä, kertoo Niemi.

Lehtisen ansioluetteloon voidaan liittää museon lisäksi keskeisen vaikuttajan rooli Rauman radan rakentamisessa ja sivistys- ja sosiaalisen toiminnan kehittäminen.

Vaikka Lehtinen oli pitkäaikaisimpia poliittisia toimijoita Raumalla vuosisadan vaihteessa, ei tutkija Niemi pysty sijoittamaan häntä varmuudella nuor- tai vanhasuomalaisia, eikä poliittisesta suuntautumisesta löydy muutenkaan muita merkkejä, kuin kansalaissodan alla maksettu Suojeluskunnan jäsenmaksu.

– Henkilönä hän oli hajuton ja mauton, vahva asiantuntija, mutta ei puhuja. Tämän takia Nortamo meni edelle valtiopäivämiesvaaleissa, kertoo Niemi.

Jouko Veijonaho

11.7.2008 09:02

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva