Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Se suuri sampi…

Kuva: Se suuri sampi…

Jaa et mikä?? No se suuri historialline sampi, ko saatii sillo viime vuastuhanne viimittee vuassara alvus vuan 1914 täält meilt päi Sunniäme nuattaranna vesilt. Siit o ny värkätty oikee näytelmää tääl rannal Pajuranna kesäteatteris. Määki ole ollu siin jollailai fölis nöit flätinöit funteeraamas oikeesee formuu.

Ei ihmine tul lainka tarpeeks miättineeks, kui paljo ne teatterilaiset joutuu tälläämää ittes likkoo stää näytelmää koottais. Varsinki sillo konnettei saar mittää suurempaa helppaust tua raha suhtee ja kaikki jourutaa nii hommaamaa ko näpertellee ja nikkaroittee itte. Ei silti, kyl niil päälpäsmäreil miälikuvitust ja käretaitoi piisaa meil muillekki soppakouril jajettavaks. Pori tori siäl nousee vanhaa kuasiis koval tohinal. Pöytii jo pystytettää ja kraatari tikkoo masinallas niihi kattovärkkei siin välis ko roikkei sovittamiselt kerkee. Sihe mailma aikaa oli kalastajakki semmosii sutjakoit miähii, niät nämä nykyset näyttelevät kalastajat ei oikee meinaa niihi roikkeihi ilma housuisii tällättävvii kiiloi mahtuu.. Kyl me muijakki silti plöösänneilt näytetää, mut se oli sillonki jo vauraure merkki. Ei se ol iha tost vaa ko vaihretaa valla toisel vuastuhannel. Onneks sentää o niikki huushollei, joist viäl o löytyny passeleit kutteit näyttelijöitte kläädäämissee. Ommeil ollu lystii ko niit vanhoi vaik ny niit muijjai skrollii pruvvailtii. Ei silti, ei tääl rannal nii kauhee fiinei ihmisii sillo ollu, konnettei elämäskää juur paljo kehumist semmosis vaatimattomis olois.

Kalastamisest ko kerra o puhe ni puitteet sihenki sit löytyy. O nii vet, jost sampi iha oikeesti saaraa ja kalastajil haisematont kallaa millai ny sattuu milläki kelil tullee, ninko näytelmärepliikeis prohtataa siäl. Kaikki kalakki kilokaupal ja sit viäl se liki kolmemetrine sampiki o itte värkättyi ja yllätytte vissii, fiinei ja ninko ehtaa tavaraa. Vaakahuane siäl Pori toril oli kaikil tuttu pytinki, ettekä tul pettyy senkä suhtee, nii o tila isäntä kampraateines saanu timprattuu senki yleisömassai iloks ja tiätysti samme potrettitaustaks. Ensunka ny vaa jo liikaa paljastanu, tarkotus oli ninko uteliaisuut herätel...

Se täs harrastelijasakis o hiukka kurjaa, ko koskaa kaikki ei pääs yhtaikaa treenailee. Monet tekkee voorotyät ja kyl se tyä sit mennee erel. Senki ole pannu merkil et kovi ottaa lujil se repliikkei ulkoo oppimine, ans kattoo sit kui ittekunki käy ko tosiplassi tullee. No soo sit kuu lopul. ja sihe ny viäl kerriitää oppii, kai? Kyl me siin sit lauletaanki ihmiste iloks taik sit kauhuks jolsettei satu mennee iha kaikkei oorteleitte mukkaa. Oli meil oikee laulajaki hiukka ninko esilaulamas prikulles, meil iha uusii lurituksii. Ja sillai se taitaa nois kuaroiski ol, et nuatilliset sanat ettee vaa ja sit mennää vaikkei ikin olis lauluu kuultu. Siit se joko lähtee taik ei. No mee porukka kyl tykkäs laulaa ja ko laulukki passas nii hyvi toho näytelmä henkee ja oli oma ranna poikai säveltämmiiki viäl. Enstiks alkais meni aikalai sillai ninko Väinö vainaa nuatil eikä yhtää pysytty hanuristi kyytis, mut pikkuhiljaa, luule..

Joka treeniehtoon o juatu siäl luannos kaffeet ja syäty kuumat pullat, pannukakot hillol taik millo mitäki hyvvää o emännät pistoovannu. Meininki o ollu melkei samallaist ko sillo ennevanhasis tappuritalkois, joist paljo viäläki pauhataa. Oli kannus piimäplantuu janojuamaks ja sit joku köökist toi kopparil kaffeet ja kastamist. Kyl maistu hyväl sillo ja nii maistuu pellopiantareel kaffettelu nykki. Treffataa sit suure samme merkeis ja funteerattaa mikä o tot ja mikä valla tuulest tai sanosinko ny täsä et briisist temmattuu….

Ulla H. Leino

11.7.2008 09:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva