Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suomi Areena alkaa Sulo A. Savon pihasta

Kuva: Suomi Areena alkaa Sulo A. Savon pihasta

Kolmannen kerran järjestettävä yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma Suomi Areena käynnistyy ensi tiistaina, 15. heinäkuuta Porin Reposaaren maisemissa, tunnetun porilaisen ja reposaarelaisen kulttuurivaikuttajan Sulo A. Savon pihalla. Luvassa on muun muassa kiivasta kalakeskustelua – ja maukasta kalastajien tekemää kalasoppaa.

Soppaa lusikoimassa on muun muassa Simon kunnan johtaja Esko Tavia, jonka mielestä lohen ammattimainen merikalastus pitää kokonaan lopettaa kutuvaelluksen aikana kaikilla Suomen aluevesillä.
Ammattikalastaja Heikki Salokankaan mukaan lohikeskustelun ja -päätösten sävy on sellainen, että ”kalastajan itsetunto on jo poljettu paskaan”.

Sulo A. Savo laskee, että hänen pihamaalleen mahtuu noin 200 kuulijaa. Keskustelu aloitetaan kello 10 aiheena Selkämeren tila. Mukana ajatuksia vaihtamassa ovat muun muassa Rauman kaupungin ympäristöjohtaja Juhani Korpinen, Suomen ympäristökeskuksen johtaja Lea Kauppi ja WWF:n meriohjelman päällikkö Anita Mäkinen.

Ammattikalastuksen tulevaisuudesta ym. keskustellaan kello 11.45 alkaen.

Lähes kolmekymmentä vuotta Reposaarella asunut Sulo A. Savo on muiden saarelaisten ja meren rannalla asuvien tapaan kiinnostunut Selkämeren ja yleisemmin Itämeren tilasta ja myös kalastuksesta.

Itämeren tilanne on aika huono. Siinä on täysin hapettomia syvänteitä. Ravinnekuormitus jatkuu edelleen ja mereen työnnetään jätettä, eikä toivottua Atlantin suolaisen veden pulssia Tanskan salmien läpi ole saatu kahteenkymmeneen vuoteen.
Suomenlahtikin on aika huonossa kunnossa, mutta Pohjanlahdella ja Selkämerellä tilanne on paljon parempi.

Kalastuselinkeinoa horjuttavat hyljekannan kasvu ja ehkä jatkossa myös merimetsojen räjähdysmäinen lisääntyminen. Sulo A. Savo näkee, että kalastuksen sääntely on välttämätöntä, mutta hänen mielestään ammattikalastus pitäisi turvata, että ”me saisimme oman osuutemme nousulohesta”.

Sulo A. Savo arvelee, että satakuntalaiset ovat hoitaneet huonommin lobbauksen valtiovaltaan päin kuin pohjoisen seudut.
Keskustelun aiheena ei ole etukäteen mainittu Morenian suunnitelmia ruopata merenpohjaa Reposaaren edustalta, mutta Savon mielestä tätäkin aihetta pitäisi tiistaina käsitellä.

Heli Kokko

10.7.2008 10:18

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva