Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jazzien pianonvirittäjä tapaa työssään kuuluisia artisteja

Kuva: Jazzien pianonvirittäjä tapaa työssään kuuluisia artisteja

Konserttien järjestäjät saavat usein suurilta artisteilta mitä kummallisimpia raidereita eli vaatimuslistoja. Starat saattavat pyytää suuria määriä herkkuruokia, kallista shampanjaa, tiettyjä kukkia, upeita autoja, poliisisaattueita, trendikkäästi sisustettuja pukuhuoneita tai muita tarpeettomia asioita. Konserttien pianonvirittäjille tulevat raiderit ovat kuitenkin onneksi suppeita ja realistisia.

Pori Jazzeilla jo 31 vuotta pianoja virittänyt ja kunnostanut Markku Kokko kertoo, että yleensä pianistien raidereissa toivotaan lähinnä tiettyä pianomerkkiä, määrättyä viritystasoa ja yleisesti hyväkuntoista soitinta.
- Raiderit ovat yleensä agenttien tekemiä. Soittajat ovat usein vaatimattomia. Jos soittimen koneisto on hyvässä kunnossa, pianistit ovat iloisia ja kiittävät kauniisti.

Kirjurinluodon konsertteihin erikoistunut Markku Kokko virittää Pori Jazzien kaikki pianot yhdessä kollegansa kanssa. Tänä vuonna jazzeilla on kolme flyygeliä. Ne vuokrataan kauempaa Suomesta.

Koska Markku Kokko työskentelee sound checkeissä muusikoiden kanssa, hän on saanut tavata monia tunnettuja pianisteja. Hänen mieleensä on jäänyt esimerkiksi Michel Camilo.

- Camilo on hyvin pienikokoinen mies, mutta lyö flyygeliä niin kuin käsissä olisi moukarit. Ihmettelimme, että miten hän pystyy lyömään soitinta niin voimakkaasti. Ja miten flyygeli kestää sen käsittelyn.

Kokolle on kertynyt vuosien varrella muutamia nimikirjoituksia, vaikka ei erityiseksi nimmareiden metsästäjäksi tunnustaudukaan. Nimmareita löytyy esimerkiksi Chick Corealta, Cannonball Adderleylta ja Manhattan Trasferin jäseniltä. Joidenkin pianistien kanssa on myös ystävystytty ja lähetelty muutamia kirjeitä.

Kokko puhuu pianisteista positiiviseen sävyyn eikä sano heistä kertaakaan pahaa sanaa. Kai nyt sentään joku pianonsoittaja käyttäytyy konsertissa ilkeästi ja omahyväisesti?

- Ilkeitä pianisteja ei ole jäänyt mieleen. Vaikeita tapauksia on ollut, mutta he ovat olleet konsertin muita henkilöitä.

Virittäjän työt alkavat viitisen päivää ennen ensimmäistä konserttia, kun flyygelit saapuvat. Ensitöiksi soittimille tehdään koneistosäätöjä ja esivirityksiä.

- Konserttipäivinä saavun Arenalle aamulla kahdeksalta. Tarkastan pianon yönjälkeisen viritystason. Sen jälkeen katsastan viritystasoa pitkin päivää, ennen jokaista esiintyjää ja sound checkissä.

Vaikka Kokko ehtii harvoin kuuntelemaan hyvien esiintyjien konsertteja, hän työskentelee jazzeilla mielellään.
- Se on kivaa puuhaa. Saan tavata soittajia ja työ on erittäin vastuullista. Pianojen pitää olla täysin kunnossa.
Pianonvirittäjä on valmiudessa koko konsertin ajan. Välillä soitin saattaa mennä kesken tapahtuman rikki ja silloin Kokon on riennettävä hätiin nopeasti.

- Aika harvoin pianot hajoavat kesken konsertin. Kerran 80-luvulla konsertin aikana tuli yhtäkkinen ukkoskuuro ja koko lava oli vedessä. Myös flyygeli meni täyteen vettä ja sen osat turposivat. Konsertti oli pakko keskeyttää. Avasimme flyygelin ja kuivasimme sen koneiston. Operaatio kesti puoli tuntia ja konserttia päästiin jatkamaan, mies muistelee.

- Yleensä säätä yritetään kuitenkin ennakoida. Jos tuntuu, että voi alkaa sataa, järjestystä muutetaan ja flyygeli siirretään pois lavan reunalta.

Flyygelin ainoat viholliset ovat Kokon mukaan sade ja auringon paahde. Aurinko lämmittää soitinta niin paljon, että sen viritykset voivat muuttua jopa kymmenessä minuutissa.

Kukaan artisti ei ole onnistunut romuttamaan flyygeliä jazzeilla, vaikka toisilla on taipumus hakata koskettimia lujaa. Pari kovakouraista on saanut kuitenkin katkottua Hammod-urkujen koskettimia.

Mutta miten pianonvirittäjä pystyy tyynesti tekemään työnsä? Eikö hän pelkää, että onkin virittänyt suuren artistin soittimen vahingossa aivan väärin ja koko konsertti menee pieleen?

- Joskus jännitin, että mokaan. Esimerkiksi kanadalaisesta Oscar Petersonista sanottiin, että hän lähtee lavalta pois, jos piano ei olekaan kunnossa. Silloin jännitin, kun viritin hänen pianoaan. Jännitystilat ovat kuitenkin hävinneet, kun kaikki on mennyt hyvin.

Lilli Vesa

10.7.2008 10:05

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva