Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ihanan rakentaja Ismo Lilja vuoden luvialaiseksi

Luvialaiset kesäjuhlat meren rannalla oli syvästi juurillaan, kun vuoden luvialaiseksi kastettiin sunnuntaina 6. heinäkuuta kaljaasi Ihanan rakennustyön vetäjä Ismo Lilja. Perusteluissa korostettiin Ismo Liljan aktiivista panosta hankkeen kaikissa vaiheissa.

 

Hän oli ideoimassa ja valmistelemassa kaljaasin rakennustyötä. Nyt hän on kahden vuoden ajan johtanut talkootyönä rakennettavan purjelaivan valmistusta.

Lilja on tehnyt Luviaa tunnetuksi veneenrakentajana ja purjehtijana jo vuosikaudet. Hän on ollut rakentamassa muun muassa noin kolmeakymmentä Scylla-paattia. Kaljaasi Ihanan telakasta on tullut yksi Satakunnan matkailun vetovoimaisimmista nähtävyyksistä.

Vuoden luvialainen Ismo Lilja suhtautuu rauhallisesti saamaansa julkisuuteen, mutta tyytyväiseltä hän vaikuttaa. Perinnelaivan rakentaminen on ollut idullaan jo vuodesta 1988, kun hän seurasi ahvenanmaalaisten kaljaasi Albanuksen rakennustyötä. Paatti on edelleen matkailukäytössä.

Vastaavia purjelaivoja on Suomen puolellakin muutama rakennettu. Se pani Ismo Liljan pohtimaan, miksei perinteisellä purjelaivojen rakennuspaikkakunnalla tehdä samoin. Vuodesta 2004 haave alkoi toteutua kokouksilla ja valmisteluilla.
Matkailijoita on telakalla käynyt parin vuoden aikana jo kymmeniä tuhansia, jopa Uudesta Seelannista ja Irakista asti. Yli 30 maasta on tultu paattia ihmettelemään. Matkailijat eivät ole rakennustyötä häirinneet, mutta silti Ismo Lilja pilke silmässä pohtii:
– Pitäisiköhän laittaa lappu, että laivanrakentajia ei saa puhutella eikä ruokkia.

Mukavalta hänestä on tuntunut, kun kävijöille on syntynyt jonkinlainen ahaa-elämys ja silmät laajenee, että tällainen talkoohanke vielä onnistuu.

Ismo Lilja, 68, johtaa rakennustyötä eläkeläisenä. Eläkkeelle hän joutui, koska sai voimakkaan liima-allergian. Kaljaasi Ihanan kohdalla tilanne on toinen, kun liitokset tehdään puutappien avulla, eikä liimaa käytetä.

Kaljaasin rakentaminen on haasteellista työtä, koska on kokonaan eri asia rakentaa purjelaivaa kuin purjeveneitä. Työ on jatkuvaa oppimista. Kaljaasi Ihanan suunnittelussa on otettu huomioon 1900-luvun alkupuolelle jatkunut luvialainen purjelaivojen rakennusperinne.

Vuoden luvialaisella ei ole pienintä epäilyä talkoohengen säilymisestä Luvialla. Tosin talkooväkeä on tullut ympäri Satakuntaa – Raumalta, Porista, Eurajoelta. Talkoissa on ollut myös tamperelainen, nokialainen, hollantilainen ja amerikkalainen.

Kaikkiaan talkoolaisia on ollut satakunta henkeä. Kerralla hommissa on viidestä kymmeneen talkoolaista. Rakentajia rohkaisee, kun koko ajan näkee työn edistymisen ja vesillelasku lähestyy.

Rakentaminen on edennyt sopuisassa hengessä. Riidoista Ismo Liljalta on kyselty, mutta niitä ei ole vielä tullut. Hänen tunnettu rauhallisuutensa on edistänyt hyvää yhteishenkeä. Sitä tarvitaankin, koska kaikki ovat paikalla täysin vapaaehtoisesti. Työ on edennyt suunnitelmien mukaan.

-Tämä hanke on aikataulussa. Se ei tässä vaiheessa näytä myöhästyvän kuin Olkiluodon ydinvoimalan rakentaminen. Kesällä 2010 Ihana lasketaan vesille ja 2011 se on valmis.

Hän kiittää lämpimästi Euroopan Unionia rahoituksesta, joka vastaa 70 % kuluista. Luvia ja Pori ovat mukana pienellä osuudella. Lisäksi tulee omaa rahoitusta.

Ismo Lilja ei tunnusta olevansa täysin aito luvialainen, koska hän on asunut paikkakunnalla jatkuvasti vasta vuodesta 1978 alkaen. Vaimo on aito luvialainen. Kotona on suhtauduttu myönteisesti kaljaasin rakentamiseen.
 – Stressiä tai uskonpuutetta ei ole tullut.

Purjehtiminen on Ismo Liljalla verissä. Tänä kesänä se ei ole toistaiseksi onnistunut, mutta nyt juhlien jälkeen hän lähtee Scyllallaan Hannamarialla kohti Uuttakaupunkia, jossa pidetään Scyllien maailmanmestaruuspurjehdus.

Vaikka purjeveneessä on moottori, niin sitä käytetään vain pakon edessä. Moottorilla mennään tarkasti eteenpäin, mutta purjehtiminen on elämää parhaimmillaan.

Tapio Seppälä

8.7.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva