Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tennis ei siitä parane

Kuva: Tennis ei siitä parane

Mikäli jonkin urheilutapahtuman yhteydessä voidaan puhua todellisesta trilleristä, niin sellaiseksi nousi Wimbledonin tenniksen miesten kaksinpelin finaali Sveitsin Roger Federerin sekä Espanjan Rafael Nadalin välillä. Vaikka ei ole edes suoranainen tenniksen ystävä, niin tämä ottelu liimasi – katkoineen kaikkineen – katsojan maksukanavan suoran lähetyksen pariin. Eikä edes isä ja poika-Hedmanin selostus pahasti sotkenut tunnelmaa.

Federer haki kuudetta peräkkäistä Vimpelin voittoa ja olisi noussut Björn Borgin (myös viisi voittoa 1976–1980) ohi historiaan. Mutta Nadal oli eri mieltä ja vei, jo nyt huoletta miestenniksen klassikoksi nimettävän finaalin nimiinsä neljän tunnin ja 48 minuutin taiston jälkeen 6-4, 6-4, 6-7, 6-7, 9-7.

Jo finaalin eränumerot kertovat, että kyseessä oli todellinen henkien taistelu, jossa oli kaikkea mahdollista mitä tennikseltä voi odottaa. Ratkaisu oli Nadalin käsissä jo muutamaan kertaan, mutta Federer näytti mahtavan tahtonsa. Nadal johti neljännen erän tiebreakia jo kahdella minibreakilla syötöin 5-2 ja hänellä oli tuolloin kaksi ottelupalloa. Kuitenkin Federer nousi tiebreakin ja erän voittoon 7-5 pistein.

Mentiin peräti viidenteen erään, eikä siinäkään tahtonut tasoeroa löytyä, sillä nyt peli ratkaistiin jatkopalloilla. Niitäkin tarvittiin siis 9-7 numeroihin, ennen kuin Federer teki oman ratkaisevan virheensä ja näin Nadal otti ruohokentällä pelatussa Wimbledonissa ensimmäisen voittonsa. Yleensä Roger voittaa ruohokentällä ja Rafael massalla, mutta nyt klassikko kääntyi Nadalille!
Kun peli alkoi Suomen aikaa puoli viideltä ja päättyi – muutaman sadetauon jälkeen – kello 23.15 Suomen aikaa, niin jokainen saattaa kuvitella, millaisessa rääkissä pelaajat olivat.

Miten ihmeessä kummankin pelaajaan fysiikka saattoi kestää näin pitkän ottelun, sillä vielä ratkaisuvaiheissa molemmat olivat jopa hyväkuntoisen näköisiä?

Taitaisivat kuntonsa puolesta mahtua jopa Tapparan SM-liigajoukkueeseen!

Palkintosummat eivät natsaa

Muutama vuosi takaperin kaikkien neljän suuren tennisturnauksen kaksinpelien voittajien – siis miesten ja naisten sarjassa – palkintosummat korotettiin Grand Slam-turnauksissa (Australia, USA, Ranska ja Englanti) tasa-arvon vuoksi yhtä suuriksi.
Hieno juttu toki, mutta herää silti yksi kysymys!

Jos kerran voitosta saa saman summan kummassakin sarjassa, niin miksi sitten miesten ottelut pelataan systeemillä paras viidestä ja vastaavasti naisten pelit paras kolmesta?

Nyt naisten finaali Williamsin sisarusten (Venus ja Serena) välillä ratkesi jo runsaassa tunnissa ja miesten ottelussa saman summan eteen Federer ja Nadal joutuivat tekemään töitä liki viisi tuntia. Kun vielä kaikki pelit menivät saman kaavan mukaan, eli naisille riitti jatkoon kaksi voitettua erää, mutta miesten täytyi voittaa aina kolme erää, niin jotenkin suhteellisuusteoriani ei osu kohdalleen.
Toki summat pitääkin olla saman suuruiset voittajille, mutta kuka kertoisi – vaikka ihan omin sanoin – meikäläiselle, mitä merkitsee se paljon puhuttu sanonta ”samasta työstä sama palkka”?

Tenniksessä miesten euro näyttää olevan vain arviolta 70 senttiä!

Vaikka Suomi ei päässyt juhlimaan poikien kaksinpelin voittajaa, niin finaalin hävinnyt Henri Kontinen, 18, pääsi Suomen tennishistoriaan ja samalla taisi tulla Pekingin olympialippu kuin Henrille illallinen?

Ilmaston muutos

Brittiläinen ilmasto ei ainakaan pahemmin näytä muuttuneen – vielä.

Siellä sataa aina, oli kyseessä sitten jalkapallon huippuottelu, Wimbledonin tennisturnaus tai formulaykkösten osakilpailu. Ilmasto vesittää monesti turistin tunnelman, koska se näyttää kuuluvan jokaisen tapahtuman yhteyteen kuin pipa tamperelaisen päähän!
Pieni korjaus silti. Jossain 80-luvun alkuvuosina tapahtui niin, että meikäläinen seurasi silloisen pääsarjan ottelua Tottenham-Wimbledon White Hart Lanella – eikä satanut!

Kun vihjeeksi annetaan se, että Wimbledon voitti ”vieraissa” 3-0, ja yhden Vimpelin maaleista teki Porin Pallo-Tovereissakin (PPT) pelannut Carlton Fearwether, niin tilastonikkarit löytävät kyllä halutessaan jopa kyseisen päivän sekä vuoden.
Mutta Wimbledonissa juoksutettiin pressuja vähän väliä pelikentän päälle. Jalkapallo-otteluissa sen sijaan on jo kehittyneimmissä maissa sellaisia kenttiä, joissa saadaan areena suljettua myös ”sisähalliksi”. Sellaista kattoa suunnittelevat Wimbledonin pääkenttien yläpuolellekin. Mahtaa tulossa olla mahtava rakennelma.

Myös formulat ajoivat Englannin Silverstonessa toiseksi viimeistä kertaa ja varsinaiseksi Esterin juhlinnaksi tämäkin kisa lipsahti. Välillä satoi enemmän, välillä vähemmän. Mutta suomalaisten menestys tässä arvonnassa oli yhtä hyvä kuin meikäläisellä lotossa, sillä erolla, että suomalaiset olivat neljäs ja viides – lottokuponkini tulos on yleensä kolme.


Ferrari osaa myös töpeksiä

Jotenkin tuntuu siltä, että kun formuloiden huipputallit – McLaren tai Ferrari – töppäävät, niin kohteena on yleensä suomalaiskuski. Kenellekään ei lie jäänyt epäselväksi, että Lewis Hamilton on Ron Dennisin lempilapsi ja Heikki Kovalainen ajelee siinä kakkoskuskina. Siitäkin huolimatta, että Heikki ajoi Silverstonessa jopa paalupaikalle. Sade yllätti.

Mutta vielä pahemmin sade yllätti Ferrarin. Hamilton johti vajaalla puolella sekunnilla kun hän ja Kimi tulivat varikolle. Hamiltonille ehdittiin vaihtaa jopa uudet välikelin renkaat ja silti hän lähti varikolta ennen kuin Räikkönen, jolle ei renkaan vaihtoa suoritettu!
Kimi jäi sitten kuin seisomaan kulahtaneilla renkaillaan, kun Hamilton lähti ajamaan ja puhtailla sadekelin renkailla ajanut Rubens Barrichello nousi palkintopallille. Suoranainen ihme tuo, sillä Kimi jäi neljänneksi ja Heikki oli viides.

Mutta auttamattoman jännäksi MM-pistekärki meni. Kahden pisteen sisällä on formulasirkuksen puolivälissä peräti neljä (4) kuskia. Toivottavasti Ferrari palkkaa Jean Todtin uudestaan tallin pomoksi, sillä 20. heinäkuuta Saksan Hockenheimissa on ihan tosi kyseessä.

Eri systeemit

Porilainen NiceF pelasi lauantaina kotiottelun naisten jalkapalloliigan Puistolan Urheilijoita vastaan. Ottelua oli seuraamassa myös Suomen naisten – ja 23-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja – Michael Käld.

Lähinnä hän oli tarkkailemassa pelaajia, sillä kentällä oli jopa kaksi porilaistakin maajoukkueen nuorten leirillä ollutta pelaajaa, mutta kohteena olivat Puistolan maajoukkuetason pelaajat. Käld on ensimmäinen jalkapallon maajoukkuevalmentaja, joka on luotsannut Suomen aikuisten arvo-turnaukseen (EM-lopputurnaus).

Ensi vuonna EM-turnaus pelataan Suomessa, joten kyseessä on merkittävä aluevaltaus. Michael Käld totesi, että naisten maajoukkue koostuu lähinnä ulkomailla pelaavista suomalaisista. Suomen ulkopuolella pelien taso sekä tempo ovat naisissakin luokkaa parempaa kuin Suomessa, jossa joukkueiden tasoerot sarjan sisällä ovat melko suuret.

Suuret erot ovat Ruotsissa ja Norjassakin, mutta mikäli näiden maiden kärkiryhmissä pelaa suomalainen, niin maajoukkuevalinta on liki varma. Jokaisessa joukkuelajissa olemme muita pohjoismaita jäljessä, sillä Käld kertoi, että Ruotsin kärkiseuroissa pelaavat suomalaiset tulevat palkallaan jopa hyvin toimeen.

Eli yllätys, yllätys; Ruotsissa, Norjassa sekä Tanskassa naispelaajat saavat kohtuullista palkkaakin. Samalla on mahdollista hoitaa opiskeluja.

Miten mahtanee Suomessa tuon asian kanssa olla? Jopa Hongan mestarijoukkueen liigapelaajat taitavat joutua maksamaan itse siitä, että yleensä edes saavat pelata naisten Liigassa?

Tekniikka tökkii

Viikonlopun Kuortaneen Eliittikisat eivät paljon valoa Suomen yleisurheiluun tuoneet. Toki kiekonheittäjä Frantz Kruger parantaa kisa kisalta ja alkaa olla jo Pekingissä selvää finaalikamaa.

Mutta mitä ajatella siitä kun naisten keihäs ei lennä. Ja mitä sitten siitä, että Tero Pitkämäki jää kisan kakkoseksi. Eikä hänet voittanut heittäjä ole edes toinen suomalainen tai Andreas Thorkildsen. Ei. Nyt hänet kepitti Venäjän Sergei Makarov tuloksella 86,88.

Pitkämäen valmentaja Hannu Kangas sanoo, että ihan aikataulussa edetään. Silti olisi parempi voittaa kisa jos aikataulussa edetään. Joku tekniikkavirhe kylkikrampista jäi?

Pihtiputaan Keihäskarnevaalit voittanut Teemu Wirkkala kiskaisi kaksi hyväksyttyä heittoa ja paras oli 80,20. Ei sillä irtoa Pekingissä edes loppukilpailupaikka. Seikka on saletti.

Mutta Tommi Evilä ja Jukka Keskisalo ovat täysin Pekingin kisavauhdissa.

Ensi perjantaina Rooman Kultaisen Liigan kisassa Tero Pitkämäki ja ranskalainen Salim Sdiri kohtaavat vuoden tauon jälkeen – ja kumpikin kilpailee. Toivottavasti ovat myös järjestäjät ottaneet opikseen, että pituushyppy sekä keihäänheitto ovat vaarallinen yhdistelmä.

Villi kortti Pekingiin meni ex-Puntti-Karhu Antti Everille. Hänen valmentajansa, Tampereen Pyrinnön Jaakko Kailajärvi, toteaa, ettei painonnostajillamme ollut edes esittää muita vaihtoehtoja. Tosin kun koko Kreikan punttijoukkue kärähti, niin joku muukin olisi saanut paikan hankkia. Alkaa Kulta-Kallen saavutus vuodelta 1968 olla jo historiallisen kaukana. Hei, täyttää 40 vuotta!
Painissa Marko Yli-Hannuksela odottelee vielä omaa korttiaan, mutta naisten vapaauintijoukkuetta suorastaan pyydettiin olympiakisoihin.

Jarmo Liuhala

8.7.2008 09:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva