Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Keppiä ja porkkanaa

Kuva: Keppiä ja porkkanaa

Jotakin merkillistä sittenkin taisi Hämeenlinnan puoluekokouksessamme olla. En nimittäin muista, että aikaisemmin olisivat puoluekokousedustajat tällä palstalla näin runsaasti palautelleet mieliin kokouksessa kokemaansa, näkemäänsä, kuulemaansa. Olisiko siinä merkki lisää siitä, että otamme uudistumisen tiellä varovaisia askeleita. Sovitaan, että otamme ja otamme yhdessä.

Uusi puoluejohto ei ole lähtenyt sotimaan soitellen. Uutta puheenjohtajaa taidetaan jo vähän pelätäkin muissa porukoissa siitä päätellen, että jonkunmoista vähättelyä, jopa tytöttelyäkin on havaittu. Ja onhan Jutta Urpilainen rekisteröity muuallakin eli niissä piireissä, joissa pidetään kirjaa tulevaisuuden kansainvälisistä nuorista vaikuttajista.

En ollut ainoa, ehkäpä kuitenkin olimme päätoimittaja Ullan kanssa ensimmäisiä, jotka toivat esille Ilkka Kantolan nimen. Ja teimme sen reilusti sillä tarkoituksella, että hänelle katsottaisiin joku näkyvä tehtävä puolueessamme. No, näin kävi ja nyt sitten katsomme, miten tämä entinen piispa alkaa toimia ja näkyä. Uskon, että toimii ja näkyy. Ja kuten Jutankin kohdalla, on teologian tohtori Kantolan valinta 1. varapuheenjohtajaksi myös huomattu kilpailijoiden joukossa. Kristillisten (faris) lahja kokoomukselle, sen varapuheenjohtaja Eija-Riitta Korhola totesi Kotimaa-lehden mukaan, että Sdp:n kirkkomielinen maine on liian helpolla ansaittu. Korholan sai pillastumaan etenkin pj. Urpilaisen linjaus, että kirkon ja politiikan tulisi tiivistää vuoropuheluaan. Olipa Jutta kehdannut jopa sanoa haluavansa pikaisesti keskustella arkkipiispa Jukka Paarmankin kanssa. Ja kun tähän nyt sitten vielä entisen piispan valinta varapuheenjohtajaksi, niin parahtaahan siinä entinen kypäräpääpappien puolue vähemmästäkin.

Niin että eivät porvarit meitä demareita nyt ihan etummaiseen kirkonpenkkiin päästä istumaan. Eikäpä ole väliksikään päästää. Meille sopii paikka siellä etupenkin valloittaneiden fariseusten takanakin. Ja sanoihan se vanha rovastikin ahkeralla kirkossa istumisellaan leuhkineelle tekopyhälle, että jos taivaspaikka aukeaisi sen mukaan, miten paljon on kirkon katon alla ollut, niin ainakin kirkonpenkkien paikka taivaassa olisi taattu.

Siihen puoluekokoukseemme vielä palatakseni, uskon että puoluejohtoomme sopivat ystäväni, porilaisen Anttilan Esan sanat: On hyvä, että näitä mantuja tallaa edelleen ihmisiä, joitten hyvä elämä on muutakin kuin omat tarpeet ja halut.
    
Venäjän puutullien arvellaan saattavan puukauppamme kriisitilaan. Asiantuntemukseni riittää juuri tämän toteamiseen, joten toistanpa taatusti keskustalaisen asiantuntijan arveluita. Puu ei nyt liiku Suomen metsistä sahoille. Kesän korvalla jo nähtiin, että alle puoleen oli puukauppa vuoden takaisesta pudonnut. Puunjalostustehtaita on meille rakennettu uskoen, että rajan takaa puuta tulee. Jos nyt lakkaa tulemasta, sulkee metsäteollisuus muutaman tehtaan. Bilateraalisen kaupankäynnin jatkumiseen uskoneet kenkä- ja pukutehtaat käyvät esimerkistä, mitä sitten tapahtuu, kun kaikki loppuu. Niitä tehtaita ei enää ole jäljellä kuin muutama.

Suomen metsiä omistaa nyt liki miljoona suomalaista ja siitä joukosta eläkeläisiä on yli kolmannes, maanviljelijöitä ja palkansaajia molempia lähes kolmannes. Nyt on hallituksen ratkaistava, mitä tehdä, jotta sahat soisivat. Monin paikoin verotetaan rakentamattomia tontteja muita rankemmin. Koska tarjoaa hallitus rangaistusveroa metsäomaisuuden laiminlyönnistä saadakseen sillä tavalla puukaupat käyntiin? Tätä kysyy keskustalainen asiantuntija ja minä muiden mukana odottelen mitä tapahtuman pitää. Suomalainenhan tekee mitä vain välttääkseen veroja. Jos porkkana ei kelpaa, niin olisiko tässä sitten se tarvittava keppi?

Sotavuosina oli maataloilla tiettyjen tuotteiden kohdalla luovutuspakko. Onko hallituksella uskallusta ja halua laittaa historia toistamaan itseään? Luovutuspakolla kuritettiin sotavuosina mustaa pörssiä. Haluaisinpa nähdä, myydäänkö meillä vielä joskus puutakin mustassa pörssissä!

Kesäisille puhujamatkoille valmistautuville tovereille ohjeeksi Santeri Alkion sanat: Lähtekäämme siitä tosiasiasta, että yhteiskunnallinen agitatsiooni aina vaikuttaa tehokkaimmin niihin kansankerroksiin, joiden elinehdot ovat korjauksen tarpeessa.

Timo Roos

8.7.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva