Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Aallon suunnittelema sauna herää jälleen henkiin

Kuva: Aallon suunnittelema sauna herää jälleen henkiin

Aino ja Alvar Aallon suunnittelema, vuonna 1946 Kauttuan Ruukinpuiston jokirantaan valmistunut jokisauna on uusien omistajien myötä palautumassa alkuperäiseen kuntoonsa ja yleiseen saunomiskäyttöön.
- Tiedossa oli, että tiedossa on paljon töitä, mutta kai se oli Alvar Aalto joka innosti ostamaan saunan, kertoo Eija Helander-Nieminen.

Aalto-harrastus on perhepiirissä virinnyt jo aikaisemmin. Aallon suunnittelemia esineitä oli jo kertynyt varastoihin niin, että nyt niitä voidaan käyttää saunarakennuksen sisustamiseen.

Sauna ei ole ihan tavallinen sauna. Aallot suunnittelivat sen aikanaan A. Ahlström Oy:n henkilöstön saunaksi. Kokonaispinta-alaltaan 510 neliömetrin saunarakennuksessa on sijainnut yläkerrassa saunat, iso yhteissauna ja perhesaunat. Alakerrassa taas on sijainnut pyykkitupa.

Helander-Nieminen kertoo ostopäätöksen syntyneen kolme vuotta sitten pikaisesti, kun isä Esko Helander huomasi kiinteistön olevan myynnissä.

- Ei silloin taidettu juuri varttia kauempaa miettiä, ettei kukaan pääse väliin, muistelee Helander-Nieminen.

Rakennus on ollut alun perin hirsirunkoinen. Jälkeenpäin osa seinistä on myös rapattu. Helander-Nieminen kertoo rappauksen saavan olla seinissä, mutta tiilikatto korvataan alkuperäisellä turvekatolla.

- Sukulaisten voimin paikkoja on pikkuhiljaa kunnostettu entiseen malliin, kertoo Helander-Nieminen.
Nyt kuitenkin näyttää siltä, että myös ulkopuolista apua tarvitaan. Ensinnäkin aluskatteeksi tulevien huopien asentamiseen tarvitaan ammattilaisen apua ja varsinaisen turvekaton tekemisestä ei kenelläkään tunnu olevan tietoa. Norjassa ja Virossa tiedetään viimeksi tehdyn turvekattoja, joten siltä voisi apukin löytyä.

Saunaosastot alkavat jo nyt olla alkuperäisessä kunnossaan. Kaikkein parhaiten on säilynyt yhteissaunan pesuhuone, joka on saatu pienellä fiksaamisella alkuperäiseen asuunsa.

- Toinen perhesaunoista on tarkoitus muuttaa takkahuoneeksi, kertoo Helander-Nieminen.

Saunaa ei ole vielä millään tavoin markkinoitu, mutta jo nyt varauksia on tullut. Pään avasivat talviuimarit, joita varten jokirantaan jouduttiin rakentamaan kiireellä laituri ja samalla laiturin pieleen laitettiin kylpytynnyri.

- Minun haaveena on kunnostaa alakerran pesulan tilat kehitysvammaisten yleishyödyllisen työn tiloiksi, kertoo Helander-Nieminen.
Pitkään kehitysvammaisten parissa työskennelleen Helander-Niemisen haaveena on kehittää rakennuksesta kehitysvammaisille taidepainotteinen leiri- ja toimintakeskus, joka voisi ottaa tehtäväkseen myös Ruukinpuiston puutarhatyöt ja siistinä pitämisen.

- Saunan pitäminen ei enää ole sellaisenaan kannattavaa, mutta saunat voisi suunnata vaikka erilaisia sosiaalisia ryhmiä varten. Mikä sen paremmin yhdistää kuin yhteissauna ja sen päälle saunakahvit, pohtii Helander-Nieminen.

Kesäiltaa onkin mahtava viettää 30 metriä pitkällä, osaksi katetulla terassilla kahvia juoden, seuraten jokirannan elämää ja kuuntelemalla linnunlaulua.

Pesulan tilat ovat vieläkin Euran Pallon käytössä, myös sen 60 vuotta vanha pesukone, jolla peliasusteet vieläkin pestään. Suurin osa pesulan laitteista on ajan mittaan poistuneet tiloista, osaksi senkin takia, että parhaimmillaan siellä oli sijoitettuna 75 kauttualaisten pulsaattoripesukonetta.

Jouko Veijonaho

4.7.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva