Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Täydennystä luvassa

Kuva: Täydennystä luvassa

Pekingin kesäolympialaiset alkavat melko tarkkaan kuukauden kuluttua. Suomen joukkue käsittää tällä hetkellä 35 urheilijaa, mutta lisävalinnat tehdään 21. heinäkuuta, joten kokonaisvahvuus nousee melko tarkkaan 70 urheilijan kokoiseksi. Kun Fina tarjosi villiä korttia Suomen naisten vapaauintiviestijoukkueelle, niin joukkueen koko kasvanee suuremmaksi. Yleisurheilussa A-rajan ylittäneitä urheilijoita tulee yllättävän runsaasti ja tämä tietää sitä, että mikäli lajissa on yksi A-rajan ylittänyt urheilija, niin muidenkin Pekingiin valittujen yleisurheilijoiden pitää rikkoa kyseinen raja. Esimerkkilajina olkoon vaikka naisten keihäs. Tältä vuodelta A-raja on vaivalloisesti rikki Mikaela Ingbergillä, joten B-rajan ylittäneillä ei ole mitään asiaa Kiinan matkalle.

Viime kesäolympialaiset käytiin vuonna 2004 Ateenassa ja ne jäävät urheilumme historiaan mustalla tavalla. Ensinnäkin Suomesta oli Kreikassa mukana vain 53 urheilijaa, joka oli pienin osallistujamäärä sitten Los Angelesin vuoden 1932 kesäkisojen! Olivat jo 72 vuotta aikaisemmin.

Ateenassa tehtiin suomalaista mustaa olympiahistoriaa, sillä Suomi jäi ensimmäistä kertaa kesäolympialaisten historiassa ilman kultamitalia. Yhteensäkin mitaleja Ateenasta tuli vain kaksi – kumpikin hopeaa.

Ateenasta hopeaa toivat skeetampuja Marko Kemppainen ja painija Marko Yli-Hannuksela. Heistä Kemppainen ei mahtunut Pekingin ryhmään ja Myhi voi päästä mukaan vain villillä kortilla, jollaista muuten Suomi tuskin saa. Eli paljonkaan perinteitä ei ole vaalittavana Kiinassa, mutta toivottavasti päästään takaisin kultakantaan.

Valmennuksen johtaja Kari Niemi-Nikkola arvioi Pekingiin lähtevän vain noin 60 urheilijaa, mutta kunnon meklarin tapaan pistän siihen ainakin kymmenen (10) lisää.

Pelkkää parannusta luvassa

Koska Ateenan muisto alkaa haalistua – ei tosin historian lehdiltä – niin täytyy toivoa, että nyt tapahtuu kiinalainen juttu. En toki unohtanut sitä, että porilainen pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti toi Ateenasta jopa kaksi kultamitalia, mutta paralympialaisia ei näihin tilastoihin ole laskettu.

Ja sama kultamitalimäärä on Lepalle muuten tulossa myös Pekingin paralympialaisista. Oli rohkea veikkaus, mutta taitaa osua nappiin?

Varsinaiset kesäolympialaiset alkavat 6. elokuuta, joten vielä on näyttöaikaa sekä paikkoja. Tosin vieläkään en oikein sulata sitä, että kyläkilpailujen perusteella valitaan Suomen vahvimpaan lajiin – miesten keihäänheittoon yksi edustaja.

Ei Pihtipudas ihan vastaa USAn tai Jamaikan olympiakarsintoja.

Pihtiputaalla Teemu Wirkkala täytti kaikki valintakriteerit ja heitti yli A-rajan, mutta ei silti varmaa paikkaa olisi etukäteen pitänyt Wirkkalalle luvata. Toivottavasti ottaa nyt sitten mitalin, sillä varmuudella kisakoneesta putoaa joko maailmantilaston kolmonen Antti Ruuskanen (87,73) tai tilaston kuutonen Tero Järvenpää (86,49).

Koska Tero Pitkämäki on jo järkevästi valittu etukäteen, niin jäljellä on enää yksi paikka. Se ratkaistaan Kalevan Kisoissa Tampereella. Uskomatonta, että tässä lajissa Suomella on sellainen taso, että mahdollinen mitalimies jää pakosti sivuun.

Silti, Wirkkala otti kisalipun juuri niiden kriteerien perusteella kuin oli laadittu. Sille ei taas voi mitään, että Pekingissä ei ainakaan ennätyksellä, 84,10, pääse välttämättä finaalin kolmelle viimeiselle kierrokselle.

Ja vielä on se aamukarsinnan selvittäminen. Se on muuten koitunut ylipääsemättömäksi esteeksi monelle huipullekin, kenttälajeissa.

Nimetään neljä miestä

Suomen urheiluliitto nimeää 21. heinäkuuta Pekingin joukkueeseen neljä keihäsmiestä, mutta vain Pitkämäki ja Wirkkala ovat siis varmat kisamiehet.

Valmennuspäällikkö Jarmo Mäkelä kertoo, että se Harry Lime (kolmas mies) nimetään vasta Tampereen Kalevan Kisojen jälkeen 27. heinäkuuta.

Eli siihen asti Ruuskanen ja Järvenpää ovat tulisilla hiilillä.

Asia oli muuten ihan OK, mutta kun se Pihtiputaan keihäänheiton vauhtiratakin oli tehty melkein yhtä monesta osasta kuin jalkapallon EM-turnauksen Baselin nurmimatto!

Tarjontaa kotikatsomoon

Tänään miesten jalkapallon Kakkosen lohkoa B puhtaalla pelillä johtava Porin Palloilijat kohtaa kello 18.30 alkavassa ottelussa Porin stadionilla Salon Palloilijat. PoPa on sarjassa tappioitta yhdeksän pelatun kierroksen jälkeen, joten pisteitä on 27. Illan vastustaja SalPalla on 13 pistettä, mutta aliarviointiin ei ole varaa, sillä SalPa on hyvä ryhmä.

Porin illan ottelu kuuluu myös Monivetoon, kuten Rauman Pallo-Iirojen vierasottelu Kaarinan Poikia vastaan tänään. P-Iirot on sarjassa kolmantena kuusi pistettä PoPaa perässä ja KaaPo viidentenä 16 pisteellä. Silti pitää muistaa, että KaaPo saa tänään loukkaantuneena olleen Matti Heimon mukaan. Heimo oli lohkon viime kauden maalikuningas.

Huomenna naisten Liigan Nice Futis pelaa kotiottelun Porin stadionilla kello 17 alkaen ja vastustajaksi saapuu Puistolan Urheilijat Helsingistä. Sen jälkeen kolmen viikon sarjatauko, jona aikana NiceF saa vammautuneet pelikuntoon ja luvassa lienee myös uusia pelaajia syyskierrokselle.

Joka tapauksessa huomenna olisi otollinen paikka ottaa ensimmäinen voitto, sillä kauden avauspeli vieraissa päättyi 1-1 numeroihin.

Muhkea yleisömäärä

Porin Pesäkarhujen kotipelit naisten pesiksen Superissa kiinnostavat, sillä ennen Ylihärmä-ottelua oli yleisökeskiarvo 1214 maksanutta. Kun keskiviikon ottelussa oli 1268 maksanutta, niin keskiarvo vain nousi.

Tosin se olisi huomattavasti korkeampi, mikäli Pesäkarhut olisi pistänyt yleisömäärään myös kaikki Porin 450-vuotisjuhlaotteluunsa myymät 3000 lippua. Urheilutoimenjohtaja Petri Kaijansinkko kertoo, että silloinkin ilmoitettiin todellinen yleisömäärä, sillä Porin ostamat liput nostettiin vastaamaan yhtä aikuisten lippua. Ei tehty siis, niin kuin Jokerien kotiotteluissa, jossa kausikortit ovat aina laskuissa mukana.

Kun Hartwall Areenassa on SM-liigaottelussa silmämäärällä laskien noin 5 000 henkeä, jotka kaikki tuntee etunimeltä, niin määräksi kerrotaan 10 000 katsojaa. Ehkei ihan oikea laskutapa, sillä eivät firmojen ostamat kausikorttilaiset aina – jopa yllättävän harvoin – istu katsomossa. Toki myytyjä lippuja ne tietenkin ovat ja niistä on rahat saatu.

Mutta oikeampi tapa – sekä SM- että Veikkausliigassa – olisi se, että kerrotaan todellinen yleisömäärä eikä tyhjiä penkkejä lasketa mukaan.

Pesäkarhujen yleisömäärä mahtuu jopa miesten Superin tilastoissa kahdeksanneksi.

Rikkoontumisvara

Pesäkarhujen Kaijansinkko käytti aikoinaan sanontaa, että joukkueen materiaali on niin kovatasoinen, että siinä on jopa ”rikkoontumisvara”.

Tällä Pete tarkoitti sitä, että 12 pelaajan runkoryhmän ulkopuolelta tulee rinkiin kova pelaaja, vaikka joku loukkaantuisi tai sairastuisi. Niinpä 14 pelaajan ringistä on aina silloin tällöin ollut kovan tason pelaaja kokoonpanon ulkopuolella.

Viime kauden kapteeni Sanna Lappalainen on jopa yllättäen joutunut tyytymään tällä kaudella hieman pienempään rooliin joukkueessa. Keskiviikkona Sanna joukkueessa oli mukana ja pelihalut tietenkin kovat.

Ensi kaudeksi Pesäkarhuilla on sopimus jo kahdeksan tämän kauden pelaajan kanssa. Kaijansinkko kertoo, että runko on koossa syyskuussa ja enää mahdollista on ”täsmähankinta”. Halukkuutta Poriin löytyy – siis Pesäkarhuihin - ja kyllä niitä kiekkoilijoita Ässiinkin on tulossa. Maltetaan nyt odotella.

Silti pitää muistaa, että hyvissä seuroissa on aina huippuja myös penkillä.

Esa Tikkanen, Jari Kurri ja kumppanit ostivat aikoinaan Jari Litmaselle synttärilahjaksi FC Barcelonan vaihtopenkin. Sopi kuulemma kalustukseen!

Pesäkarhut pelaa sunnuntaina Tyrnävällä ja ensi keskiviikkona Lapualla. Perjantaina 11.7. on kotiottelu Viinijärven Urheilijoita vastaan.

Pronssijoukkue pohtii luopumista

Tuntuu erittäin erikoiselta, että viime kaudella jääpallon Bandyliigassa pronssia voittanut varkautelainen WP 35 miettii tosissaan sarjasta luopumista. Syynä lie se, että mitalijoukkueesta on lähdössä melkoinen joukko runkopelaajia toisiin seuroihin.

67 vuotta peräkkäin pääsarjassa pelannut WP 35 ei saa riittävän tasokasta joukkuetta jalkeille, joten luopumisuhka on todellinen.
On erittäin suuri harmi mikäli Ruotsin divaritasonkin seurat pystyvät viemään Bandyliigan pelaajia. Eipä siitä ole kuin vuosi kun toinen maineikas jääpalloseura, Veitsiluodon Vastus, luopui Bandyliigan sarjapaikasta.

Nuorisotyön merkitys nousee arvoon arvaamattomaan ja sen on muuten Porin Narukerä hoitanut hienosto jo useamman vuoden ajan. Silti sillekin lankeaa isommissa ympyröissä ”vain” kasvattajaseuran asema.

Raha on merkittävässä roolissa – oli kyse lajista kuin lajista.

Kimin ja Heikin paikka

Formulaykköset kisaavat sunnuntaina kello 15 alkaen Iso-Britannian GP:n Silverstonen osakilpailussa. Kyseessä on kauden 9. kisa ja Kimi Räikkönen jahtaa MM-sarjan kärkipaikkaa.

Vaikka kaikki suomalaiset tietävät, että Ron Dennis suosii Lewis Hamiltonia, niin toivottavasti muistaa, että tallissa ajaa myös tosilahjakas suomalainen, Heikki Kovalainen.

Tour de France käynnistyy ja Wimbledon loppuu. Toivottavasti Ranskan Ympäriajo sujuu nyt ilman tippa-Iitaa?

Kuortaneella käydään sunnuntaina Eliittikisat, jossa ehkä saadaan muutama Pekingin B-raja rikki. Niitä B-rajoja onkin rikottuna 11 yleisurheilijalla, joten ellei lajissa ole A-rajan rikkoneita, niin liitto ”saa valita” Pekingiin myös B-rajan suorittaneen urheilijan. Siis vain yhden!

Katsellaan taas mitä viikonvaihde tuo tullessaan, mutta kyllä tarjontaa riittää jokaiseen makuun.

Jarmo Liuhala

4.7.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva