Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lapset oppivat entisten aikojen työmenetelmiä

Kuva: Lapset oppivat entisten aikojen työmenetelmiä

Lapset seuraavat vieressä, kun Anna Turunen operoi puisen, sylinterinmuotoisen härvelin kimpussa. - Tänne laitetaan vesi, pyykki ja pesuaine, ja sitten pesukone kiinni, Turunen opastaa.

Oliko pyykinpesu siis muinaisella Pesu-Maijalla yhtä helppoa kuin nykyisellä pyykinpesukoneella? Ei ihan, sillä seuraava vaihe vaatii sähkön sijaan ihmistyövoimaa. Turunen alkaa pyörittää konetta käsiveivillä.

- Ennen ei ollut tällaista tapaa kuin nykyään, että vaatteita pestään usein. Talvella vaatteita ei pesty juuri lainkaan, koska kuivattaminen oli vaikeaa, kertoo Marita Wahlroos, jonka lapsuudessa pulsaattorikone oli tosin jo korvannut Pesu-Maijan.

Korsmanin talon pihassa on käynnissä vilkas tapahtumapäivä. Lapset ja vähän vanhemmatkin pääsevät näkemään ja kokemaan, miten pyykkiä pestiin Pesu-Maijalla ja pyykkilaudalla, ja miten saippuaa ennen keitettiin.

Perinteinen saippuan keittäminen vaatii melkoista taiturointia. Muuripadassa kiehuvaan veteen heitetään rasvat sekaan ja sitten lipeä pienissä osissa, jotta läskit sulavat ja saippua liukenee. Vai mitenhän sen piti mennä?

- Tästä on aikaisempina vuosina tullut aina vähän mitä sattuu, naurahtaa vieraileva saippuankeittäjä Susanna Harjunpää. - Parin tunnin keittämisen jälkeen saippuamassa kuoritaan päältä. Pohjalle jää suopa, jota voi käyttää vaikkapa viemäreiden avaamiseen.
Saippuan keittäminen kerää katsojikseen lasten lisäksi sellaisiakin uteliaita, joilla on puuhasta omakohtaista kokemusta. Iäkkäämpi naishenkilö muistelee oman lapsuutensa saippuankeittoa. Harjunpää saa samalla vinkkejä toimitukseen.

- Tosi hyvä, että vanhemmilta kävijöiltä saa uutta tietoa entisaikojen työtavoista, Harjunpää kiittelee. - Lapset puolestaan luulevat usein, että padan pintaan ilmestyy valmis saippuapala.

Korsmanin talossa lasten tapahtumapäivät käynnistyivät perinteisellä juhannuspajalla ja jatkuvat tiistaisin ja tostaisin heinäkuun loppuun asti. Ohjelmassa on paljon viime vuosilta tuttuja puuhapäiviä, mutta uudenlaistakin tekemistä mahtuu mukaan.

- Ihan uusia juttuja ovat tuunauspaja ja korujen tekeminen taikataikinasta, kertoo Anna Turunen, joka on kolmatta kesää töissä Korsmanilla. - Tämä on hauska kesäduuni. Idyllinen paikka ja paljon erilaista hommaa.

Korsmanin talon museoemäntä Marita Wahlroos on tyytyväinen työpajojen osanottajamääriin, vaikka viime kesän suuriin lukuihin ei ollakaan päästy. - Tiistain kankaanpainantapajaan osallistui 14 lasta ja viisi aikuista. Keskimäärin ensimmäisten kahden viikon aikana työpajoissa on ollut 15-20 osanottajaa, Wahlroos kertoo.

Korsmanin talossa on kuun loppuun asti esillä myös Kuistit ja verannat -näyttely, joka on auki tiistaista perjantaihin. Tuolloin talossa pysyy myös pannukaffee kuumana.

Mikko I. Elo

4.7.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva