Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mansikkasato jäämässä miljoonia kiloja pienemmäksi

Kuva: Mansikkasato jäämässä miljoonia kiloja pienemmäksi

Kotimainen mansikkasato on jäämässä tänä vuonna tavallista pienemmäksi. Kesän runsaiden sateiden lisäksi lähipäivien Suonenjoen raekuurot ovat verottaneet marjasatoa merkittävästi. Marjanviljelijät toivovat aurinkoista säätä kuluvan pääsatokauden ajaksi.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Alpo Ellä on harmissaan koettelevista keleistä. Mansikkasato on jäämässä miljoonia kiloja yleistä tasoa pienemmäksi.

- Yleensä mansikoita kerätään noin 13-15 miljoonaa kiloa, mutta nyt odotetaan vain 11-13 miljoonaa. Tuostakin satotoiveesta saatetaan vielä jäädä mikäli sadetilanne pahenee, Ellä harmittelee.

Ellä kertoo, että auringonpaistekaan ei satoa enää paranna. Sade voi vielä aiheuttaa harmia.

- Etelä-Suomen sekä rannikkoseudun satokausi on pian ohi. Eivät marjat tästä säiden avulla parane, mutta rankkasateet voivat aiheuttaa hometta marjojen kiusaksi, kertoo Ellä.

Myös herukat ovat kokeneet tänä vuonna kovia. Kevään runsaat hallat ovat aiheuttaneet vahinkoja.

- Hallat osuivat juuri herukoiden kukinta-aikaan. Tämän takia joillakin tiloilla on ollut ongelmia, mutta satoa on kuitenkin luvassa. Vadelmien kohdalla on onneksi odotettavissa normaali sato, kertoo Ellä.

Niukkojen satojen ohella marjanviljelijöiden kiusana ovat olleet nousseet kustannukset. Öljyn hinta on vaikuttanut suoraan pakkausmateriaalien hintoihin. Myös lannoitteiden kustannukset ovat nousseet taivaisiin.

- Lannoitteiden hinnat ovat tuplaantuneet viime vuodesta. Tähän vaikuttaa öljyn hinnannousun lisäksi yleinen ruokapula maailmalla, kertoo Ellä.

Mansikoiden hinnat ovat olleet aavistuksen viime vuotta kalliimmat. Hintojen laskua on kuitenkin odotettavissa. Ellän mukaan mansikoiden laatu on ollut hyvä erityisesti Lounais-Suomen alueella.

- Suosittelen ihmisiä hankkimaan mansikkansa nyt, kun laatu on erinomaista. Erityisesti pakastamista harkitsevien kannattaa ostaa hyvälaatuista mansikkaa, sillä laatu ei ainakaan parane pakastimessa, opastaa Ellä.

Tuomas Bärlund

4.7.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva