Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mistä on hyvät tehty

Kuva: Mistä on hyvät tehty

Ehdokasjahti on kuumana käynnissä ja puolueet viilaavat listojaan. Lehdistökin on osallistunut täydellisen määrittelyyn: täydellinen kunnallisvaaliehdokas on nainen, nuori ja raikas. Siunattu hyvällä kielitaidolla ja ulosannilla. Hän on perheetön ja naimaton, jotta aikataulut eivät petä eivätkä parisuhdeongelmat himmennä intoa keskittyä yhteisten asioiden hoitoon. Hän ei tietenkään ole kunnalla töissä. Täydellisellä ehdokkaalla on vaalirahoitus taattu ja taustalla häärii yhtä täydellinen vaalipäällikkö, jolla on yhteydet vaikka presidenttiin.

Näistä ominaisuuksistako hyvä kunnallisvaaliehdokas on tehty? Naiset ovat luonnollisesti mukana päätöksenteossa: he osaavat perustella ja pohtia asioita tehokkaasti ilman tunteiluakin. Ennen asiat päätettiin saunan lauteilla Kekkosen tyyliin. Tämän päivän politiikassa siellä ei kuitenkaan enää päätetä naisten puolesta asioiden suunnasta. Myös nuorten taisteluhenkeä, rosoisuutta ja mustavalkoista uskoa asioiden laittamiseen kuntoon sormia napsauttamalla tarvitaan. Nuoret uskaltavat ja antavat energiaa päätöksentekoon.

Joidenkin tahojen mielestä kaupungin palkkalistoilla oleva helposti kapuloi päätösrattaita päättävissä elimissä. Mutta minusta ei ole totta, että n. 7000 kunnallista työntekijää eivät saisi olla kiinnostuneita yhteisistä asioista ja olla mukana päättämässä. Ei kai kukaan voi kuvitella, että kaupungin palveluksessa olevana terveydenhoitajana ja taviksena saisin suurempaa tuhoa aikaan osallistumalla kotikaupungin kaavoitusta, energiapolitiikkaa, liikuntatoimea tai vaikka sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevaan päätöksentekoon kuin esim. terveydenhoitaja, joka olisi töissä yksityisellä sektorilla?

Miksi suurempana uhkana ei nähdä esim. jonkun yrityksen tai ideologian ympärille muodostuneita “hyvä veli-verkostoja”? Eikö juuri heitä ole valittu vain ja ainoastaan ajamaan pyyteettömästi vain yhtä linjaa? Eikö juuri näissä tapauksissa tehdä suurimmat epädemokraattiset kaupat isojen setelipinojen höystämänä? Ei ole ihme, ettei oikeisto halua demokratiaa vaalirahoitukseen, sillä monia yhden asian/linjan poliitikkoja autetaan valtaan juuri kovalla rahalla. Isot yritykset eivät ole kiinnostuneita kuntatyöntekijästä, eikä heidän yhtä linjaansa eli julkisten palvelujen turvaamista puolusta sponsorisetelit.

Kukaan ei voi ajaa oman ammattikunnan tai intressiryhmän asioita pelkästään - olipa päättäjänä sitten mies tai nainen, nuori tai vanha, kunnan tai yksityisen palveluksessa. Toki ihmiset hoitavat erityisesti itselleen tärkeitä ja lähellä olevia asioita; puolustavat lähileikkipuistoja perheellisinä, puhuvat vanhustenhuollon tärkeydestä sukulaisten ikääntyessä, taistelevat lähiliikuntapaikkojen puolesta harrastaessaan liikuntaa tai vastustavat kaavamuutoksia, kun asiat ovat osua naapurustoon. Yhteiset asiat ovat kuitenkin nähtävä kokonaisuutena, mikä pakottaa unohtamaan asialinjoissa oman perheen, oman kylän, omat ystävät ja työkaverit.

Minusta keskeisintä siis ei olekaan, mistä hyvä kunnallisvaaliehdokas on tehty: äänestäjät haluavat monipuolisen ehdokas asettelun ja valinnan vapauden, ilman yleisiä median nimeämiä trendejä. Me tarvitsemme sekä miehiä että naisia, nuoria ja vanhoja sekä jotain siltä väliltä, erilaisten ammattiryhmien ja intressipiirien edustajia. Pitää olla avoin päätöksenteon hitaudelle, monimutkaisuudelle ja sille, että asioita on pohdittava monesta näkökulmasta. Päätökset eivät aina kaikkia osapuolia tyydytä. Todellisuudessa vasta ihmisen tapa suhtautua asioihin kertoo totuuden. Tarvitaan oikeita arvoja ja kykyä tehdä valintoja oikean ja väärän tien välillä. Näistä asioista on hyvät tehty.

Siksi olennaisinta viime kädessä on, ketkä todella tulevat valituiksi edustamaan porilaisia yhteisistä asioista päätettäessä. Hän, jolla oli eniten rahaa käytettävissä? Hän, jolla on jotain sanottavaa? Hän, joka on vain yhden asian puolella? Hän, joka on kaikkien puolella? Hän jolla on jotakin otettavaa? Vai hän, jolla on vain jotain annettavaa? Vaaleja odotellessa ihanaa kesää!

4.7.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva