Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Oili Silver asuu ympäri vuoden saaressa

Kuva: Oili Silver asuu ympäri vuoden saaressa

On aurinkoinen kesäpäivä, friski merituuli käy luoteesta, mutta puut antavat hyvän suojan, kun istumme Oili Silverin kotipihalla Papinluodon saaressa, Luvian saaristossa.
Aivan oikein: kotipihalla, ei kesämökin pihalla. Oili asuu Papinluodossa ympäri vuoden, on asunut jo viisitoista vuotta. Hän muutti takaisin synnyinsaarelleen joulun ja uudenvuoden välissä 1993.
Näin kesällä on helppo kuvitella, että itsekin voisi asustella lokoisasti saarimökissä, mutta että talven tuulissa ja tuiskuissa, miten se ylipäätään onnistuu?

Talvella Oili kävelee mantereelle asioille jäitä pitkin, mutta jos käy kuten viime talvena, ettei jäitä juuri ole, hän kulkee veneellä.
Kevättalvella sattuu usein, että saaristossa on vielä paksu jää, mutta mantereen ja kulkijan välissä on avovettä. Silloin apuna on pieni jolla, jonka kanssa voi ylittää sulapaikat. Mukana kulkevat myös keksi ja jääpiikit ja pelastusliivit.

Mutta miksi kukaan haluaa asua ainakin talviaikaan melko yksinäisellä saarella?

– Tykkään olla täällä, ihan omassa rauhassa – ja omasta tahdosta yksin – ja seurata eri vuodenaikojen vaihtelua ja tapahtumia.
Aina joku myös poikkeaa, tytär perheineen on vakiovieras, samoin muita käy, varsinkin kesällä. Oili itse käy maissa ja liikkuu saaristossa yhtä vaivattomasti kuin moni muu polkupyörällä tai autolla kylillä.

Kalastajaseuran jäseniä hän tapaa talvella kerran kuukaudessa ompeluilloissa.

– Myös Niemenkylän koululla talvisin pidettäviin lauluiltoihin yritän päästä, jos vain säät sallivat.

– Pimeässä veneellä ei ole kiva kulkea, jos vielä tuuleekin, eikä heikoille jäillekään ole mukana mennä pimeässä.

– Toisaalta jos on kuutamo, tai yksikin tähti näkyy, osaan mennä kotiin.

Oili on syntynyt samalla saarella, kotitalo sijaitsee aivan naapurissa. Kaikki Holmbergin kalastajaperheen viisi lasta ovat syntyneet Papinluodossa.

Oili on tottunut pienestä pitäen liikkumaan vesillä:

– Opin soutamaankin melkein ennen kuin kävelemään.
Myös työnteon hän oppi nuorena. Työhistoria vieraalla alkoi, kun hän meni 16-vuotiaana rippikoulun käytyään Poriin papin piiaksi yhdeksi talvikaudeksi. Isossa pappilassa, jossa oli monta huonetta ja piti lämmittää uunit, siivota, laittaa ruokaa jne.

– Se olikin minun ammattikouluni. Pappilan jälkeen kaikki oli paljon helpompaa.

Tämän jälkeen hän työskenteli kolme talvea Rauman nahkatehtaassa. Kotiin piti palata viimeistään vappuna, koska häntä tarvittiin kotiaskareihin äidin käydessä Porin torilla kaloja myymässä.

Kolmannesta työpaikasta, Porin kauppahallista, tuli pitkäaikaisin. Ensin hän oli jonkin aikaa lihakaupassa ja myi sitten myös kaloja. Kymmenen vuotta hän ehti olla kauppahallin myyjänä, kunnes perusti oman lihakaupan halliin ja piti sitä 18 vuotta.

Kahdeksantoista vuoden jälkeen Oili sai  tarpeekseen kuusipäiväisestä työviikosta, ja kolmenkymmenen kaupunkivuoden jälkeen hän muutti takaisin Luvialle, ensin Verkkorantaan, äidin kotitaloon, jonka hän osti perikunnalta. Oili oli jo aikaisemmin ostanut vanhemmiltaan tontin kotisaaresta.

Luvialla Oili piti ensin pientä torikauppaa. ”Oilin silakat” tulivat tunnetuiksi.

– Kun täytin 70 vuotta pari vuotta sitten, ajattelin että nyt on aika jäädä eläkkeelle.

Ei se aivan heti onnistunut. Vielä tänäkin kesänä hän myi juhannuksena Oilin silakoita ja lasimestarin silliä asiakkaiden pyynnöstä.
Edelleen hän kutoo villasukkia ja käy puristamassa tyrniä Luvian ulkosaariston pensaista syystoria ja joulumyyjäisiä varten.'

Oililla on kylän keskustassa oma rivitalohuoneisto, mutta toistaiseksi – ja näillä näkymin pitkäänkin – virallinen osoite on Papinluoto. Tietystikään postimies ei souda saareen, vaan Oili käy itse hakemassa postinsa Luvian keskustan postitoimipaikasta.

Heli Kokko

3.7.2008 10:20

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva