Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Aurinkoenergia hyvä vaihtoehto kesämökin sähkölähteeksi

Kuva: Aurinkoenergia hyvä vaihtoehto kesämökin sähkölähteeksi

Kesämökkeily ei ole enää vuosiin ollut sähkötöntä kärvistelyä. Noin puolet suomalaisten puolesta miljoonasta kesämökistä on kytketty valtakunnan verkkoon, mutta yhä useampi tuottaa sähkönsä muilla keinoilla. Ihmisten kasvava ympäristöystävällisyys antaa tilaa esimerkiksi aurinkoenergialle.

Aurinkoenergian hyödyntäminen on paitsi ympäristöystävällistä, myös omavaraista. Laitteiston hankinnan jälkeen mökkiläiselle ei juuri koidu kustannuksia. Aurinkoenergia on varteenotettava vaihtoehto erityisesti silloin, jos sähköjen vetäminen mökeille osoittautuu liian hankalaksi. Vastoin yleistä harhaluuloa aurinkopaneeleja energiankeräämiseen käyttävä aurinkovoimala voi hyvinkin tuottaa energiaa raskaammallekin mökkivarustetasolle.

- Aurinko- ja tuulienergiaa yhdistelevillä hybridijärjestelmillä pystyy tuottamaan energiaa isoonkin tarpeeseen, vaikka yhtä paljon kuin kotona tarvitaan. Kyse on vain siitä, kuinka tehokas järjestelmä on kyseessä, kertoo mökkien mukavuustuotteisiin erikoistuneen Sunwind Oy:n toimitusjohtaja Jari Holmberg.

Aurinkosähköjärjestelmät koostuvat yleensä energiaa keräävästä aurinkopaneelista, energiaa varastoivasta akusta sekä säätimistä. Järjestelmien teho voi vaihdella 80 watista jopa kymmeniin kilowatteihin, riippuen onko tarpeena vauhdittaa valaistusta vai pesukonetta. Järjestelmien hinnat nousevat tehojen myötä. Pienimpien aurinkovoimaloiden tarvikkeiden hinnat ovat hieman yli tuhannen euron luokkaa.

Yleisesti järjestelmät tarjoavat sähköverkon mukaista 230V jännitettä. Aurinkoenergian tueksi voi mökeillä sisällyttää vaikkapa tuulienergiageneraattorin tai aggregaatin, joka varmistaa sähkönsaannin.

Yleisimmän järjestelmäkoon voimala vauhdittaa 1000 wattisia laitteita, kuten mikroa, kahvinkeitintä ja pölynimuria. Valaistuksen, television ja painevesilinjan energiatarpeet voidaan kattaa pienemmällä järjestelmällä. Järeimpien järjestelmien tehot riittävät jopa pesu- ja tiskikoneita.

Omavaraiseen energiatuotantoon voi tutustua vielä sunnuntaihin asti Reposaaren Loma-asuntomessuilla. Kohdetalo numero 30 ei ole kytketty sähköverkkoon, mutta sen tavallisista pistokkeista saa silti 230V käyttösähköä. Mökki on sähköistetty aurinko- ja tuulienergialla joita avustaa aggregaatti.

- Mökkiläisten ei tarvitse opiskella elektroniikka-alan insinööriksi pystyäkseen ostamaan mökkiinsä sopivan järjestelmän. Riittää, kun tietää mihin laitteisiin energian pitäisi riittää. Oikein mitoitettu voimala ei käytännössä tarvitse aggregaattia ollenkaan, kertoo Holmberg.

Itsensä ajan myötä takaisin maksavat energiatuotantojärjestelmät voidaan myös jakaa esimerkiksi mökkinaapureiden kesken, kustannussäästöjen vuoksi. Mikäli tonteilla ovat eri omistajat, vaatii energian siirtäminen luvan. Ongelman voi ratkaista esimerkiksi muodostamalla kiinteistöyhtiön.

Tuomas Bärlund

3.7.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva