Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunnan etu

Kuva: Satakunnan etu

Puoluekokouksesta on jo kulunut tovi. Olette lukeneet jo monta kolumnia ja lehtijuttua asiasta. Kokemus taitaa olla niin vaikuttava, että jokainen haluaa kertoa omat ajatuksensa kokouksesta. Minäkin haluan kertoa teille muutamia havaintoja. Kerron onnistumisista, mutta samalla nostan esiin myös itseäni hämmentäneitä asioita. Kirjoitan avoimesti, mitään salaamatta puolueen uuden puheenjohtajan suosiman linjan mukaisesti.

Puoluekokous on vaikuttava ja samalla hämmentävä kokemus nuorelle poliitikon alulle. Olin mukana kokouksessa jo toisen kerran, mutta koin edelleen meneväni sinne uutena ja vihreänä toimijana.

Lähdin kokoukseen innostuneena ja toiveikkaana vaikutusmahdollisuudesta. Asiat kokouksessa menevät kuitenkin usein erilaisesti kuin itse haluaisi. Valmistellut puheenvuorot jäävät pitämättä, kun ison salin käsittelyn aikana satut olemaan ryhmäkokouksessa tai valiokunnan ylimääräisessä kokouksessa. Asioita on kokouksessa hyvin paljon ja aikataulu täysin mahdoton. Kokeneet osaavat nähdä puheenvuoropaikat hyvissä ajoin ja osaavat jopa hakeutua puhujajärjestyksessä etunenään. Kokemattomat yrittävät toimia aikataulun mukaisesti ja valita tärkeimmät paikat, joissa pitää olla mukana. Kokemusta ei kuitenkaan voi saada kuin mukana olemalla.

Uusien edustajien perehdyttäminen voisi myös olla tarpeen. Tällöin ensikertalaisille ei ehkä jäisi niin kaoottista oloa kokouksesta. Ehkä myös tihentyvä kokousväli vähentää käsiteltäviä asioita ja näin järkevöittää kokouksen kulkuakin. Valiokuntatyöskentely on konkreettisempaa ja mielekkäämpää. Siellä tehdään hyvin tärkeitä linjauksia ja käydään sitä monien kaipaamaa linjakeskustelua. Valitettavasti sitäkin työskentelyä vaivaa aikapula ja salissa samanaikaisesti eteenpäin menevä kokous.

Nuori ja kokematon puoluekokousedustaja yllättyy myös kamppailusta, joka käydään henkilövalintojen takia. Satakunnan tavoite oli saada kaksi edustajaa puolueemme johtoon. Siinä me hienosti onnistuimmekin neuvottelijoiden tekemän ennakkotyön, kokouspaikalla vaalivaliokunnan jäsenemme Rainer Lehden tekemän työn ja ryhmämme yhtenäisen äänestyskäyttäytymisen ansiosta. On selvää, että jokainen satakuntalainen edustaja lähtee ensisijaisesti ajamaan oman alueensa etua. Onnistuimme siis saamaan Esa J. Wahlmanille jatkopaikan puolueen hallituksesta ja pitämään edelleen puoluevaltuuston varapuheenjohtajan paikan itsellämme. Siihen tehtävään saimme Johanna Aution jäätyä pois raumalaisen Erja Starckin. Oli hyvä mieli näistä onnistumisista.

Elämässä taitaa vain olla niin, että kun jotain oikein kovasti tavoitellaan, joudutaan samalla tallaamaan alle jotain muuta.
Näin todella kävi Kimmo Kiljuselle ja muutamalle muullekin. Muutama päivä kokouksen jälkeen edustajille tuli postissa kirje Kimmo Kiljuselta. Hän kirjoitti ajatuksistaan puoluekokouksen henkilövalintojen jälkeen. Kiljusen kirje kertoo hänen olevan katkera, koska ei tullut valituksi varapuheenjohtajaksi. Hän syyttää poliittista peliä häviöstään.

Kiljusen kirje kosketti minua. Hän on oikeassa. Kuulin monen kehuvan häntä ja erityisesti hänen esiintymistään kokouspaikalla. Häntä pidettiin yleisesti hyvänä varapuheenjohtajaehdokkaana. Hämmentävää edustajalle oli, että varapuheenjohtajista ei enää ollutkaan mahdollisuutta valita omasta mielestään parhaita, vaan ne valittiin alueellisten neuvottelujen pohjalta ryhmän yhteisenä päätöksenä. Tämä mietitytti myös minua kovasti. Pitäisikö minun kuunnella vahvaa omaa tahtoani vaikuttaa valintoihin vai toimia satakuntalaisten edun puolesta omia ajatuksiani vastaan? Onko tällainen toiminta väärin vai onko se välttämätöntä? On hyvin hämmentävää miettiä tällaisia asioita puoluekokouksessa. Oma tahto väistyi yhteisen edun tieltä. Ja jälkeenpäin ajatellen se oli varmasti hyvä asia. Mietin kuitenkin vieläkin, että voisiko tällaiset tilanteet välttää? Ehkä ei, sillä paikkoja on vähemmän kuin tehtävään halukkaita.

Kokous on nyt kuitenkin pidetty ja valinnat tehty. Olin jo kokouspaikalla tyytyväinen uuteen johtoon. Nyt täytyy jäädä odottelemaan näyttöjä. Uskon, että kaikki ovat uuden johdon takana kaikesta huolimatta, sillä se on puolueemme elinvoimalle tärkeää.
Satakuntalaiset saavat myös olla tyytyväisiä kokouksen ”saaliiseen”. Esa J. Wahlmanilla on tärkeä paikka tuoda jatkopestillään puoluehallituksen työskentelyyn jatkuvuutta ja kokemusta. Erja Starck aloittaa työn puoluevaltuuston toisena varapuheenjohtajana. Hänellä taas on varmasti paljon opittavaa uudessa tehtävässä, mutta myös paljon annettavaa. Hän toimii päivätyössään koko Satakunnan alueella ja uskon sen olevan eduksi myös tässä puolueen tehtävässä. Mehän valitsimme satakuntalaiset edustajat, joiden tehtävänä on toimia puolueen johtotehtävissä koko Satakunnan alueen etuja ajaen ja koko piirimme jäsenistöä kuunnellen. Toivon, että osaamme arvostaa näitä paikkoja ja vaikuttaa heidän kauttaan puolueemme tulevaisuuteen!  

Kristiina Salonen

3.7.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva