Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Löytyi kisoista ehdottomasti paras

Kuva: Löytyi kisoista ehdottomasti paras

Jälkikäteen on aina mukava todeta, että kisojen paras maa voitti jalkapallon Euroopan mestaruuden. Vaikka mestari Espanja ei ollut ennustusten ykkössuosikki, niin maa näytti turnauksessa olevansa tittelin arvoinen. Tässä kuussa 70 vuotta täyttävä valmentaja Luis Aragonés sai törkyä niskoilleen, koska EM-karsinnat alkoivat kahdella tappiolla. Kun kisapaikka varmistui, lisää vettä kellariin tuli kun suuri idoli Raul ei mahtunut kisajoukkueeseen. Mutta Aragonés tiesi tasan tarkkaan mitä hän valinnoillaan haki: Euroopan mestaruutta 44 vuoden tauon jälkeen. Espanja voitti turnauksen kaikki kuusi otteluaan, joten mestaruus meni oikeaan osoitteeseen. Kaiken lisäksi joukkueesta finaalista pois ollut David Villa voitti maalikuninkuuden ja Fernando Torres tuurasi hyvin tekemällä Saksaa vastaan mestaruusmaalin.

Vielä välierävaiheessa uskoin, että Venäjä pystyisi antamaan edes jonkinlaisen vastuksen, mutta Aragonésin toisen jakson systeemi sekä Sergio Ramosin suorastaan uskomaton peli, eivät antaneet venäläisille pallonsijaa. He hävisivät toistamiseen kisojen aikana kolmella maalilla tuleville mestareille. Vaikka maalikuningas loukkaantui – ehkä Espanjan onneksi – ja kentälle pääsi Cesc Fabregas, niin Venäjän poikaa vietiin kuin jätesäkkiä. Guus Hiddink on hyvä valmentaja, mutta ei hänkään ihmeiden tekijä.
Finaalissa Saksan odotettiin jyräävän konemaisesti mestaruuteen, mutta Espanja teki finaalista hienon näytelmän ja jätti Saksan Michael Ballackin, Jens Lehmannin sekä valmentaja Joachim Löwin aina metrin jälkeen. Jokaiseen Saksan pelaajavaihtoon Aragonésilla oli heti vastaisku valmiina.

Kisojen paras ei aina ole mestari, koska turnauskestävyys voi pettää. Nyt näiden EM-kisojen ehdottomasti paras jalkapallomaa sai ansaitsemansa tittelin.

Lupaus ennen kisoja

Vaikka ihmevaari Aragonés ei saa jatkaa Espanjan valmentajana näiden kisojen jälkeen, koska seuraajaksi on jo valittu (MM-karsinnat) Vicente de Bosque, niin Luis jatkaa seuraavat kaksi vuotta Turkin Fenerbahcen päävalmentajana.

Tuskin kovempaa pestiä olisi voinut saada, sillä Turkin seurajalkapallossa eivät järki sekä menestys aina kulje käsi kädessä.
Mutta Aragonés totesi, että hänessä on tarra ”parasta ennen”! Kun joku väitti kisojen aikana hänen kerran riemastuneen, niin Luis totesi, ”että se oli minun veljeni”. Taisi tosiaan olla, koska verkkarit olivat puhtaammat?

Aragonés antoi ennen kisoja lupauksen, että jos Espanja voittaa mestaruuden, niin hän tekee pyhiinvaellusmatkan Santiago de Compostellaan. Luis on kuin Suomen Pasi Rautiainen, lupaukset pidetään!

Espanjan joukkueessa kapteeni Iker Casillas on ensimmäinen molari Euroopan mestarien kapteenina ja joukkueessa mestaruuden voitti historian ensimmäistä kertaa brasilialaissyntyinen pelaaja – Marcos Senna.

Mahtava lopputurnaus

Useampia jalkapallon EM-lopputurnauksia seuranneena, nostan tämän vuoden kisat sinne kärkikastiin. Vaikka ne pelattiin kahdessa maassa (Sveitsi ja Itävalta), niin luonnonolosuhteille eivät sentään järjestäjätkään mitään voineet. Onneksi haitta osui vain pariin-kolmeen tärkeään peliin!

Kisoissa oli mukana 16 maata. Koko maailman tasolla siellä oli pelkästään huippumaita mukana – ei puuttunut kuin Brasilia, Argentiina ja joku Afrikan maa. Nyt lopputurnauksen joukkuemäärää aiotaan nostaa kahdeksalla maalla.

Hyvä päätös, sillä on Euroopan karsintataso niin kivikova, varsinkin kun mukana on näitä Aasian maita sekä Israel, niin 24 lopputurnausmaata – tosin vasta 2016 – on oikea päätös. Pääsee Englantikin kisoihin – ja mikä uskomattominta – myös Suomi voi lipsahtaa lopputurnaukseen.

No, unelmoida aina saa.

Näissä kisoissa loistavaan suoritukseen pystyivät Espanja, Saksa (varauksella), Venäjä ja Turkki.

Keskinkertaiseen lopputulokseen (välillä tosi hienoa peliä) pääsivät Hollanti, Portugali, Kroatia, Romania sekä Tshekki.

Lähes odotetun esityksen tekivät isäntämaat (tosin ei niistä paljon uhkaa ollut) sekä Italia, Ruotsi ja Puola
Ala-arvoiseen esitykseen pystyivät Ranska ja Kreikka, eikä kyllä Ruotsinkaan pelissä paljon hurraamista tainnut olla? Seuraavat kisat järjestävät Puola sekä Ukraina. Miten tuo homma mahtaa toimia?

MM-kisat ovat Etelä-Afrikassa, mutta niiden pitämiseen on syytä suhtautua vieläkin suurella varauksella maan poliittisen tilanteen takia.

Olipa karnevaalit

Pihtiputaan Keihäskarnevaaleilta jaettiin toinen miesten olympiapaikka. Sen otti myös Osakan MM-kisoihin epäonnistumaan päässyt Teemu Wirkkala tuloksella 84,10. Hänelle Pihtiputaan keihäspaikka näyttää sopivan.

Silti myös A-rajan ylittänyt Tero Järvenpää oli varma kahdeksankympin mies ja heitti 83,66. Mutta varmaa kisalippua sillä ei tullut, koska Wirkkala kiskaisi viimeisellään tuon ”liki onnenkantamoisen”.

Viimeinen eli kuudes heitto on Pekingiä ajatellen huono asia. Aamukarsinnassa saa heittää vain kolme kertaa ja karsintaraja on niillä ylitettävä. Jos Wirkkala pääsee finaaliin, niin jotta pääsee kiskaisemaan kaikki kuusi heittoa, pitää olla kahdeksan sakissa kolmen finaaliheiton jälkeen.

Pihtiputaan merkitys keihäsvalinnoissa on liian suuri. Kansainväliset näytöt eivät paina, vaan pieni kyläkilpailu kaverien välisenä. Aki Parviainen ei hyväksy Pihtiputaan kisan olympiapaikkaa. Hänen mielestään koko kauden tulokset pitää huomioida.
Seikka on saletti.

Nyt kolmas keihäsmies valitaan Tampereen Kalevan Kisojen jälkeen 26. heinäkuuta. Järvenpää joutuu satsaamaan siis niihin ja se on satakiloiselle kaverille kova paikka. Niin kuin oli Pihtiputaan pehmeä trampoliiniratakin!

Naisten puolella tulostaso oli uskomattoman huono, mutta kyllä Mikaela Ingberg Pekingissä nähdään. Mutta toista A-rajan ylittäjää ei Suomesta taida löytyä? Silti A-rajan ei pitäisi olla Taina Kolkkalalle edes vaikea ylitettävä.

Evilä näytti puheet tosiksi

Hetken jopa ehti pelkäämään, että miesten pituudessa ei Pekingiin taida lähteä kukaan, mutta Tampereen Tommi Evilä on puheittensa mittainen mies.

Uusi Suomen ennätys ja se paljon puhuttu Pekingin A-raja meni rikki uudella Suomen ennätyksellä 822, ja se on kovan luokan suoritus. Näyttää sittenkin, että Suomella on yleisurheilun puolella muutama ainakin pistetoivo, keihäsmiesten lisäksi.

Nimittäin moukarissa Olli-Pekka Karjalainen etenee viisaasti kohti olympialaisia ja kyllä OoPee mukaan valitaan jo näillä näytöillä. Mutta kyllä 80 metriä voi olla Pekingissä vähimmäisvaatimus finaaliin?

Silti kiekossa Frantz Kruger ottaa kisalipun ja saattaa joku seiväsmatkaajakin mukaan livahtaa.

Silti kun Suomen kisapaikkoja ratkaistaan vasta heinäkuun lopussa, niin pitäisi ilman muuta valita lisää yleisurheilijoita jo nyt. Muuten kisapaukut menevät pelkästään olympialipun tavoitteluun ja sitten on ”annettu jo kaikki” pelkästään kisamatkan takia.
Vaikka USAssa, Jamaikalla sekä Keniassa on tyly valintasysteemi: kolme parasta kisoihin, niin näissä maissa mestaruuskisat ovat jo nyt käynnissä, joten kuukausi ennen olympiasuoritusta tietää olevansa olympiakisoissa. Jää valmistautumisaikaa.

Suomessa Kalevan Kisat ovat pari viikkoa ennen Pekingiä. Ei taida sittenkään olla hyvä systeemi valintojen kannalta. Mutta eivät ole kyläkisat oikea valintapaikka! Kyllä kansainväliset näytöt, jos niitä on, ovat oikea kriteeri.

Onneksi sentään maratoonarit on jo valittu. Ties mitä Janne Holmén taas isoissa kisoissa tekee?

Itä kohtasi Lännen

Joku romantikko lanseerasi kylmän sodan aikakaudella oikein elokuviin toteamuksen, etteivät itä ja länsi koskaan kohtaa.
Ei liene käynyt Suomessa, jossa miesten pesäpallon Itä-Länsi -ottelussa joukkueet kohtasivat jo 74. kerran. Länsi voitti erikoisella tavalla miesten ottelun kun toisen jakson ratkaisevan juoksun antoi Idän lukkari Toni Kohonen – kahdella väärällä! Näin Länsi voitti jaksoin 1-0.

Lauantaina ”pelattiin” naisten Itä-Länsi. Lainausmerkit sen takia, että Itä pelasi ja Länsi haparoi käsittämättömällä tavalla. Ei ollut Lännen joukkueella sitten mitään jakoa voittoon asti. Mukana oli viisi Porin Pesäkarhua ja Lännen ykköspalkinnon sai Kaisa Kärkkäinen.

Carita Toiviainen, Hanna Hirvikoski, Niina Mäkiviita ja Sanni Vainio-Hynnilä ovat toivottavasti hieman terävämpiä huomenna Porissa pelattavassa sarjaottelussa, johon kello 18 Porin pesäpallostadionille vastustajaksi saapuu Ylihärmän Pesis-Junkkarit.
Tämä tarkoittaa sitä, että pesiksen syyskierrokset ovat alkamassa.

Raahesta tuli tv:n välityksellä katsottua molemmat Itä-Lännet. Selostaja Antero Mertaranta kohensi tasoaan miesten peliin, mutta Inka Henelius ei sitten opi. Ei ”urheilutoimittajan” pidä aina, ei edes joka kerta kysyä, että ”miltä tuntuu”.
Varsinkaan jokaiselta haastateltavalta!
Oikein toivoin, että viimeisellä lyönnillä ajolähtötilanteessa kopilla kentän tyhjentänyt ja vuoronvaihdon järjestänyt pelaaja olisi todella sanonut, että miltä tuntuu! Mutta typeräänkin kysymykseen herrasmies – kysyjän ehkä tuntien – vastasi erittäin hienolla tavalla.

Ei tullut v-alkuista verbiä.

Kesäterveiset

Porin Ässien toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki kertoo seuran kuulumisia ja on niissä mukavaa asiaa, vaikka moni luulee, ettei mitään tapahdu.

Jukka viestittää, että Pasi Peltonen sekä Marko Kivenmäki ovat olleet joukkueen harjoituksissa täysillä mukana jo toukokuun alusta. Viime kauden A-nuorten SM-hopeaa voittaneesta joukkueesta on kuntovalmentaja Jussi Hirvosen komennossa harjoitellut peräti 10 nuorta pelaajaa. Tavoitteena on saada heti jääharjoittelun alkaessa ennalta sovitut kentälliset kokoon.

Ja sitten on se odotetuin asia! Joukkueeseen haetaan 2-4 pelaajaa, joista peräti kolmen (3) kanssa ollaan lähellä ratkaisua. Uudet pelaajat ovat Porissa 4. elokuuta, kun Porin Ässien SM-liigajoukkueen jääharjoitukset alkavat.

Ei nyt sentään me kannattajat menetetä uskoamme, sillä uusittu joukkue, omine kasvatteineen, voi olla kovempi kuin uskommekaan!

 

Jarmo Liuhala

1.7.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva