Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Metalliliitossa panostetaan ulkomaalaisten neuvontaan

Kuva: Metalliliitossa panostetaan ulkomaalaisten neuvontaan

Metallityöväen liitossa otettiin vakavasti Rauman osasto 66:n esitys puolan ja venäjänkielen taitoisen toimitsijan palkkaamiseksi. Aloite tuli OL3-projektin Metalliliiton yhdysmies Janne Vainiolta (kuvassa oikealla), joka totesi olevan vaikea auttaa puolalaisia työntekijöitä, koska heistä vain harva tulee toimeen muulla kuin äidinkielellään.
Perjantaina länsirannikon metallialojen pääluottamusmiehiä kokoontui Raumalle keskustelemaan kesäkuun alussa liiton palkkalistoille tulleen ulkomaalaisen työvoiman edunvalvojan Kari Karjalaisen kanssa.

Pääluottamusmiehet kokevat vieraiden kielten hallitsemisen tarpeen entistä tärkeämpänä ja he uskovat tarpeen kasvavan jatkossa edelleen. Yhteisen kielen puuttumista he pitävät hankalana siinäkin mielessä, että vierastyövoima voidaan pitää nykymenolla pimennossa Suomessa heille kuuluviin etuihin.

Työpaikoilla on havaittu, että osa työnantajista käyttää tilannetta sumeilematta hyväkseen. Heille maksetaan esimerkiksi palkkaa, joka on alle suomalaisten sopimusehtojen ja tämän työnantajat tavallaan myöntävätkin, kertomalla maksavansa harjoittelijan palkan.

Kuvaavaa on se, että esimerkiksi telakan 700 ulkomaalaisen joukosta vain noin 50 syö työmaaruokalan 3-5 euron hintaisia aterioita.

- Mitä kauemmin ulkomaalaiset ovat Suomessa, sitä vaativammiksi he tulevat oikean palkkauksensa ja muiden etuuksiensa kanssa. Nyt he ovat ilmeisesti vielä halukkaita tekemään töitä suomalaisia palkkoja pienemmälläkin palkalla, pohtivat luottamusmiehet.
He painottavat, ettei työpaikkatasolla voi puuttua ongelmaan, muuten kuin jakamalla oikeaa tietoa ja tukea heitä.

- Tarkoitus on lähestyä ulkomaalaisia ensin yleisellä tasolla heidän omalla kielellään. Samalla voin toimia välikätenä työsuojelu- ja luottamusmiesorganisaatioon suuntaan jos keskusteluissa nousee sellaisia ongelmia esiin, kertoo Karjalainen.

Ainakin aluksi hän kertoo toimivansa pääosin puolan-, venäjän- ja englannin kielen tulkkina toimitsijoille, luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille.

Lyhyen toiminta-ajan aikana ulkomaalaiset ovat kyselleet liittoon liittymisestä, ylityökorvauksista, päivärahoista ja sopimuspolitiikan ulkopuolelta esimerkiksi lapsilisistä ja kaikki eivät ole kuulleetkaan Kansaneläkelaitoksesta.

Tähän mennessä esiin on noussut esimerkiksi veroepäselvyyksiä ja puutteita työterveydenhuollossa. Sitäkin Karjalaiselta on kysytty, että miten olisi kuulunut toimia työtapaturman satuttua.

Karjalaisen toiminta-aluetta on Metalliliiton Satakunnan ja Varsinais-Suomen piirien alueet, mutta välillä voi tulla keikkaa myös muualle Suomeen.

Jouko Veijonaho

1.7.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva