Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jalkapallon ihmeellisyydet

Kuva: Jalkapallon ihmeellisyydet

Aikoinaan entinen huippujalkapalloilija esitti ehkä hieman turhautuneena kommentin: jalkapallo on peli, jossa 22 pelaajaa taistelee kentällä toisiaan vastaan 90 minuuttia (nykyisin lisäaika päälle) ja Saksa voittaa. Tämä vanha viidakkotaika piti jälleen keskiviikkona paikkansa, vaikka lopputurnauksen välieräottelussa Saksa ja Turkki kävivät huikean taiston voitosta. Monen fanin – ympäri maailmaa – nautinnon pilasi kuitenkin televisiopimennys, kun kansainvälinen kuvayhteys katkesi pahimpaan mahdolliseen aikaan suorassa lähetyksessä Baselin St. Jakob Park-stadionilta. Tosin Saksan 3-2 voittomaali viimeisellä peliminuutilla nähtiin, mutta varsinkin Saksan suunnalla oli varmuudella miljoonia tv-katsojia, joiden bratwurstit juuttuivat joko kurkkuun tai kuvaruutuun!

Kansainvälinen tv-kuva pätki ukonilman (Wienissä!) takia jo aikaisemminkin ottelun aikana, mutta pahinta oli ruudun pimeneminen viimeisen kymmenen minuutin aikana, jolloin finaalipaikkaa oikein tosissaan ratkaistiin. Tosin Saksan voittomaali puolestaan nähtiin suorana – sen viimeisteli Philipp Lahm, joka oli pelissä mukana niin hyvässä kuin pahassa. Juuri Lahm sekä maalivahti Jens Lehmann olivat suurimmat töpeksijät Turkin kahdessa maalissa, mutta tuo voittomaali toi lopulta sankarinviitan Lahmin harteille!

Kaikki välierän maalit nähtiin kuitenkin Suomessa ja pääsi sentään näkemään miten Turkki taisteli tutkainta vastaan. Ja taisteli jopa niin hyvin, että olisi ansainnut finaalipaikan. Mutta voitto saadaan – pelikirjani mukaan – tekemällä pelissä yksi maali enemmän kuin vastustaja. Jälleen pelikirja piti täsmälleen paikkansa, vaikka edelleen olen ABC-kirjan ensimmäisellä sivulla.

Saksa teki yhden maalin enemmän ja voitti – yksinkertaista? Kaiken lisäksi voitti siksi, että Lahmia vartioinut Kazim Kazim nuljautti nilkkansa maaliin johtaneen hyökkäyksen alkaessa.

Olisi ehkä päästy jatkoajalle, mutta turha jossitella – voittaja oli jälleen konemaista peliä pelaava Saksa.


Melkoinen yllätys
Turkki oli näiden kisojen suurin yllättäjämaa. Nyt kun pronssiottelua ei erikseen pelata, niin en todellakaan tiedä, saavatko välierien hävinneet maat jonkinlaisen lätkän muistoksi menestyksestään?

Ei parinkymmenen vuoden kuluttua yksikään ankaralainen pikkupoika usko, että isoisä on ollut EM-kisoissa Euroopan kolmanneksi (tai neljänneksi) parhaassa jalkapallomaajoukkueessa – ja vielä pelaamassa.

Nimittäin välieräpaikka toi kyllä pelaajille sekä liitoille melkoisen tukun euroja, mutta se vasta on katoavainen luonnonvara. Meikäläisenkin lompakkoon on taas päässyt Matti, eikä se ole vanhanen tapahtuma.

Mutta palataan vielä keskiviikkoon jälkilähetyksen puitteissa, elleivät kaikki niitä viittä pelin maalia nähneet. Turkin 1-0 maalin teki Ugur Boral (puolustaja alun perin). Tosin Lehmann auttoi kaikin keinoin. Saksa tasoitti nopeasti: Lukas Podolski keskitti ja Bastian Schweinsteiger pääsi ohjaamaan pallon verkkoon. Sitten auttoi varamaalivahti Rüstü Recber – tuo kaikkien basaarikauppiaitten kunkku – arvioimalla täysin vääriin pallon lentoradan ja Miroslav Klose puski helposti 2-1. Mutta Turkki nousi vielä: Sabri Sarioglu (puolustaja) käskytti Lahmin kebab-kioskille ja syötti aukolle, jossa Semih Sentürk ohjasi tasoituksen 86. minuutilla ja vanhus Lehmann makasi väärällä vuoteella.

Niitti 3-2 tuli jo lisäajalla. Lahm sai todella hienon seinäsyötön Thomas Hizbergeriltä ja siellä lepäsi. Piste.


Kovin lohko
Kisoja ennen puhuttiin ns. kuoleman lohkosta C, jossa olivat mukana Romania, Hollanti, Ranska ja Italia. Kovia jalkapallomaita, mutta yksikään näistä ei ole enää mukana kun neljä parasta maata selvittivät välejään.

Varsinkin Ranska oli kuin haamu entisestään, vaikka sillä oli vielä se etu puolellaan, että matkassa oli nuorempi jalkapallomaajoukkue kuin konsanaan Suomella.

Kisoissa ei sitten kovimpaan lohkoon (D) joutuneita Ruotsin vanhuksia kunnioitettu pätkääkään. Selkeää ikärasismia, vaikka kisat ovat juuri rasismia vastaan!

Lohkosta D tulee toinen finalisti. Kaiken lisäksi tästä lohkosta välieriin pääsivät Espanja sekä Venäjä. Jos on Turkki ollut yllättäjä, niin nuorten esiinmarssia edustaa Venäjä.

Vaikka niin vakuuttavasti tuli etukäteen todisteltua, että Saksa on jopa ylivoimainen varamiehistä Turkkia vastaan, niin hepskukkuu, tarvittiin vielä onnetar mukaan jotta finaalipaikka tuli.

Saksan vastustaja – ennen eilistä Espanja - Venäjä -ottelua, oli kauppatorin tietotoimiston mukaan idioottivarmuudella Espanja. Perustelujakin annettiin – toiset jopa hyviä – mutta jätän aivan tieten tahtoen ennustelematta eilisen pelin tulosta. Silti toivon, että Venäjä voittaa sunnuntain finaalissa Saksan.

Saitte ainakin keskustelun aihetta asiantuntemattomuudesta, vaikka todennäköisesti Fernando Torres on pitelemätön. Mutta myös Andrei Arshavinin jalat käyvät kuin Singerin ompelukone.

Sunnuntaina vastapuolella on siis ainakin Saksa. Te tiedätte – ehkä olette jopa nähneet – kumpi on finaalivastustaja ja millä systeemillä sinne pääsi!


Terävä pää koolla
Tänään kokoontuu Suomen Hiihtoliiton terävä pää (hieno nimitys muuten) päättämään, miten oikein pitäisi toimia Kari-Pekka Kyrön esittämien doping-asioiden vahinkojen minimoimiseksi. Voi olla tylppä tehtävä. Nimittäin Kyrön väitteille löytyy entistä enemmän tosiasioita tueksi, joten pesä on nyt siivottava lopullisesti.

Hiihtoliiton yhteistyökumppanit ovat saamassa tarpeekseen jatkuvasta salailusta, joten hyvältä ei näytä jos tukimarkat tipahtavat minimiin. Tosin eipä taida menneitten salaisuuksien paljastaminenkaan enää paljon auttaa. Mutta se voisi auttaa, mikäli myönnetään, että silloin tehtiin näin, mutta viime vuosina suuntaus on ollut täysin kohti puhdasta hiihtourheilua.
Tosin onko täysin puhdasta huippu-urheilijaa edes olemassa? Kas siinä pulma!

Mutta nyt kun pato on auki ja samalla aukesi Kyrön hormoneja täynnä ollut jääkaappi, niin menneitten myöntäminen on paras tie yhteistyökumppaneita ajatellen.

Se toki pahentaa asiaa entisestään, että nykyinen Vuokatin urheiluopiston rehtori Pekka Vähäsöyrinki on kadonnut tyystin julkisuudesta. Lie samassa paikassa kuin Kaisa Varis?

On kadonnut vielä Hiihtoliiton myöntämän virkavapaan aikana. Näin toimii osuuskauppaväki.

Krp saa varmasti asiaan lisäselvitystä, sillä nyt aletaan puhua valan velvoituksella.

Ensin oltiin ihan aholla, sitten törmättiin petäjään. Tuli kyröt, leppävuoret ja pienet vähäsöyringit tutuiksi. Innolla odottelen, koska hiihtojoukkueen lääkärit joutuvat puhumaan totta?

Nyt oikeastaan ymmärtää, mitä Pekka Vähäsöyrinki tarkoitti tv-asiantuntijana eräissä suurkilpailuissa, kun hän kolmeen kertaa toisti, kiitos Virpi, kiitos Virpi, kiitos Virpi.

Uhka olikin suurempi kuin konsanaan Venäjä, Venäjä, Venäjä!


Yhtä karnevaalia
Suomalaiset yleisurheilijat viettävät karnevaaliviikonloppua, vaikka juhannus menikin jo.

En todellakaan ollut täysin selvillä, että niin monessa lajissa käydään oikein karnevaalit. Monissa on jopa neljä osallistujaa, jotta saadaan kolmelle parhaalle palkinnot jaettua!

Pihtiputaan keihäskarnevaalit ovat arvokkaimmat. Tero Pitkämäki saanee ehkä kisakaverin Pekingiin, ellei nyt itse halua voittaa kisaa. Naisten puolella Mikaela puhuu itselleen kisamatkan. Tällä hetkellä en tiedä, mikä on Taina Kolkkalan terveystilanne, mutta Peking odottaa. Seikka on saletti, jos Taina on terve.

Kyröskosken kuulakarnevaalit ovat traditio ja voi Robert Häggblom ottaa kisapaikan. Itselleni uutuus – myönnän häpeillen – oli Kokemäen kiekkokarnevaali. Mukana Frantz Kruger, Mikko Kyyrö ja kirittäjänä joku Gerd Kanter. Hän on muuten virolainen ja kiskaissut vaatimattomasti kaaren 71,88 – toukokuussa.

Kaustisilla soi muukin kuin kansanmusiikki. Olli-Pekka Karjalainen ja David Söderberg helisyttävät moukarilla Konstan parempaa valssia. Somerolla seivästellään, Viitasaarella hypätään korkeutta, Jämsässä on pituus- ja 3-loikka karnevaalit. Piti olla myös kestävyysjuoksukarnevaalit, mutta huiput jäivät matkalle. Jämsänkosken aita- ja pikajuoksukarvenaalit ovat nopeasti ohi.

Veljet ja siskot, voi mitä karnevaalihuumaa.

Omat serpentiinit mukaan - pakolliset!


Kyllä riittää seuraamista
Viikonvaihteessa käydään Raahessa perinteiset Itä-Länsi -arvo-ottelut.

Pelit järjestää PattU Raahe (Inka Heneliuksen urheiluasiantuntemusta TV-Kolmosella). Porin Pesäkarhuista on naisten huomisessa ottelussa mukana peräti viisi pelaajaa, joiden edesottamuksia voimme seurata myös TV2:lla kello 13.50 alkaen.

Pesäkarhut vuokraa loppukaudeksi yhden lupauksistaan Turku-Pesikselle. 18-vuotias Elisa Järvenpää saa nyt tärkeää lisäkokemusta, sillä oma joukkue on niin kovatasoinen, ettei Elisa vielä mahdu 12 pelaajan supernaisistoon. Hyvä ratkaisu!

Nice Futis pelaa huomenna naisten jalkapalloliigaa Porin stadionilla kello 17 alkaen ja vastustajaksi saapuu täysin voitettavissa oleva FC Kontu, joka on kotipaikakseen Pallokirjaan merkityttänyt vallan Itä-Helsinki. NiceF on lisäkokemusta jatkuvasti saava joukkue, mutta varsinkin kaksinkamppailuissa ei tarvittavaa rutiinia ole kuin ringetessä valtavaa kokemusta (MM-titteli) hankkineella Kirsi Pukkilalla. Häntä ei huimaa, mutta tietenkin aina menee aikansa, kun tottuu talvilajista selkeään kesälajiin.

Voitettavissa tuo liigaottelu kuitenkin on!

Ai niin, tänään on Porissa ravit.

Nyt on hyvä tilaisuus hankkia lompakkoon tilkettä, sillä sunnuntaina on suuri vaara, että tulee tototuksi Lahden Suur-Hollola-ajoissa. Siellä riittää hyviä hevosia ja ellei pelaaminen kiinnosta, niin kyllä riittää näkemistäkin.

Hevonen on erittäin kaunis eläin.

Monelta eurot ovat tosin menneet, koska ovat luottaneet liikaa nopeisiin naisiin ja hitaisiin hevosiin!

Jarmo Liuhala

27.6.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva