Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kesäisiä ajatuksia

Kuva: Kesäisiä ajatuksia

”Lomarauhan aikana ei pidä kenenkään ylenpalttisesti töitä tekemän, vaan makoisasti kesäkuumat lepäämän. Ylenmääräinen juopottelu eli viinaksien kans lotraaminen on sopimatonta”. Näin julisti Eino Grön Suomen ensimmäisen lomarauhan Reposaaressa viime viikon torstaina.

Itsekin pääsin lomatunnelmaan vieraillessani loma-asuntomessujen avajaisissa. Vaikka olikin perjantai ja 13. päivä, näytti päivästä tulevan hieno jo aamusta alkaen. Saavuin Eikan puistoon hieman myöhässä, koska parkkipaikan löytäminen vei aikaa. Tämä ei kuitenkaan haitannut vaan nautin rauhallisesta tunnelmasta saarella. Istahdin penkille ja ilma oli raikas. Tuuli keinutti rantaan köytettyä soutuvenettä. Ehdin juuri kuulemaan miten kauniisti Eino Grön lauloi ”Synnyinsaarelleni”. Voisiko loma alkaa paremmin?

Kesällä on lupa istahtaa ja nauttia näistä pienistä hetkistä. On aika kerätä voimia auringosta ja mansikoista. Kullankeltaiset ja vaaleanpunaiset kesämuistot lämmittävät vielä syksyn tummenevina iltoinakin. Suomalaiset ovat todellista kesäkansaa.

Ensimmäisten auringonsäteiden lämmittäessä ja kirkastaessa talven harmauden ihmiset kömpivät tuvistaan ja säntäävät pihatöiden, ulkoleikkien ja muiden keväisten askareiden pariin.


Kesäloma on todennäköisesti vuoden odotetuin loma. Olen kuitenkin joskus miettinyt, että tämän päivän oravanpyörässä elävillä ihmisillä saattaa olla vaikeaa antaa itsensä lomailla. Ja tällä tarkoitan nimenomaan esimerkiksi yhdessä vietettyä rauhallista aikaa perheen kanssa. Yhä useammin pohditaan myös lomastressin aiheuttajia ja lomailuun saattaa kohdistua kovia paineitakin.


Tutkimuksien mukaan yhä useampi suomalainen palaa lomalta väsyneenä ja uupuneena. Sanotaan, että loman aikana ylisuuret odotukset, tekemättömät asiat ja perheen erilaiset tarpeet kohtaavat. Lomakriisin ainekset ovat näin ollen kasassa. Pahimmillaan kriisi saattaa johtaa parisuhdeongelmiin, juopotteluun tai jo olemassa olevan uupumuksen syvenemiseen.

Olemme eläneet vahvaa nousukautta ja lomanviettoa on rakennettu hyvin elämyspainotteiseen suuntaan. Ehkä tämä on osaltaan myös myötävaikuttanut kiireisen arjen lisäksi näiden ”lomapaineiden” syntymiseen. Loma on monesti tiukasti ohjelmoitu ja sännätään tapahtumasta tapahtumaan.


Lääkkeeksi tähän vaivaan ehdotetaan yksinkertaisesti armollisuutta ja itsensä arvostamista. Jokaisen pitäisi antaa itselleen lupa lomailla ja suorittaminen pitäisi laittaa roskakoriin ainakin lomalla. Työpsykologit muistuttavat myös, ettei lepoa voi varastoida.

Tärkeintä olisi tehdä asioita, joista todella nauttii. Yksi nauttii rauhallisesta mattopyykistä järven rannalla ja toinen riehakkaista festareista.


Tiesitkö muuten, että vuosilomasta säädettiin ensimmäistä kertaa 1922 työsopimuslaissa, jolloin sen vähimmäispituudeksi määriteltiin seitsemän päivää. Vuoden 1939 vuosilomalaissa lomaoikeus piteni 9-12 päivään ja vuonna 1960 18–24 päivään. Vuoden 1973 vuosilomalaki nosti loma-oikeuden nykyiselle tasolleen. Tässä valossa ajateltuna nykyinen vuosilomalaki on hyvä ja saattaisipa omat edesmenneet isovanhempanikin tuhahtaa näille lomastressijutuille. Tämän päivän ihmisillä sentään on lomaa!

On lämmin. Muutama pilvenhattara seilaa sinisellä taivaalla. Isäni opetti minulle jo hyvin pienenä taidon katsella pilviä ja käyttää mielikuvista. Olen melkein varma, että taivaalle piirtyy Muumipeikko kukka kädessään. Poikani huikkaa laiturilta kepin uiton lomasta, että taivaalla näkyy aivan varmasti elefantti. Grilli savuaa ja joku heiluttaa ohiajavasta veneestä ja toivottaa hyvää juhannusta.


Syksyllä edessä on paljon uusia haasteita eivätkä kunnallisvaalit niistä vähäisimmät. Lokakuussa tiedämme kantavatko sosialidemokraattiset arvot ja puolueemme uudistunut ilme hedelmää. Syytä olisi, sillä hallituspuolueiden linjaukset mm. veropolitiikassa ja yliopistokysymyksessä jäivät tyystin vaalirahoitusjupakan alle.


Nyt on kuitenkin aika unohtaa hetkeksi työkiireet. Tällä viikolla liotan varpaitani Joonianmeressä. Pakkaan laukkuun aurinkovoiteen, uikkarit ja hiekkaämpärin sekä lapion pojalle. Aioin nauttia auringosta, syödä kreikkalaista salaattia ja kerätä voimia syksyyn. On kesä, nautitaan siitä!

 Diana Bergroth-Lampinen

27.6.2008 08:55

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva