Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kesät ovat pikaluistelijan raskainta aikaa

Kuva: Kesät ovat pikaluistelijan raskainta aikaa

Kesä on talviurheilijoille hiljaisempaa aikaa. Näin voisi ainakin olettaa, mutta pikaluistelijoiden kohdalla se ei pidä paikkaansa. Hellepäivänä Porin stadionilla huhkivat kolme porilaista huippuluistelijaa. Kesä on jääkiitäjille jatkuvaa harjoitteluaikaa.

Pia Humisto, Kaj Humisto ja Vesa Isoviita viettävät kesäleiria kotikaupungissaan. Valmentaja Timo Järvinen seuraa kolmikon kuivaluistelua tarkasti. Kentän vierellä kannustaa myös Järvisen puoliso, kolminkertainen pikaluistelun olympiamitalisti Emese Hunyady.


- Olen täällä tukemassa ja kannustamassa heitä. Päätehtäväni on nyt huolehtia lapsestamme, enkä voi siksi keskittyä valmentamiseen. Valmentaminen vaativaa työtä. Harjoituksia on jopa kolme kertaa päivässä, kertoo Hunyady.


Pia ja Kaj Humisto ovat Suomen nuoria luisteluhuippuja. Vesa Isoviita edustaa maailman kärkeä 35-vuotiaiden sarjassa. Kolmikon kesäharjoituksiin kuuluu kuivaluistelun lisäksi rullaluistelua, pyöräilyä ja painonnostoa. Kiihkein harjoittelukausi ajoittuu kesälle, koska talven tiheässä kilpailurytmissä sille ei aikaa jää.


- Kesät ovat pikaluistelijoiden raskainta aikaa. Olen aina sanonut, että luistelijat tehdään kesällä, kertoo valmentaja Timo Järvinen.


Pikaluistelu on vaativuudeltaan kova laji. Voiman, nopeuden ja kestävyyden yhdistäminen tarkoittaa ankaraa ja monipuolista harjoittelua.


- Se on juhlaa, kun pääsee talvella jäälle liitämään kesän rankkojen harjoitusten jälkeen, haaveilee Pia Humisto.

SM-kilpailuihin ja maailmancupin karsintoihin tähtäävät luistelijat eivät ole innoissaan Suomen surkeista harjoittelupuitteista.

Lokakuun maailmancupin karsintoihin mennessä ei Suomessa pääse jäälle kertaakaan.


- Pikaluistelu on sisälaji, mutta Suomessa yhä ulkolaji, naureskelee Pia Humisto.


- Maailmancupin karsinnat ovat erityisen vaikeat uusille pyrkijöille, sillä meidän pitää tehdä täydellisiä suorituksia. Se on vaikeaa ilman kunnon jääharjoituksia, harmittelee Kaj Humisto.


Kaj Humisto suuntaakin heinäkuussa Berliiniin harjoittelemaan. Lähimmät laadukkaat pikaluisteluhallit löytyvät Saksasta ja Norjasta. Suomessa parhaat harjoituspaikat ovat täysmittaiset tekojäät Helsingissä ja Seinäjoella. Sisäradan puute tekee harjoittelumahdollisuuksista kuitenkin kehnot.


- Ei tämä toivotonta ole, mutta puitteita ei voi kehua, harmittelee Järvinen.


- Suomen tekojäiden laatua ei voi verrata esimerkiksi Calgaryn jäihin. Kotimaisilla jäillä ei millään pysty samoihin aikoihin, kuin laatuhallien jäillä, toteaa Vesa Isoviita.


Suomen huonoista olosuhteista huolimatta maan pikaluistelun taso on hyvä. Viime vuosina maailman huipulle nousseen Pekka Koskelan menestys antaa kannustusta myös nuoremmille luistelijoille.


- Suomi on pieni maa ja pienet ovat luistelumäärätkin. Suomella on kuitenkin kapea, mutta terävä kärki luistelutasossa. Sprinttimatkoilla on tullut suomalaismenestystä, mutta yleisluistelijoita ei oikein ole ollut, kertoo Pia Humisto.


- Saakin nähdä saadaanko tuosta meidän Kaitsusta seuraava huippuyleisluistelija, pohtii Vesa Isoviita Kaj Humiston hymyillessä vieressä.

Pikaluistelu ei ole kallis laji. Luistimet maksavat korkeintaan tuhat euroa ja trikoot saa sadalla eurolla. Seurojen jäsenmaksut ovat edullisia.


- Luistimet kestävät jopa viisi vuotta. Harjoitteluun on hyvä hankkia myös polkupyörä sekä lenkkivarusteet, kertoo Isoviita.
Pikaluistelu on Suomessa suhteellisen pieni laji. Harjoitteluolosuhteiden parantaminen toisi eittämättä lajille suurempaa suosiota Suomessakin.


- Pikaluistelu tarvisi TV-näkyvyyttä, jotta ihmiset olisivat enemmän tietoisia lajista. Moni televisiosta lajia katsellut on minullekin todennut lajin olevan hieno ja kysynyt missä tätä voi kokeilla, kertoo Järvinen.

Tuomas Bärlund

27.6.2008 08:57

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva