Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Merikarvian Annikakoti tähtää asiakkaan onnelliseen elämään

- Tärkeimmät tavoitteemme ovat asiakkaan onnellinen elämä, arjessa pysähtyminen ja asiakkaan oikeanlainen kohtaaminen. Hoitaminen on piilotettu arkeen ja monista rutiineista on luovuttu, sillä tämä on ensisijaisesti koti, painottaa Mari Danakas, Annikakodin hoitotyöstä vastaava erityisohjaaja.

 

Annikakoti syntyi Merikarvialla vuonna 2005, kun samassa paikassa toiminut Satakunnan erityishuoltopiirin osasto päätettiin lopettaa. Asiakkaiden omaisten huolestuneet yhteenotot johtivat siihen, että hoitajat päättivät perustaa yksityisen, Recare Oy:n hallinnoiman hoitokodin.


- Toimimme periaatteessa vanhan laitoksen tiloissa, mutta tavoitteemme ovat hieman erilaiset. Pystymme räätälöimään palvelumme asiakkaan tarpeen mukaan. Asiakkaan onnellisuus on kaiken lähtökohta. Me emme katso toimintaa kunnan tai omaisen, vaan asiakkaan näkökulmasta, Danakas korostaa.


Annikakodin 14 vakituisesta asukkaasta suurin osa on kehitysvammaisia, mutta joukossa on myös aikuisiällä vammautuneita henkilöitä. Valtaosa asiakkaista on asunut hoitokodissa jo pitkään. Uusiakin on liittynyt joukkoon viime vuosien aikana.


- Kehitysvammaisilla ei esiinny ikärasismia, vaan laaja ikäjakauma on päinvastoin rikkaus ja tekee arjesta kodinomaisempaa, Danakas jatkaa.


Vakituisten asiakaspaikkojen lisäksi Annikakoti tarjoaa kaksi paikkaa tilapäishoitoa tarvitseville. Intervallihoitoon tulee pääsääntöisesti nuorempia asiakkaita, joiden omaishoitajat ovat lomalla.


- Intervallihoito on aina haasteellista, sillä asiakkaat siirtyvät lyhyessä ajassa kodista hoitopaikkaan ja takaisin. Ei päästä suvantoon, Danakas kuvailee.

Asiakkaiden erilaiset tarpeet huomioidaan Annikakodissa kullekin asiakkaalle joustavasti järjestettävänä viriketoimintana. - Talon ulkopuolelta hankitaan ne palvelut, joita tarvitaan. Emme maksa siitä, mitä asiakas ei tarvitse, Mari Danakas kertoo.


Erilaisista diagnooseista huolimatta Annikakodin asiakkailla on arkielämässään hyvin samankaltaisia tarpeita ja toiveita, mutta erojakin löytyy. - Yksilölliset virikkeet vaihtelevat lentonäytöksistä perunankuorimiseen, hymyilee hoitaja Riitta Peräaho Annikakodin henkilökunnasta.


Danakas ja Peräaho pitävät positiivisena suuntauksena hoitolaitosten hajauttamis- ja yksityistämiskehitystä. - On ehdottomasti hyvä asia, että esimerkiksi kehitysvammaiset pääsevät palaamaan yhteiskunnan pariin niiltä osin kuin pystyvät. Yksilöllisemmän hoivan ansiosta tämä on mahdollista, Danakas kiteyttää.


Annikakoti tarjoaa asiakkailleen luonnonläheistä virkistystoimintaa Siikaisten Leppijärvellä sijaitsevassa leirikeskuksessaan. - Sinne mennään leireilemään ja retkeilemään, ja viimeksi tultiin mustikkametsästä takaisin naamat mustina. Asukkaamme pystyvät nauttimaan sellaisista asioista.

Mikko I. Elo

27.6.2008 08:56

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva