Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Siikainen ja Merikarvia katsovat eri suuntiin

Itsenäisenä kuntana säilyminen tuntuu olevan tärkeää sekä Merikarvian että Siikaisten päättäjille ja asukkaille.

 

Tosin kummankin itsenäisyys kapenee, kun sosiaali- ja terveystoimen päätösvalta siirretään yhteistoiminta-alueille, Siikaisissa jo ensi vuoden alusta ja Merikarvialla näillä näkymin vuoden 2010 alusta.


Siikaisten kunnan henkilöstöstä puolet – 40 työntekijää 80:sta – siirtyy Pohjois-Satakuntaan peruspalvelut tuottavan liikelaitoskuntayhtymän palvelukseen.

Kunnanjohtaja Esa Hakalan mukaan PoSa-hanke on mullistavin Siikaisissa 30–40 vuoteen. Hän odottaa uudistuksen merkitsevän parannuksia kuntalaisten palveluihin. Pienten kuntien on vaikea yksinään tuottaa kaikkia lain vaatimia sosiaalipalveluja ja terveyspalvelutkin ovat kangerrelleet.


– Nykyinen kuntayhtymä ei ole pystynyt järjestämään lääkäripalveluja Siikaisiin kuin välttävästi. Lähdemme siitä, että uudistuksella terveyspalvelut paranevat.


Siikainen eroaa Luoteis-Satakunnan kansanterveystyön kuntayhtymästä, joka on purkautumassa Siikaisten suuntautuessa Kankaanpäähän ja muiden jäsenkuntien, eli Merikarvian, Pomarkun ja Noormarkun, Poriin päin.


Siikaisten ja Kankaanpään lisäksi Pohjois-Satakunnan perusturvakuntayhtymään ovat tulossa Karvia, Honkajoki ja Jämijärvi.

Siikaisissa ei ole vireillä kovin ajankohtaisia kuntaliitoshankkeita, mutta Lavian kunnan kyselyihin liitos- tai yhteistoimintahalujen selvittämisestä vastattiin puolittain myöntävästi, eli sillä ehdolla, että selvitystyöhön osallistuu Pohjois-Satakunnasta muitakin kuntia ja niin että ne muodostavat maantieteellisesti yhtenäisen alueen.


Esa Hakalan mukaan neuvottelupöytään asti päästään varmasti, koska ehto, maantieteellisesti yhtenäinen alue, toteutui, kun Kankaanpääkin vastasi myöntävästi. Hakala kuitenkin lisää, että kyse on vasta esiselvityksestä, mikä on vielä kaukana kuntaliitoksesta.


Naapurikunta Merikarvia ei ole mukana tässä yhteistyökuviossa, mutta Merikarvian kanssa tehdään Hakalan mukaan paljon ”käytännön yhteistyötä”.


Kuntaliitosselvitys, jossa olivat alun perin mukana Merikarvia, Siikainen ja Kankaanpää, kaatui jokunen vuosi sitten. Merikarvia jättäytyi jo alkuvaiheessa pois, ja Siikaisten ja Kankaanpään kesken päästiin kuntaliitosopimukseen saakka, mutta se kaatui Siikaisissa viimeisessä äänestyksessä.


Hakala myöntää, että sote-piirikin on eräänlainen liitos, koska päätösvalta siirtyy jäsenkuntien yhteiselle perusturvalautakunnalle ja kuntayhtymän yhtymäkokoukselle.

Merikarvian kunnanvaltuusto on yksimielisenä kantanaan ilmoittanut, että kunnan tavoitteena on pysyä itsenäisenä.


– Olemme pärjänneet tällä tavalla eikä meillä ole välttämätön pakko liittyä mihinkään, summaa kunnanjohtaja Pentti Ala-Luopa.
Ala-Luopa tarjoaa yhdeksi selitykseksi maantieteellistä sijaintia: lännessä on meri, pohjoisessa ruotsinkielistä väestöä, idässä Siikainen näyttää suuntautuvan Kankaanpäähän päin – ja etelässä ovat Ahlainen ja Pori.


Merikarvia on mukana Porin seudun perusturvahankkeessa, joka Ala-luopan mukaan näyttää etenevän aika kivulloisesti – Jokilaakson kaupunki -hanke siinä sivussa ”lisämausteena”. Porin seudun yhteisen perusturva-alueen on kuitenkin määrä aloittaa 2010. Lisäksi Pori ja Noormarkku selvittävät liitosvaihtoehtoa, samoin Noormarkku ja Pomarkku.


Ala-Luopakin luonnehtii Siikaisten kanssa tehtävää yhteistyötä käytännön tason toiminnaksi: Merikarvia myy kansalaisopistopalveluja, lukiossa käy siikaislaisia ja jotkut viranhaltijat ovat yhteisiä.


Lisäksi vesiyhteistyö laajenee puhtaasta vedestä jäteveteen. Merikarvian jätevedenpuhdistamossa tehdään kolmen miljoonan euron muutokset, ja kun työt valmistuvat 2010, on tarkoitus aloittaa myös Siikaisten jätevesien johtaminen Merikarvialle.

Heli Kokko

27.6.2008 08:55

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva