Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Valistunutta ja valittua väkeä

Kuva: Valistunutta ja valittua väkeä

Eduskunta on aloittelemassa ulkoruokintakauttaan takanaan työkausi, joka eräine ilmiöineen ei laitokselle ole kunniaksi. Viittaan tässä vain kähmintäepäilyihin, vaalirahasekoiluihin, merkillisesti ajoittuneisiin sairauslomiin, runsaaseen työuupumukseen, eräiden edustajain tiheään näkymiseen julkisuudessa keinoja valikoimatta ja muuhun sellaiseen, joita en aikanani siinä työympäristössä ja -tovereissa huomannut. Onko rotu huonontunut samalla, kun palkat ovat parantuneet?

En kovastikaan murehdi noita itse asiansa sekoittaneita – sitä on saatu mitä on tilattu. Sen sijaan kannan huolta siitä edustajain enemmistöstä, joka vähin äänin tekee työtään mediaa mielistelemättä. Ja joka toivottavasti myös kasvattaa heidän arvostustaan. Taitavatpa tällaiset toivomukset kuitenkin jäädä ns. hurskaiksi toivomuksiksi. Sen verran lyhyt on äänestäjäin muisti seuraavien vaalien aikaan. Eivätkä sitä muistia ainakaan virkistä eräille puolueille ja eräille edustajille virtaava mittava vaalirahojen vuo.


Taisipa minunkin vaalimainoksissani monien muiden lailla olla kehoitus valita tuttu ja turvallinen. Näinä aikoina se ehkä tuntuisi jonkunmoiselta vitsiltä. Nyt ei valitakaan enää tuttuja ja turvallisia, vaan tuittuja ja kummallisia. Mitä arvoa kohta enää on ikääntyneemmällä, vakaalla ja luotettavalla kansanedustajalla tai sellaiseksi pyrkivällä, joka kaiken lisäksi alkaa jo ulkonäöltäänkin muistuttaa passikuvaansa.


Kepun puoluekokous oli taaskin näkyvä tapahtuma, jonka varjon alle jäi kokoomuslaistenkin kokous. Ja taas kerran nähtiin, kuinka arvaamaton onkaan parituhantinen joukko kepulaisia.


Monenlaisia kelmin elkeitä pitkin vuotta osoittanut puoluesihteeri Korhonen, ei se demarien Rehellinen-Korhonen, karisti yltään kaiken pahan ja nostatti itsensä kepulle välttämättömäksi sankariksi. Ja kaiken vielä kruunasi joka suuntaan osoitettujen anteeksipyyntöjen loputon vuo. Ja sehän puri.


Vähää vaille, ettei Korhoselle levitetty punaista mattoa kokouksesta poistuessaan. Kaiken tämän päälle oli Vanhasen helppo nyyhkiä itsensä taas kansan sydämiin, määrittelemiensä tiettyjen samojen tahojen vainoamaksi, korvaamattomaksi kepukansan johtajaksi. Puhumattakaan, että joku olisi uskaltanut muistuttaa vaikkapa vain yhdestä lupauksesta, jonka Korhonen edellisessä puoluekokouksessa valituksi tullessaan antoi. Mies lupasi keskustan jäsenmäärän alkavan kasvaa vuodessa 10 000 jäsenellä. Viime vuoden alkaessa jäseniä oli 176 088, tänä keväänä 160 519! Kahteenkaan kertaan laskien siitä ei löydy 10 000 jäsentä lisää vaan 15 569 jäsentä vähemmän. Korhosen puheet ja kehonkieli kokouksessa oli sen tehoista, että lähti Joensuusta muutama silläkin mielellä, että ei tämä tähän pääty. Seurataan siis tilannetta!


Ja mitä siihen kokoomuksen puoluekokoukseen tulee, niin ainakin Satakunnan kokoomuksessa voidaan nyt olla tyytyväisiä Katajan päästessä varapuheenjohtajaksi. Vammalan Satonenkin samaan pyrki vaan hävisi, vaikka oli Pirkanmaan ainoa ehdokas sille paikalle. Viittaisikohan tämä siihen, että aivan kovimman oikeiston edustusta johtopaikoilla ei enää halutakaan lisätä.

Kirjoittelin joskus ennen puoluekokousta, että kansanedustajain ei tulisi puoluekokousedustajiksi pyrkiä. Saavathan he muutenkin puheenvuoron siellä. No, eräissä vaalipiireissä se puhe meni kuuroille korville ja niin jäi muutama kunnon demari vaille tätä mahdollisuutta päästä edes kerran elämässään oikein virallisesti puoluekokoukseen. Sen paikan häneltä vei vallankäytölle ahnas kansanedustaja.


Toveri Pertti Timonen Tampereelta, valtio-opin dosentti ja entinen Työväenopiston rehtori kirjoitti äskettäin eräiden poliitikkojen pohjattomasta halusta päästä jokaiseen mahdolliseen julkiseen tehtävään. Timonen ei mielellään kuuntele poliitikkoa, joka suu vaahdossa saarnaa poliittisen osallistumisen laajentamisesta ja kansalaisten vaikutusvallan lisäämisestä, mutta itse kyllä istuu eduskunnassa, kunnanvaltuustossa, kirkkovaltuustossa ja useiden yritysten ja yhdistysten johtoelimissä. Mistään ei olla valmiita luopumaan ja sitten tulee se burn out. Sanopa se! Ja sano se ääneen.

Ensi perjantaina ja lauantaina on taas kirjakansa koolla Vammalassa. Tulkaa mukaan nauttimaan. Siellä sitä on kirjaa sille, joka kirjaa kaipaa.

Timo Roos

24.6.2008 08:55

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva