Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Salonius sovittelee työriidat halvalla

Kuva: Salonius sovittelee työriidat halvalla

Suomalainen työmarkkinariitojen sovitteluorganisaatio on edullinen. Ruotsiin verrattuna Juhani Saloniuksen toimiston kustannukset ovat noin kuusi prosenttia.

Suomessa sovittelu maksoi vuonna 2006 noin 300 000 euroa, Ruotsissa yli 4,5 miljoonaa.


 Syynä eroon on muun muassa se, että Ruotsin sovittelijaorganisaatiolla on suuri hallinto- ja tilastoyksikkö. Siinä yhdeksän ihmistä hoitaa räätälintyönä tilastointia ja muita asioita, mutta ei osallistu sovittelijan työhön. Ruotsin sovittelijan toimisto tekee myös vuosijulkaisuja sekä taloudellisia ja työmarkkinakatsauksia.


 Suomessa vastaavan tilastoinnin ja tutkimuksen hoitavat tilastokeskus, Suomen Pankki, työmarkkinajärjestöt ja niiden tutkimuslaitokset. Näiden touhut eivät mene veronmaksajien piikkiin kuten Ruotsissa.


 Ruotsin nykyinen sovitteluorganisaatio luotiin 1990 väyläksi keskusteluille, joita Suomessa käydään vasta nyt. Ruotsissa työnantajat luopuivat jo silloin keskitetystä tulopolitiikasta.

Myös Tanskassa ja Norjassa sovittelu maksaa Suomea enemmän. Tanskassa sovittelijat ovat sivutoimisia. Heistä kolme on varsinaisia valtakunnallisia sovittelijoita ja joilla on varamies. Lisäksi Tanskassa on kahdeksan muuta sovittelijaa ja seitsemän päätoimista avustavaa henkilöä, joista osa palvelee myös työtuomioistuinta.


 Tanskan valtakunnansovittelijaorganisaation vuotuiset kustannukset ovat noin 10 miljoonaa tanskan kruunua eli runsaat 1,3 miljoonaa euroa.


 Kaikissa EU-maissa, joissa tehdään työ- ja virkaehtosopimuksia, on jonkinlainen sovitteluorganisaatio. Se toimii joko jonkin ministeriön yhteydessä tai erillisenä. Toiminnot, valtuudet ja laajuus vaihtelevat maittain.


 UP-uutispalvelun tietojen mukaan missään EU-maassa, Viroa lukuun ottamatta, sovitteluorganisaatio ei ole Suomea edullisempi. Viron organisaatio on halvempi, koska myös yleinen palkka- ja kustannustaso on murto-osa Suomen vastaavasta.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius sai tämän kierroksen viimeisen työriitansa soviteltua viime viikolla, kun Toimihenkilöunioni ja Metsäteollisuus ry tekivät sopimuksen paperiteollisuuteen. Juhannukselta Salonius jäi kesälomalle.


 Hän kuvasi UP-uutispalvelulle mennyttä kierosta sovittelijalle työteliääksi.


 - Tämä muistutti aika paljon vuosia 1994-95 ja 2000, jolloin käytiin liittokierrokset. Vuonna 2001 oli myös lääkärilakko, joka jatkui syksyyn.


 Seuraavalla kierroksella syksyllä 2009 Salonius on jo eläkkeellä. Ehkä.


 - Hyvin suurella todennäköisyydellä en tule asettumaan käytettäväksi tässä tehtävässä ensi vuoden kesän jälkeen.
 Jäätkö eläkkeelle?


 - Tästä virasta jään varmaankin eläkkeelle, mutta teen jotakin muuta. Olen mietiskellyt, josko ryhtyisin tämän jälkeen yrittäjänä tarjoamaan henkilöstöpolitiikan ja työlainsäädännön palveluita firmoille, Salonius pohtii.

Mika Peltonen
UP-uutispalvelu

24.6.2008 08:56

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva