Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Eduskunta palaa syksyllä tuttujen asioiden pariin

Eduskunta päätti kevätkautensa keskiviikkona täysistuntoon. Kansanedustajat kokoontuvat seuraavan kerran 9. syyskuuta. Monet tutut asiat tulevat heitä vastaan silloinkin.

 

Velkaantuvat kunnat, hallituksen maksupolitiikka ja inflaatio jäivät kevätkaudelta huolestuttamaan SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Tarja Filatovia.

- Vaikea tältä keväältä on keksiä kovin positiivisia asioita, lähinnä mieleen jäi pienimmissä tuloluokissa olevien päivähoitomaksujen lievä kevennys, Filatov sanoo.

Hän hämmästelee hallituksen toimettomuutta varautumisessa talouden suuriin ongelmiin.

- Omassa kehysselonteossaan hallitus arvioi, että kuntien menojen ja tulojen väliin jää lähivuosina neljän prosenttiyksikön kuilu. Samanaikaisesti väestön ikääntymisen tuomat palvelutarpeet kasvavat. Terveydenhuoltoon ja vanhustenhoivaan tarvitaan lisää voimavaroja.

 

Filatov arvostelee sitä, että hallitus maksaa pois valtionvelkaa, mahdollisesti alentaa verotustakin, mutta kunnissa joudutaan tekemään lisää velkaa ja korottamaan veroprosenttia.

- Ikävät asiat kääntyvät kuntapuolelle.

Kansalaisten arkeen vaikuttaa hallituksen maksupolitiikka, jonka seurauksena jo keskituloisissa perheissä päivähoitomaksut nousevat, Filatov sanoo.

- Myös inflaation vaikutukset ovat näissä perheissä kovat, vaikka takana onkin kohtuullinen palkkakierros. Hallituksen päätökset syövät nopeasti pois ne hyödyt, joita palkansaajat tuloneuvotteluista hankkivat.

Filatovia huolestuttaa myös yliopistouudistus, joka hänen mielestään uhkaa eriarvoistaa sekä aluepolitiikkaa että koulutuksen rakenteita.

 

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie sanoo, että hallitus on aika läpinäkyvästi pyrkinyt suosimaan pääomatulojen saajia ja isojen omaisuuksien omistajia.

- Onneksi perustuslakivaliokunta näyttää ottaneen vakavasti juristien huomiot perintöverotuksen siirtymisestä hyvin epätasa-arvoiseen ja suorastaan perustuslain vastaiseen tilanteeseen, jos hallituksen esitystä noudatetaan.

Lapintien mukaan, ”vaikka kuinka puheissa toisin todistellaan”, käytännössä tapahtuu niin, että yritysten perijät vapautuvat verosta, kun taas tavalliset kansalaiset maksavat vastakin perinnöstään. Aiheen käsittely jatkuu syksyllä eduskunnassa.

- Hallituksella tuntuu olevan lähtökohtana, ettei kansalaisia pidä eikä tarvitse kohdella tasa-arvoisesti.

Lapintie toivoo eduskunnankin aktivoituvan syksyllä ympäristöasioissa ja miettivän keinoja edistää joukkoliikennettä.

- Lippujen hintoja alas, radat hyvään kuntoon ja yhteydet toimiviksi, jos oikeasti ollaan ympäristöstä huolissaan, hän suosittelee.

Jouko Hovi / UP-uutispalvelu

19.6.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva