Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ostettua ja itsehankittua kevätturbulenssia

Kuva: Ostettua ja itsehankittua kevätturbulenssia

Olen saanut olla satakuntalaisten sanansaattajana ja viestinviejänä jo yli vuoden. Kenellekään ei ole varmaankaan jäänyt epäselväksi, kuinka erikoisesta vuodesta ja epätavallisesta politiikan keväästä on ollut kysymys. Todelliset politiikan aiheet ovat jääneet kaiken muun turbulenssin alle.

Kuka nyt olisi kiinnostunut yleisestä taloustilanteesta, inflaation kiihtymisestä, palvelumaksujen korotuksista, Lissabonin sopimuksesta, yliopistojen kaupallistamisesta, perintöverotuksen uudistamisesta tai valtion budjetin painotuksista? Politiikan toimittajatkin ovat jo siirtyneet politiikan seuraamisesta politikoiden seuraamisen: politiikan uutta sisältöä ovat Vanhasen riita- ja rakkausseikkailut, Karpelan sisäisen maailman prosessit tai vaikka Kanervan tekstiviestivalloituksen vaiheet.

Kohusta toiseen on kirmattu kuin lehmät kevätlaitumilla. Kuka tahansa tunnossaan oleva on saanut syystä jos toisestakin asiaa. Useimmat ovat kysyneetkin minulta turuilla ja toreilla tuttuja kysymyksiä: Onko totta, että eduskunnassa ahdistellaan? Onko totta, että eduskunnan hallinto ja talous ovat ihan kuralla? Onko totta, että tekstiviestejä siellä vaan lähetellään? Onko totta, että avustajajärjestelmää käytetään väärin? Onko totta, että vaalirahoitustuella voi ostaa valtaa?

 

Huolimatta keltaisen lehdistön lööpeistä, todellisuus eduskunnassa on ollut eri maata. Ajoittain on täytynyt käydä itsekin lukemassa kirjastossa päivän iltapäivälehdet, jotta tietää, mistä puhutaan. Osassa jutuissa ei ole vinhaakaan perää, osassa taas kevätkauden turbulenssista on osuttu naulan kantaan. Yksi tällaisista kohuista liittyy vaalirahoituksen kytköksien tuloon julki.

Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielin Greco suositteli Suomelle lahjontaa koskevan lainsäädännön tehostamista ja rangaistusten koventamista joulukuussa 2007. Tilanne on nyt vain entisestään pahentunut vaalirahoituskohun tultua julki. Useiden yksittäisten kansanedustajien vaalirahoitusilmoitukset on tehty kevyesti tai jopa tarkoituksella epämääräisesti -- suoranaisia valheellisuuksiakin on julkisuuden kautta tullut esiin. Jokaista kansanedustajaa ja ensimmäistä varakansanedustajaa sitoo vaalirahoituslaki. Poliittisen uskottavuuden ovat vieneet yksittäiset kansanedustajat, jotka ovat syyllistyneet rahadopingiin ja sen salailuun.

 

Poliittista kriisiä ovat entisestään syventäneet epäilyt vaalirahoituksen kytköksistä kaavoitukseen ja ajankohtaisiin päätöksiin hallituksessa. Vaalirahoituslain parantaminenkaan ei yksistään enää riitä, sillä se vain vierittää keskustelua pois syyllisistä. Poliittisen uskottavuuden kannalta tarvitaan vastuunkantajia -- vähintäänkin lakia rikkoneiden ministerien olisi tarvinnut jo erota. Nyt tarvitaan puolueettomia poliisitoimia vaalirahoitussotkua tutkimaan. Välikysymyskään ei ratkaise mitään. Nimittäin KMS-kytkökset osoittavat, miten suunniteltua ja hyväksyttyä kansanedustajien positiivisen suhtautumisen ostaminen on ollut porvarileirissä ja miten itsehankittua kokoomuslaisten ja keskustalaisten tahallisen rahadopingin tuloksista syntynyt turbulenssi todellisuudessa on. 

Ikävintä kaikessa on, että oikeistopuolueiden törkeän toiminnan maksavat viime kädessä kaikki kansanedustajat ja puolueet. Syyttä kovin isku kohdistuu mahdollisesti kuitenkin tulevien vaalien kautta poliittiseen vasemmistoon, jos kohu johtaa äänestämättä jättämiseen. Kansa tietää jo varmasti, että ”kaikki kansanedustajat ovat samanlaisia”. Tuntuu pahalta olla sijaiskärsijänä ja ”rötösherrana”, sillä olen pyrkinyt elämässäni tekemään kaiken viimeisen päälle oikein ja olemaan luottamuksen arvoinen tekemällä pitkiä päiviä toisten hyväksi. Rehellisyydellä ja aitoudella ei tunnu kuitenkaan enää olevan arvoa, sillä tietyt yksittäiset kansanedustajat ovat osoittaneet, että joillekin rehellisyydestä ja aitoudesta on tullut pelkkää kauppatavaraa ja kovaa valuuttaa.

Krista Kiuru 

 

19.6.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva