Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Keskustaa sorretaan

Valitusta ja itkua on kuulunut keskustapuolueen puoluekokouksesta viikonvaihteessa Joensuussa. Matti Vanhanen valitti että, joidenkin mielestä hallitusta johtaa väärä puolue ja väärä pääministeri. Valitukseen yhtyivät entiset puheenjohtajat Paavo Väyrynen ja Anneli Jäätteenmäki. Jo minun aikanani meitä sorrettiin muisteli Väyrynen eikä Jäätteenmäen katkeruus menneistä ollut yhtään vähäisempää.

 

Mutta valitusvirsi on mennyt perille. Kepulaiset tuttavani ovat samaa mieltä, heitä sorretaan. Nyt ovat valtamediat lähteneet keskustan kaatoon. Mitähän näillä valtamedioilla tarkoitetaan kun ei uskalleta sanoa ääneen? Helsingin Sanomia, Yleisradiota vai Keskisuomalaista ja Ilkkaa.


Keskustapuolueen puoluekokous on mahtava näytelmä. Lippuja kannetaan sisään ja osallistujista useat ovat pukeutuneet kansallispukuihin. Väinämöisen perillisiäkin näkyi olevan joukossa. Kokouksen päätteeksi marssittiin kaupungilla vihreiden lippujen perässä. Puoluekokous ei kuitenkaan enää näytä vetävän osanottajia samalla tavoin kuin ennen jolloin kokousta sanottiin suurimmaksi länsimaissa pidetyksi puoluekokoukseksi. SK:n mukaan Satakunnasta olisi voitu lähettää 201 puoluekokousedustajaa mutta paikalle ilmoittautui vain 56. Mistähän se johtuu?

 

Keskustan kokouksessa asiat jäivät henkilövalintojen jalkoihin. Ainakin julkisuudessa. Ennen kokousta puoluesihteeriehdokkaiden välillä oli isolta maailmalta tuttua loanheittoa. Vastakkain olivat maakuntien (kehittyvienkö?) mies Jarmo Korhonen ja citykepulaiseksi mainittu Kimmo Tiilikainen. Kaivoin historiankirjoituksesta esiin nimen Arvo Korsimo. Hän oli maalaisliiton puoluesihteeri 1950-luvulla, Kekkosen kaveri ja rahanhankintaekspertti. Hän sai varoja maalaisliiton toimintaan muun muassa Neuvostoliitolta. Korhonen on hankkinut puolueelleen rahaa vain kotimaisista lähteistä - toivottavasti. Mutta muutoin hän on esiintymistään myöten uuden vuosituhannen Korsimo.


Kimmo Tiilikaisen sanotaan olleen ensin vihreä mutta sitten siirtyi oikeaksi kepulaiseksi eikä sellaiseksi kepun sylikoiraksi kuin vihreiden Cronberg ja Brax. Korhosen mukaan Tiilikaisella on takanaan konkurssi ja muutoinkin epäilyttäviä yhteyksiä.

 

Puoluekokous äänesti ja Korhonen voitti äänin 1200-488. Maakuntien ääni on puhunut. Puolueen menettelytapojen muuttamista ja tulevaisuuteen suuntautumista korostanut Tiilikainen hävisi selvästi. Kiitospuheessaan Korhonen sanoi kuulostelevansa jatkossa kansan ääntä niin räntäsateessa Pudasjärven torilla kuin loskassa Jakomäen ostarilla. Siinä lipaisu Helsingin suuntaan.


Matti Vanhanen valittiin yksimielisesti uudelleen. Ylen tekemän kyselyn mukaan kahden vuoden päästä Paula Lehtomäki on suositumpi puheenjohtajaehdokas. Seuraavallakin kokouksella on sitten käsissä mielenkiintoinen henkilövalinta, koska Vanhanen on suunnitellut olevansa puolueen puheenjohtaja vielä seuraavien eduskuntavaalien jälkeenkin.


Oliko kokouksessa muuta mielenkiintoista kuin henkilövalinnat? Television ja lehtien uutiskynnyksen ylitti vain Matti Vanhasen vaatimus vähimmäiseläkkeestä. Ja sitten tietysti se, ettei hänen nykyinen naisystävänsä ollut saapunut paikalle. Entinen vaimo ja entisiä naisystäviä lienee ollut enemmänkin läsnä. Paavo Väyrynen ja Mauri Pekkarinen tunnustivat, ettei keskusta ole onnistunut tavoitteiden saavuttamisessa mutta kyllä sitten tulevaisuudessa.

 

Kokoomuskin piti puoluekokouksensa viime viikonvaihteessa. Kun siihen ei oikein sisältynyt mitään dramaattista, niin se jäi keskustan varjoon. Kun keskustan puoluekokouksessa oli kansallispukuja oli kokoomuksen kokousta juhlistamassa puolueen oma moottoripyöräjengi. Olisivatko he olleet Jyrkin enkeleitä? Yhteistä kokouksille oli demarien haukkuminen. Se on hyvä merkki, että muistetaan.


Selvisikö kokouksissa mitään uutta kevään kuumasta keskusteluaiheesta eli vaalirahoituksesta ja siitä ilmoittamisesta? Ei selvinnyt. Keskustelu jatkuu ja ensimmäisiä poliisikuulusteluja on jo aloitettu. Rahoja ja tauluja palautellaan. Rikosoikeuden asiantuntijat ovat jopa rohjenneet arvostella oikeuskanslerin toimenpiteitä. Tätä herkkua saadaan nauttia vielä pitkään. Se on valitettavaa koska tärkeät asiakysymykset jäävät taka-alalle ja luottamus poliitikkoihin sen kun laskee.

Erkki Vuorinen

17.6.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva