Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suvantokodin asukkaat saivat oman terapiapuutarhan Nakkilassa

Dementiakeskus Suvantokodin sisäpiha kukoistaa. Kukkapenkit ovat täynnä juuri istutettuja kasveja ja kaunis suihkulähde solisee heleästi. Katoksen alla olevat uudet puutarhakalusteet tuovat kodikkuutta.
Palvelukeskus Hyppingin yhteydessä toimivan Suvantokodin asukkaat ovat juuri saaneet itselleen oman terapiapuutarhan, jonne he voivat mennä milloin vain virkistäytymään. Vaikka pieni piha on aidattu tiiviisti kauttaaltaan turvalliseksi alueeksi, se näyttää silti yllättävän avaralta ja hyvin viihtyisältä.

 

- Voimme pitää koko ajan puutarhaan johtavaa ovea auki, jotta asukkaat pääsevät ulos virkistäytymään. Tämä on heidän ulko-olohuoneensa. Rakennelma valmistui toukokuun lopussa ja siitä asti asukkaat ovat halunneet tulla jatkuvasti ulos. Olemme muun muassa ruokailleet täällä, Hyppingin johtaja Sirpa Järvistö kertoo.

Puutarhan taimet on saatu lahjoituksena Nakkilan Lions Clubilta. Suunnittelusta on vastannut puutarhaterapeutti Kalervo Nikkilä.

Suomessa on tällä hetkellä kymmeniä terapiaan tarkoitettuja puutarhoja.

Kalervo Nikkilän mukaan terapiapuutarhan tavoitteena on vaikuttaa erityisesti vireyden ja virkeyden lisäämiseen. Puutarha herättää myös muistoja.

- Täällä nautitaan kukkien ja kasvien muodoista, tuoksuista ja väreistä sekä maistellaan marjoja. Mottona on, että puutarhassa kasvi hoitaa ihmistä, hän sanoo.

Laatoitetulla käytävällä oleviin puulaatikoihin on istutettu salaatteja ja muita syötäväksi tarkoitettuja kasveja. Näitä asukkaat voivat vapaasti mutustella ja hoitaa.

- Kasvien valinnassa on tärkeää, että puutarhaan ei istuteta myrkyllisiä tai piikikkäitä kasveja, Nikkilä huomauttaa.
Terapiapuutarhan suunnitteluvaiheessa on tavoitteena, että asukkaat ja henkilökunta saavat ensin näyttää kuvista osoittamalla, mitä kasveja he puutarhaan haluaisivat. Nikkilän mukaan ikääntyneiden suomalaisten lempikasveja ovat pioni, särkynyt sydän, leimukukka, keijunkukka kaikki herukat sekä omenapuu. Näitä lajeja näkeekin terapiapuutarhoissa usein.

13.6.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva