Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin seudulle alueellinen vesihuoltoyhtiö?

Porin seudulla on tutkailtu alueellisen vesihuoltoyhteistyön tiivistämisen mahdollisuuksia. Selvitystä ohjannut työryhmä esittää, että tavoitteeksi otetaan alueellisen vesihuoltoyhtiön perustaminen.
Työryhmän esittämä aikataulu on tiukka, sillä alueellinen vesihuoltoyhtiö aloittaisi jo vuoden 2010 alussa, mutta työryhmässäkin epäillään, että välttämättä näin nopea eteneminen ei onnistu, koska kunnissa on menossa muitakin yhdistämishankkeita.

 

Ulvilan kaupungin tekninen johtaja Juha Hjulgren miettii, riittääkö kaupungin päättäjillä energiaa ja intoa vesihuoltoasioihin, kun nyt on meneillään kaksi isoa yhteistyöselvitystä, Porin kanssa perusturvayhteistyö ja toiseen suuntaan Jokilaakson kaupungin perustamisaie.

Myös Porin Veden johtaja Ilkka Mikkola ennustaa, että kuntaliitokset voivat viivyttää vesihuollon yhteistyötä, vaikka kyse on pohjimmiltaan aivan eri asioista.

– Vaikka Jokilaakson kaupunki perustettaisiin, Satakunnan Vesi Oy olisi silti mahdollinen, Mikkola tiivistää.

Vesihuoltoyhteistyön kehittämistä koskeva selvitys on laadittu kahdeksan kunnan ja yhden vesihuoltoyhtiön toimeksiannosta. Mukana ovat Harjavalta, Kokemäki, Pori, Ulvila, Luvia, Nakkila, Noormarkku ja Pomarkku sekä Kokemäen Vesihuolto Oy. Lisäksi esiselvitystä on ollut laatimassa Lounais-Suomen ympäristökeskus.

Varsinaisen selvitystyön teki konsulttityönä Kiuru & Rautiainen Oy.

Konsultti esitti kolme etenemisvaihtoehtoa, joista ensimmäisen, eli koko toimitusketjun mallin, myös työryhmä hyväksyi esityksekseen. Alueellinen vesihuoltolaitos paitsi omistaisi vedenottamot ja jätevedenpuhdistamot, myös käyttäisi niitä ja pitäisi ne kunnossa.

Toinen vaihtoehto olisi ns. operointimalli, jossa vesilaitokset jäisivät kuntien omistukseen ja samalla kunnille jäisi myös vastuu investoinneista, ja alueyksikkö huolehtisi ainoastaan käytöstä.

Kolmas vaihtoehto olisi myyntimalli, ei yksityiselle yritykselle myyminen, vaan niin että Porin Vesi ostaisi pienet vesilaitokset.
Ykkösvaihtoehtoa pidetään selkeänä, koska koko vesilaitos olisi yhdessä. Osakeyhtiömallissa osakkaiden eli kuntien ääni tulisi kuuluville. Osakeyhtiötä pidetään myös parempana vaihtoehtona kuin liikelaitoskuntayhtymää.

Esiselvitys lähtee lausunnoille kuntiin, ja kunnilta kysytään paitsi lähdetäänkö tekemään jatkoselvitystä alueellisen yksikön perustamisesta, myös sitä, mikä on etenemisen aikataulu.

Kahdeksan kunnan alueella asuu noin 123 700 asukasta, joista vesijohtoon liittyneitä on 119 200 ja viemäriin liittyneitä 101 000. Alueella on 22 vedenottamoa.

Alueen vesijohtolaitoksista Porin, Nakkilan ja Harjavallan laitokset ovat taloudellisesti kannattavia, kun taas Luvialla ja Pomarkussa tulot eivät kata kuluja ja lopuissa laitoksissa tulot ja menot ovat tasan.

Konsulttiyhtiö Kiuru & Rautiaisen toimitusjohtajan Jyri Rautiaisen mukaan jo tässä tilanteessa monissa kunnissa on paineita korottaa veden hintaa. Yhteen liittyminen ei sinänsä toisi korotuspaineita.

Jätevesiyhteistyöstä tehtiin sopimus jo vuoden 2006 lopulla. Jätevesiä ryhdytään johtamaan Harjavallasta lähtien Porin Luotsinmäen keskuspuhdistamolle.

Heli Kokko

13.6.2008 09:05

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva