Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yksi on saletissa

Kuva: Yksi on saletissa

Oikeastaan vain yksi henkilö on jalkapallon EM-lopputurnauksessa keskiviikon jälkeen niin kutsutusti saletissa, eli voitto tulee varmasti. Keskiviikkopäivä oli brasilialaiselle valmentaja Luiz Felipe Scolarille ikimuistoinen. Pelikentällä hänen valmentamansa Portugali eteni varmuudella jo kahden pelatun lohko-ottelun jälkeen puolivälieriin. 3-1 voitto Tshekistä takasi paikan jatkoon.

Ihme kyllä, kesken EM-lopputurnauksen julkistettiin myös brassin tuleva valmentajasopimus seurajoukkueen kanssa. Scolari ottaa Englannin Valioliigajoukkue Chelsean komentoonsa heti kisojen jälkeen eli 1. päivänä heinäkuuta.

Tässä yhteydessä on syytä mainita, että temperamenttinen ”Big Phil” valmensi Brasilian maailmanmestariksi vuonna 2002. Scolari on myös Italian kansalainen, sillä hänen sukunsa on lähtöisin italialaisesta Veneton kyläpahasesta.

Chelsean pääomistaja Roman Abramovitsh ajoitti tiedotteen uudesta valmentajastaan oivallisesti. Heti kun varmistui, että Portugali on jatkopeleissä, niin Chelsean nettisivuille jysähti tieto uudesta valmentajasta.

Vaikka Scolari valmentaa nyt pariakin Manchester Unitedin pelaajaa – Ronaldoa sekä Nania – niin nämä herrat eivät Lontooseen lähde – asia on fakta – siis Chelsean riveihin. Mutta onpa Chelsealla jo pari miestä mukana Portugalin ryhmässä – Jose Bosingwa, Ricardo Carvalho sekä Paulo Ferreira – mutta voisi veikata ainakin yhden pelaajan Scolarin mukaan tarttuvan.

Liipaisimella voisi Jõao Moutinho – ikään kuin kasvamaan korkoa!


Sveitsi lopettaa sunnuntaina
Yksi varma lopettajakin on kisoissa selvillä. Toinen isäntämaa Sveitsi lopettaa kisat sunnuntaina Portugali-otteluun.
Sveitsillä oli oma saumansa, mutta kun Baselissa taivaat aukenivat ja vettä tuli kunnolla, niin jalkapallon pelaamisesta ei tullut yhtikäs pehua.

Tässä vesisateessa Turkki lottosi paremmin ja omaa jopa jatkomahdollisuuden, koska voitti kolmen pisteen ottelun. Tosin ratkaisuottelussa Turkin pojat saavat vastaansa Tshekin ja ihan lonkalta voi arvailla, että siitä pelistä tulee erittäin kiihkeä – satoi sitten vettä tai ei.

Uskoisi Sveitsin menevän jatkoon mutta ei sitä koskaan tiedä, onko nyt vaikka Turkin vuoro järjestää samanlainen yllätys kuin Kreikka teki viime kisoissa?

Paljon kisoissa tulee vielä tapahtumaan, mutta todellista yllätystä saadaan odotella ehkä puolivälieriin asti. Nimittäin tänään putoaa jatkosta kisojen toinen isäntämaa Itävalta, jonka voittoon Puolasta uskoo vain todellinen uhkapeluri. Mutta juuri he nuo isot potit nappaavat!

Pelejä tulee joka päivä
Jalkapallon EM-kisoissa pelataan otteluja joka ainoa päivä aina välieriin asti, joten siinähän humahtaa Juhannuskin hulmutessa. Onneksi Ahlaisten jo legendaksi muodostunut Juhannuspeli ehditään pelata alta pois, koska EM-turnauksessa ovat menossa puolivälierät eli myöhäisottelu.

Tosin yksi huono puoli siinä monelle fanille on – turnauskestävyyttä tarvitaan, koska Juhannuksen ajan pelit alkavat vasta kello 21.45 Suomen aikaa. Paras onkin päiväaikaan olla vahvasti näpräämässä hyviä saunavihtoja – jopa pakkaseen. Ohje menee tuskin perille, sillä pakkasessa vaanii vaara.

Mutta sitten syödään vasta.

Eilisen peleistä sen verran, että Itävalta menetti jatkomahdollisuutensa tai sitten ei. Kroatia ja Saksa pelasivat tasan tai sitten ei.
Paljon parempi onkin ennakoida tulevia otteluja ja niissä pitää huomata myös se, että jo pelkkä tasapeli riittää jatkoon. Eli omaa maalia vartioidaan kuin piika Juhannuksena ainoaansa – vihtaa.

Tänään on kiihkeä ottelu Italia-Romania. Niin tyly tilanne on, että hallitseva maailmanmestari Italia ei edes tasapelillä varmista vielä mitään, mutta mikäli häviää, niin se varmistaa vasta kypsyneiden tomaattien saannin kotimaassaan. Tosin päin pläsiä tulevat voivatkin olla viimevuotisia.

Italiaanoilla on siis tosi kyseessä.

Viikonloppuna ja alkuviikosta
Jippii – illan otteluna tulee kello 19 Ruotsi-Espanja. Moni toivoo toki ruotsalaisten voittoa – ellei suorastaan liki kaikki, mutta tosiasia taitaa olla, että Espanjalla on Suomessa vankka ihailijakaarti.

Ja kyse on nyt jalkapallosta.

Tämän ottelun voittaja on varmuudella jatkossa, tasapelillä molempien mahdollisuudet säilyvät. Eikä tappiokaan pudota kumpaakaan, koska molemmat maat voittivat avauspelinsä. Sen sijaan huomisen iltaottelussa Kreikka ja Venäjä ovat toden edessä. Pelin hävinnyt ei suorita paraatimarssia Moskovaan tai Ateenaan.

Silti tämän päivän klassikko on kello 21.45 pelattava Hollannin ja Ranskan välinen ottelu. Mikäli fransmannit häviävät, niin Riemukaarella ei ole muita kuin turisteja.

Sunnuntaina Turkki ja Tshekki hakevat kaverin Portugalille, joka päättää Sveitsin kisat. Sunnuntaina pelit tulevat siten, että täytyy varautua myös etsimään FST:n kanavaa! Näin tapahtuu muissakin ensi viikon otteluissa.

Tarkkana siis, että parempi matsi tulee nähtyä.

Otetaan vielä maanantai mukaan. Saksa porskuttaa vaihtomiehilläänkin Itävallan ulos, mutta Puolan ja Kroatian välisessä ottelussa voi olla sähköä muuallakin kuin pöytälampussa.

Eli näillä eväillä EM-turnauksen uuteen viikkoon.

Ulvila pelaa ja Ankkuri lyö
Huomenna kello 15 Friitalan pesäpallokentällä Ulvilan Pesä-Veikot saa vastaansa Alajärven Ankkurit.
Sikäli metka juttu, että UPV:n jokeripelaaja on Ismo Ankkuri.

Siinä sitä on merellistä ilmapiiriä tulevassa ”letku- vai oliko se nauhakaupungissa”?

Jalkapallon naisten Liigassa Nice Futis matkustaa huomenna Kuopioon ja vastassa on juuri sellainen joukkue, jolta se täysi pistepotti pitäisi ottaa. Nicen peli on selkeästi osoittanut kohentumisen merkkejä, joten nyt alkaa olla iskun paikka.

Silti edelleen taitaa olla voimassa sanonta, että pääsarjaan on vaikeampi nousta kuin sieltä pudota. No, tämä vanha muisto koski ainoastaan viime vuosituhannella pelattuja miesten jalkapallon SM-sarjaotteluja. Nykyisin käy yleensä niin, että Veikkausliigasta karsintaan joutunut seura pudota ropsahtaa Ykköseen. Ei ole ihmeitten aika ohi, koska RoPS jopa taitaa säilyä tänä vuonna?
Nykyisin ovat ajat toiset. Sen huomaa siitä, että ensi kaudella jopa jääkiekon SM-liigassa ovat karsinnat. Eikä kyse ole mistään metsureiden MM-kisoista!

Jotain merkillistä tapahtui
PJalkapallon Kakkosessa reilusti lohkoaan – alusta lähtien – johtanut Porin Palloilijat ei sitten millään ole päässyt Veikkauksen vetolistoille.

No, nyt sunnuntaina sellainen ihme tapahtuu, sillä PoPa on jopa vakiokupongilla vierasottelussa ÅIFK:ta vastaan. Tämä kotiseura on Åbosta.

PoPa on pelannut parhaimmillaan hienoa jalkapalloa ja olisi ollut jännä nähdä, minkälainen kerroin Tulosvedossa olisi tullut viime sunnuntaina, kun PoPa nuiji Forssan peräti 9-0. Taitaa siellä Veikkauksessa olla asiantuntijoita – tai sitten ovat jopa ylivarovaisia.
Tom Melarti, Antti Sumiala ja Samu-Petteri Mäkelä ovat iskeneet yhteensä jo 23 maalia. Se on huikea määrä kärkitriolta. Yhä vielä Piracaia jaksaa antaa niitä oivallisia keskityksiään, joista on joskus ihan pakko pistää pallo verkkoon.

Se oli muuten vuosi 1992 kun Piracaia ihmetteli ensi kertaa elämässään lunta – Porin Urheilukeskuksessa!

Vaikea suunnitella
Pekingin olympiaveikkaus pitäisi myös polkaista käyntiin ainakin heinäkuun alussa.

Mutta mitkä lajit ottaa mukaan? Yleisurheilusta niitä pitäisi löytää, mutta jos urheilija on rikkonut ”vain” B-rajan ja silti valittu mukaan, niin kannattaneeko pistää veikkauslistalle?

Silti yleisurheilussa on se kolmen urheilijan maakiintiö. Tämä parantaa rajusti esimerkiksi Jukka Keskisalon mahdollisuuksia esteissä, kun parikymmentä Kenian miestä on sivussa ja vain kolme itse kisassa.

Sama koskee estejuoksija Johanna Lehtistä. Lajin valtikka on vahvasti Venäjällä, mutta vain kolme pääsee mukaan. Tai mistä sen tietää jos opettavat noille Etiopian ja Kenian naisille, että esteiden yli on tarkoitus mennä ja sitten lujaa maaliin.
Kesäkelejä odotellaan ja kyllä RMJ pitää viikon päästä vauhdista sekä äänestä huolen.

Jarmo Liuhala

13.6.2008 09:03

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva