Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kokkeis…

Kuva: Kokkeis…

Ei ny ennää mihinkää kouluu pyrkimäs, vaa tommosis laprakokkeis sairalas. Ei siin paljo aihet tarvit ko tullee vastaa vallanki tavallisist asjoist jutu tynkää.

Täs yhten aamun oli määki lääkäri määräyksest ninko pruukataa sannoo verikokkeis. Siin varrotes kerkes näkkee yht ja toist metkaa ja konnettei ol ennää missää vaitiolovelvollisuure alases hommas, ni voi vaik praatat niist muillekki. Flikat ja oli siin ainaski yks nuarepualeine miäski sissää huutelemas kuntei ja melkosel kiiruul ko kello mukkaa oltii kymmenkunt minuttii hiljastuttu aikataulust. Ja tämäkös sit jokusii siappas oikee aikalai. Kauhee rähinä siäl toises orotushuanees ja kiukkusii kommenttei, et kyl se vanha systeemi oli vaa paljo parempi ko tämä uus. Meinasivat kai stää lippumasinaa, jost sillo enne revästii nummero ja sit kytättii niit valotaului, joist selvis koska o oma vooro. Mum miälestäni tämä, et nimel huuretaa o nii klaari juttu ettei se kettää hämmää. Se tiätty tarttee tiätää, et saat flätät ahteris tyhjää toolii eikä su tartte ko varrot siks ko nimmee kailotettaa. Tälläi se mennee jos sul o tilattu aika, mut jolsei ol, ni sit o pakko kyl men enstiks se klaaraamaa sihe ilmottautumissee. Ja mikä hemmeti kiiru meil eläkeläisil oikee o, ettei ny muutaamaa minuttii jakset varrot ja praakkail siin tuttui kans. Sano vaa, et siin vartois voi melkei kuvitel olevas ninko keskel jottai näytelmää, josa ain uuret komeljanttarit tullee laval ja esittää oma ossuutes. Vähä samallaiko tual markettei kassajonos enne suurii pyhhii. Ei ränttää yhtää hermostuu, senku nauttii ohi hurahtavast hetkest vaa…ja koht o jo oma kärrykuarmas kans totteemas mitä kustantaa.


Siäl uuristetus laporatorios o ny viäl nii fiiniiki et miälelläs jolsei ny kauhee kippee ol nauttii siikki. Siäl o mummuu ja mammaa, pappaa ja tuffaa, o nii vanhaa ku nuarempaaki pruhjuhousuu ja nappaas vilauttelevvii nuarii naisiiki. Moni tullee semmoste helppaavai vempeleitte totol kokkeisii ilma ommaa kampraatii, mut o siit niikki joil o kuskaaja fölis. Toiset istuu tavallisis tooleis ja toiset sit niis hiukka korkeemmis, mist ny sit plassi sattuu löytää. Jokuset tykkää seisoskel ja vahettaa huanettaki välil. Tasasee tahtii nummerolliset ovet aukee ja väkkee vaihtuu. Mennää otattaa näytteet ko nimi kuuluu ja kottii.


Aja henki tullee siäl hyvi framil ko kattelee vaik ihmiste pääl olevii kutteit ja roikkei. Toiset o ninko keissuihi menos ja toiset suaraa töist tulleit taik mist ny sit ittekuki. Joskus kyl silti must muutenki tuntuu et kui iha tavallisen arken tarttee ol nii kauhee fiini? Mitä ne sit lainka päälles tällää ko oikee juhlii mennee?? Eks semmonenki sanonta ol,”et jos o ain hiano ei ol koskaa hiano” vai millai se menikä?


Siäl orotushuanees oli pari, jost iha hyväl syyl kummastakki voi sannoo et mojoparseeli. Mää sillai suhivihi vahtasi niit.! Viiskymppisii kai kumpiki. Miähel!p asjalliset roikit, mut muute nii fiinii, kaulas killu kakski koruu syrän ja risti. Toises korvas kans kaks erillaist, joku piäni ja sit olisko ollu joku roikkuva klitteritähti. Pörrö oli oma lukus seki, ohkane, harmaa ja!p kihara päält, niskas fleetta ja ottal mustaks färjätty yks kiahkura. Vaimol musta frekka ja erest knapitettu ja lovettu pualhame. Spältti suurist renkaist, joit killu sit viäl hammee päälki. Kaulas mustat kaskerttaset helmet ja ainaki kolme erillaist suurt hoppeist syränt. Korvis isot pyäreet killuttimet ja semmosii raha näkösii roikku veskastakki. Frovvallakki oli pörhötetty kirjava etutukka ja takan silläki roikku fleetta niskas. Rohkeeet ihmiset tekkee täst mailmast nii miälekiintose… ko itteki joskus uskaltas.

Ulla H. Leino 

13.6.2008 09:02

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva