Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

SDP:n uudella johdolla kovat haasteet

Kuva: SDP:n uudella johdolla kovat haasteet

SDP uusi Hämeenlinnassa puoluejohtonsa niin että näkyy ja tuntuu. Nuorekas johto, puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja varapuheenjohtajat Ilkka Kantola ja Maria Guzenina-Richardson, viestii siitä muutoksesta, jonka SDP:ssä oli suorastaan pakko tapahtua viime vuoden vaalitappion jälkeen.
Uuden johdon suuri tehtävä on viedä SDP:tä eteenpäin uusin eväin ja päivittää puolueen järjestörakenne ja toimintatapa ajan tasalle.

Samaa voi sanoa myös politiikasta. SDP:n on entistä herkemmin haistettava ajan virtaukset ja kansalaisten arjen tarpeet kyetäkseen vetoamaan entistä laajempaan kannattajakuntaan.


Kokemuskaan ei koskaan ole pahasta: sitä edustavat SDP:n korkeimmassa johdossa Pia Viitanen ja Jouni Backman.
Historiallista valinnassa oli, että puheenjohtajaksi valittiin ensi kertaa nainen ja vieläpä todella nuori nainen, 32-vuotias.
Minun niinkuin varmasti myös monen muun mielestä SDP sai Hämeenlinnassa edustavan ja mediataidot hallitsevan johdon. Valitulla viisikolla on nyt kaksi vuotta eli seuraavaan puoluekokoukseen saakka aikaa näyttää, mitä uusi ja uudistunut SDP käytännössä tarkoittaa.


Odotukset ovat suuret.


Hämeenlinnasta puoluekokousedustajat lähtivät arkiseen aherrukseen ja sitä myötä syksyn kunnallisvaalikentille tyytyväisinä tehtyihin ratkaisuihin ja vahvempina kuin aikoihin. Mennyt vaikea itsetutkistelun aika on viimein ohitse.

Uuden puoluejohdon ensimmäinen ja pitkän tähtäyksen haaste on saada kannatus nousuun, puolue eduskunnan suurimmaksi ja hallitukseen. Ei siis aivan vähäinen tavoite.


Kaulaa muihin puolueisiin pitää olla riittävästi, ennenkuin SDP pystyy nousemaan hallituspuolueeksi. Onhan Vanhanen ilmoittanut jatkavansa pääministerinä vuoden 2011 vaalien jälkeenkin.


Toinen ajankohtaisempi haaste puoluejohdolle on saada sosialidemokraattinen linja näkymään selkeämmin politiikassa. Oppositiopuolueen kädenjälki ei harjoitettavassa politiikassa juuri näy, koska hallituspuolueet ja hallitus tekevät käytännön ratkaisut.


Opposition oikeudeksi jää kritiikki ja vaihtoehtojen esittäminen.


SDP:n uuden puheenjohtajan Jutta Urpilaisen tehtäväksi jää nyt osoittaa kansalaisille selkeä sosialidemokraattien vaihtoehto
Ensimmäinen etappi ovat syksyn kunnallisvaalit, toinen seuraavat eduskuntavaalit.

Toki Matti Vanhasen hallitus on kyllä tehnyt voitavansa SDP:n vaalivoiton eteen. Vanhanen on hallituksineen päivä päivältä enemmän selityksen velkaa kansalaisille. Hallitus on nyt tullut elinkaaressaan tiettyyn kulminaatioon. Kansalaisten luottamus hallituksen politiikkaan on mennyt. Jotenkin se olisi hankittava takaisin. Tapahtuu se sitten eduskunnan edessä tai uusissa vaaleissa.
Kansalaiset ovat tämän hallituskauden aikana kyllästyneet erilaisiin skandaaleihin, joita on kauhisteltu sekä kotimaassa että ulkomailla. Skandaaleissa ovat rämpineet sekä pääministeri Vanhanen että ex-ulkoministeri Ilkka Kanerva.


Pahin kriisi on kuitenkin ajankohtainen vaalirahoitusskandaali, josta on käynyt ilmi, että itse asiassa muutama ökypohatta, joiden nimiä ei edes enää viitsi luetella, osti itselleen mieluisan porvarihallituksen.


Vaalirahasotkussa rämpivät kaulaansa myöten myös keskustan puoluetoimiston eräät virkailijat. Ei ihme, että  puheenjohtaja on viihtynyt ulkomailla ja puoluesihteeri suorastaan painunut maan alle.


Tämä on sen kokoinen skandaali, ettei siitä selittelemällä selvitä. Ellei kansalaisten luottamus koko poliittiseen järjestelmään ollut aikaisemmin mennyt, niin viimeistään se meni tässä sotkussa.


Muissa länsimaissa ministerit olisivat vastaavien paljastusten jälkeen lentäneet kuin leppäkeihäät.
Jos demokratia meilläkin toimisi kuten pitäisi, niin nyt olisi uusien vaalien paikka. Mutta Suomen pääministeri se vain suosittelee oppositiolle välikysymyksen tekoa, kun luottaa hallituksensa enemmistöön eduskunnassa. Ja ilmoittaa ylimielisesti, ettei hän toimissaan neuvoja tarvitse.


Oppositiolla on nyt tuhannen taalan paikka hiillostaa pääministeriä ja vaatia häneltä selvitystä, mitä hän tosiasiassa tiesi vaalirahojen taustoista. Tänään torstaina Vanhanen joutuu eduskunnassa vastaamaan muutamaan kiusalliseen kysymykseen.

* * *

Sekä keskustalla että kokoomuksella on puoluekokouksensa viikonvaihteessa. On mielenkiintoista seurata, miten ao. puolueet aikovat hallituspolitiikkaa järisyttävästä kriisistä selvitä. Selvitäänkö pelkillä selittelyillä?

Ulla Turkki

12.6.2008 10:23

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva