Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Päivärahakiista: Metallin Riku Aalto kannattaa työrauhaa

Kuva: Päivärahakiista: Metallin Riku Aalto kannattaa työrauhaa

Metalliliiton tuore puheenjohtaja Riku Aalto ei taputtanut käsiään kuultuaan komennusmiesten lakkoilemisesta. Hän olisi paremminkin ollut nyt valmis antamaan lainsäätäjälle ja verottajalle työrauhan lihan keräämiseksi verotyöryhmän raportin ympärille.

Tiistaina SAK:n Rauman paikallisjärjestön tilaisuudessa puhunut korosti raportin syntyneen kolmikantaisen valmistelun tuloksena, jossa vain yksi, tosin metalliliittolainen neuvottelija jätti eriävän mielipiteensä.


- Ei raportissa saatu kaikkia asioita ratkaistua, mutta aukinaisista asioista voidaan sopia jatkoselvittelyssä, painotti Aalto.
Tällaisina asioina Aalto mainitsi esimerkkinä kilometrirajan, ylityttyä verotonta päivärahaa voidaan maksaa.


- Tärkeintä on, että verottajalle saadaan yhtenäinen ohje koko maahan. Ihmisten oikeustajuun ei mahdu se, että Turussa toimitaan toisin kuin Porissa.


Aalto painotti, ettei työnantajakaan näe sitä hyvänä, että toisella työmaalla on toisenlainen verokäytäntö.


Aallon ensimmäinen vierailu Metalliliiton puheenjohtajana osui samaan päivään, kuin komennusmiesten poistuminen työpaikoiltaan. Rauman telakalta poistui aluetoimitsija Jouni Nurmelan mukaan noin 30 komennusmiestä.

Aalto uskoo Team-hankkeen, eli kuuden teollisuusliiton yhdistymishankkeen toteutuvan, vaikka liittokäsittelyssä liitot ovatkin asettaneet omia reunaehtojaan.


- Reunaehdoista hiotaan yhteisiä näkemyksiä. Uskon, että niiden osalta löytyy yhteinen sävel, kertoi Aalto.
Hän painotti yhteistyön tiivistämistarpeen olevan kuitenkin välttämätöntä. Tähän hän sanoi johtavan jo pelkästään työnantajien tavoitteiden muuttumisen.


Yhdistymisen etuna hän pitää suurta joukkovoimaa, joka saavutetaan 330 000 jäsenellä.
- Liiton työntekijät vastaisivat noin 70 prosentista Suomen viennistä. Sillä olisi suuri yhteiskunnallinen merkitys ja vaikutus sopimuspolitiikkaan.


Aalto muistutti, että jo nyt Metalliliitto on niin suuri vaikuttaja neuvottelupöydissä, että useissa liitoissa katsotaan ensin, mitä metallin pöydässä sovitaan.

Aalto ihmetteli työnantajapuolen asennetta siinä mielessä, että keskitettyjen ratkaisujen kautta Suomi-laiva on saatu pelastettua monta kertaa. Sitä hän myös ihmetteli, että työnantajapuolella ollaan asettamassa vaatimuksia työntekijäjärjestöille palkkamaltin toteuttamisesta samanaikaisesti kun ollaan viemässä työkaluja pois.


Hän muistutti, millaisiin palkankorotuksiin viimeisin liittokierros johti ja mitä tapahtui inflaatiolle, vaikkakin osa siitä on  ulkoista vaikutusta.


- Turhaa on lähteä rajaamaan etukäteen jotain sopimusmallia pois. Maailma ja talous muuttuvat nopeasti, minkä takia pitää olla avoin kaikille malleille, kommentoi Aalto EK:n päätöstä luopua keskitetystä sopimisesta.


Hän painotti, että tupon yhteydessä on puhuttu ja tultaisiin puhumaan muustakin kuin palkoista ja miksi jatkossa sovittaisiin vain palkoista. Aalto piti vaarana, että keskitetyn sopimisen myötä menevät myös konsensus ja kolmikantasopiminen.

Jouko Veijonaho

12.6.2008 10:07

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva