Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hämeenlinnasta eteenpäin

Kuva: Hämeenlinnasta eteenpäin

Puoluekokouksemme on takana, nousun vuodet edessä. Monen mielestä oikein onnistunut kokous. Sitä se oli minunkin mielestäni. Taisinpa useammankin kerran kevään mittaan kirjoitella, että huonosti meidän tulee käymään, jos Hämeenlinnasta ei kotiuduta hyvällä ja innostuneella mielellä.
Nyt kotiuduttiin hyvällä mielellä, joten mikäpäs tässä. Emme jää odottelemaan parempia galluppeja, alamme töihin. Kyllä aktiivisuuden nousu ja aikaansaannokset sitten pienellä viiveellä aikanaan näkyvät.
Oli mieltä nostattavaa tavata niin suuri joukko vanhoja tuttuja, edustajatovereita, aktiiveja eri puolilta maata. Moni siitä joukosta ilmoittautui juttujeni lukijaksikin. Kun lauantaina eräistä juhlallisuuksista selviydyttyäni tulin torille, niin tuttua porukkaa näkyi musisoivan lavalla.
Esitysten päätyttyä saatoin kertoa tyytyväisten kuulijoiden tuntemuksista. Homma näkyi ja kuului työväenlauluineen paremmalta kuin viime vapun toritapahtumassa. Harmitti vain, etten päässyt muilta kiireiltäni mukaan Tupalan Matin, Iltasen Teuvon ym. sekaan soittamaan. Matin oletuksen mukaan vahinko on korjattavissa.

Hyvä maku siis jäi puoluekokouksesta suuhun. Uusi johto varmasti saa monenlaista ohjetta ja opastetta. Jos minun kuulemistani toiveista tulisi totta, niin ainakin puoluetoimistossa luuta heiluisi. Syytä olisikin.
Jo puoluekokouksen avauspäivänä moni olisi halunnut puhutella sitä virkailijaa, jonka käskyllä puolueen sisarjärjestöt yms. oli tungettu Kulttuuritukun tiloihin. Ja sillä seurauksella, että kymmenet siellä aamusta iltaan omien järjestöjensä pöytien takana päivystäneet saivat seurustella lähinnä keskenään. Paikallisilta järjestäjiltä ei ollut vaivauduttu kysymään mitään.
Nykyisen puoluetoimiston tavoista tämä antaa ylimielisen kuvan eikä uuden johdon tule tällaista menoa enää sallia. Sitäkin tarkoitin puoluetoimiston siivoustarpeella.

* * * 

Vanhan vertauksen mukaan eduskunta on kansa ellei peräti äänestäjät pienoiskoossa. Päivä päivältä mitä kummastuttavimmat tiedot rahallisia avustuksia koskevista salailuista, huonosta muistista, jopa epärehellisyydestä panevat epäilemään, että eipä taida eduskunta olla ainakaan Suomen kansa pienoiskoossa.
Äänestäjä yleensä odottaa eduskunnalta itselleen mieluisia päätöksiä. Kokemukseni mukaan sellaisia on kohtuullisen vähän. Kokemukseni tosin ovat ajalta, jolloin joillekin tietyille ehdokkaille ei nykyisiä määriä syydetty rahaa. Tai ei ainakaan sellaista tullut tietoon.

Nykyinen järjestelmä myös olettaa, että valitsijoiden eli äänestäjäin ja valittujen eli kansanedustajain kesken tulee vallita luottamus toisiinsa. Missä määrin tämäkään enää pitää paikkansa?


Edustajalla on äänestäjiltä, siis kansalta, saatu valtakirja. Mutta nyt onkin siihen väliin tullut uusi toimija – merkittävä taloudellinen tukija tai useampikin sellainen. Onko siinä syntynyt vastavuoroisuusvelkaa?
Sellaista epäillään nyt joissakin tapauksissa. Eikä sellaisten tapausten selvittelyä ainakaan edistä edun saajien huonomuistisuus, röyhkeys tai kepulaisuus.


Elämme tässäkin suhteessa mielenkiintoisia aikoja. Vastassa olevat kepun ja kokoomuksen puoluekokoukset saattavat antaa jo jonkunmoisia vinkkejä siitä, elämmekö me vaalikauden loppuun asti tämän Vanhasen hallituksen ikeen alla.

* * *

Tasa-arvosta keskusteleminen on tupannut keskustelun tasolle jäämäänkin. SDP astui puoluekokouksessaan askeleen muita pidemmälle. Neljästä puheenjohtajastamme kolme on naisia ja vain yksi mies. Näinkin voi tasa-arvoa toteuttaa.


Puoluejohtoa uusittiin, etten sanoisi, kovalla kädellä ja tiedotusvälineet kertoivat, että sdp nuorentuu reippaasti. Ja se on ollut selkeästi myönteistä viestintää. Varovainen asteittainen uusiminen ei tuollaiseen uutisointiin olisi aihetta antanutkaan. 


Hämeenlinnan kokouksen valintalinjaa toivoisi seurattavan myös maakunnissa. Kahden vuoden kuluttua on seuraava puoluekokous. Nyt oli nuoriksi laskettavia puoluekokousedustajista noin seitsemäsosa. Mitäpä olisi tuommoinen viidesosa vuonna 2010? Se tarkoittaisi sataa nuorta puoluekokousedustajaa. Sopisi varmasti uudelle puoluejohdollekin.  
 
* * *
Eipä tarvitse sdp:n johdosta edustajaa laittaa elämää suuremmista asioista keskustelemaan pelkältä rippikoulupohjalta. Sekin kertoo Hämeenlinnan onnistuneista valinnoista.

10.6.2008 09:26

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva