Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin 6. osan rakennushistoria kartoitetaan

Porin keskustan kupeessa sijaitseva puutaloalue, 6. kaupunginosa, on historialtaan ja miljööltään ainutlaatuinen alue. Kuudesosa kaavoitettiin vuonna 1864 työväen kaupunginosaksi, kun lehdistö oli kirjoitellut paikalla sijainneen Kuoppakaupungin siveettömästä elämästä.

 

- Porvaristo kannatti työläiskaupunginosan sijoittamista tänne, jotta Kuoppakaupungista päästäisiin eroon. Kaupunginosa rakentui kunnolla vasta 1900-luvun alussa, ja maakuoppa-asutusta oli vielä 1890-luvulla, kertoo Olli Joukio Satakunnan Museosta.

Joukio kuuluu neljän hengen kenttätyöryhmään, joka aloittaa laajan rakennuskulttuuriselvityksen 6. osasta eli Päärnäisestä. Ryhmä tutkii perusteellisesti kaupunginosan kaikkien yli 70 korttelin rakennushistorian. Selvityksen laativat yhteistyössä Porin kaupunkisuunnittelu ja Satakunnan Museo.

Selvitys on jo alkanut, ja ensimmäisenä vaiheena on toteutettu rakennuspiirustusten hankinta. Vanhimmat piirustukset löytyivät Turun maakunta-arkistosta, vuoden 1920 jälkeiset Porin rakennusvalvonnasta. Työntekijät ovat ehtineet myös valokuvata neljää korttelia 6. osan länsipäädystä, josta kenttätyö käynnistyy.

- Valokuvien perusteella arvioidaan talon ikää ja kuntoa. Vanhimmat, parhaiten säilyneet rakennukset ovat tärkeimpiä kohteita. Nyt kuvaamme rakennuksia ulkoa, myöhemmin sisältä, kertoo arkkitehti Minna Hagman.

Seuraavassa vaiheessa kenttätyöntekijät siirtyvät haastattelemaan 6. osan asukkaita. Porin rakennusvalvonnalta selvitetään suurimmat muutostyöt, asukkaiden kanssa keskustellessa selviävät tarkemmat yksityiskohdat - remontit, tilajärjestelyt ja esimerkiksi alkuperäisten pintojen ja uunien säilyminen. Selvitystyöryhmä tulee alueen asukkaille tutuksi kesän aikana, ja mittava työ jatkunee vuoden 2009 puolelle asti.

Rakennuskulttuuriselvitys toimii pohjana kaupunginosan asemakaavan uudistukselle. - Uuden kaavan tavoitteena on suojella 6. osan miljöö ja mahdollisimman monta alueen rakennuksista, kertoo Minna Hagman, joka vastaa kaavan uudistustyöstä.

- 6. osa on valtakunnallisesti arvokas rakennushistoriallinen alue, jota porilaiset eivät ole noteeranneet tarpeeksi. Tämä on elävän arjen ympäristö, jossa näkyy tavallisten porilaisten kulttuurihistoriaa, korostaa Eeva Karhunen, Pisara - kulttuuriympäristöt arjen arvoiksi -hankkeen projektipäällikkö. Nelivuotinen Pisara-hanke käynnistyy samanaikaisesti rakennuskulttuuriselvityksen kanssa.
Kenttätyöntekijät ovat jo ehtineet tutustua puutaloalueen arjen ominaisluonteeseen. - Osa kaduista on edelleen päällystämättömiä, ja pojat pelaavat keskellä katua. Onhan täällä pidetty hevosia ja lehmiäkin vielä 1970-luvulla, Olli Joukio mainitsee.

6.6.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva