Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Henkilöstövähennykset valtion tarjoama lääke kuntasektorille

Kuntapalvelujen tuottavuuden lisääminen nousi kunnallisen työmarkkinaseminaarin toisen päivän pääaiheeksi Raumalla torstaina.
Valtionvarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki olisi mielellään tuomassa kuntakentällekin valtiohallinnossa käytössä olevan kaltaisen, kiistellyn tuottavuushankkeen mittareineen.

 

Yksituumaisuuden hän kertoi löytyvän siitä, että suuria muutoksia tarvitaan työikäisen väestön vähenemisen ja eläkeläisten määrän lisääntymisen johdosta. Siitä kuitenkin ollaan jo erimielisiä, miten tästä selvitään.

- Meillä on hyviä hankkeita asian tiimoilta meneillään, mutta jos palkkaus ei tue niitä, hyödyt jäävät saamatta, sanoi Hetemäki.
Harvinaista virkamiehelle, hänellä oli esittää kanta tämänkin probleeman ratkaisemiseksi. Hetemäki liputti selkeästi Tehy:n tekemän sopimusmallin puolesta, jollaista tulisi hänen mielestään soveltaa muillekin kunta-aloille.

Tehy:n sopimushan takaa terveydenhuollon henkilöstölle sopimuskierroksen viimeisellä palkankorotuskierroksella sitä suuremmat palkankorotukset, mitä enemmän henkilöstöä on saatu vähennettyä.

Hetemäki pohdiskeli myös sitä, miten tuottavuutta voitaisiin mitata ja löysi sellaiseksi valtionhallinnossakin käytössä olevan, henkilöstötyövuosien määrän mittaamisen.

- Mittari on karkea, mutta yksiselitteinen, painotti Hetemäki.

Herttaisen yksimielisiä näissäkään asioissa ei olla. Palkansaajien tutkimuslaitoksen Jaakko Kiander oli sitä mieltä, että jatkossa ei riitä kuntapalvelujen rahoittamiseen se, että valtionosuudet seuraavat Bruttokansantuotteen kehitystä.

Hän ei uskonut tuottavuusohjelmankaan toimivan ainoana lääkkeenä, koska esimerkiksi työvoimavaltaista hoivatyötä ei voi automatisoida.

- Jatkossa valtion pitää ratkaista miten kuntien peruspalveluihin tarvitsema tulokertymä taataan tulevaisuudessa.

Hän painotti käytettävissä olevan kaksi mahdollisuutta, joko korottaa valtionosuutta tai siirtää verotuksen painopistettä kunnallisverotuksen suuntaan, koska kuntapuolella tuotetaan 80 prosenttia palveluistakin.

- Jos näin ei tehdä, edessä on palvelujen leikkaaminen ja jonojen kasvaminen, ennakoi Kiander.

Hän painotti leikkausten lähtevän silloin liikkeelle, kuten 1990-luvullakin, aloilta joiden käyttäjät eivät pysty itse puolustautumaan.

Jouko Veijonaho

6.6.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva