Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Seitsemäs veljes

Kuva: Seitsemäs veljes

Jääkiekon arvomaailmassa edelleen lasketaan – pelaajien näkökulmasta – uran kovimmaksi saavutukseksi voittaa Pohjois-Amerikan mestaruus, jota myös Stanley Cupiksi kutsutaan. En silti pääse irti siitä ajatuksesta, että Naganon tai tulevien Vancouverin olympiakisojen voittaminen menee kirkkaasti maanosamestaruuden edelle. Naganon sekä Vancouverin voittajamaa on todellinen kiekkovaltias, sillä kisat pidetään vain joka neljäs vuosi. Mikä tärkeintä, kummassakin ovat kaikki maailman parhaat jääkiekkoilijat (NHL tauolla) paikalla. Edellytyksenä on olla vain niin hyvä, että mahtuu mukaan oman maansa olympiajoukkueeseen. Kieltäytymisiä ei liiemmälti ole Vancouveriin odotettavissa?Nyt Suomella on NHL-voittajia täysi veljessarja. Jostain syystä veljessarja on täysi vasta sitten, kun heitä on seitsemän. Nyt Eeron osan otti Detroit Red Wingsien hyökkääjä Valtteri Filppula, joka kaiken lisäksi teki tärkeän toisen maalin kun ”Punasiivet” voittivat finaalissa neljännen pelin Pittsburgh Penguinsia vastaan vieraissa loppunumeroin 2-3 ja mestaruus tuli voitoin 4-2.

Kuusi vanhempaa veljestä ovat Jari Kurri, Esa Tikkanen, Reijo Ruotsalainen, Jere Lehtinen, Ville Nieminen ja Teemu Selänne. Kurri, Tikkanen ja Ruotsalainen ottivat kaksi voittoa Edmonton Oilersissa vuosina 1987 ja 1990. Kurrilla voittoja Edmontonissa tuli viisi. Tikkanen otti sen viidennen voittonsa New York Rangersissa. Lehtinen voitti Dallas Starsissa, Nieminen Colorado Avalanchessa ja Selänne Anaheim Ducksissa.

Filppula on Detroitin pelaajana niitä NHL-joukkueiden uranuurtajia, sillä aikaisemmin ei Detroit ollut varannut aivaten ainutta suomalaista pelaajaa.

Jokereista vuonna 2002

Valtteri Filppula varattiin Jokereista vuonna 2002 ensimmäisenä suomalaispelaajana Detroitiin. Hänen varausnumeronsa oli 95. Samassa varaustilaisuudessa pienemmällä numerolla suomaalaispelaajista varattiin Jokerien maalivahti Kari Lehtonen (Atlanta) kaikkien aikojen pienimmällä suomalaisnumerolla kaksi (2).

Se oli hyvä vuosi, sillä Kärppien puolustaja Joni Pitkänen (Philadelphia) varattiin numerolla neljä (4) ja Ilveksen Jesse Niinimäki (Edmonton) numerolla 15. Jokerien Sean Bergenheim tarttui New York Islandersin haaviin numerolla 22.

Eikä siinä vielä kaikki. Ennen Filppulaa varattiin vielä HPK:n maalivahti Hannu Toivonen (Boston) numerolla 29 sekä HIFK:n Arttu Luttinen (Ottawa) numerolla 75.

Se oli hyvä suomalaispelaajien varausvuosi, sillä numerolla 254 Toronto varasi Ässien hyökkääjän nimeltä Jarkko Immonen. Moniko tiesi mistä seurasta Immonen aikoinaan varattiin? Pauli Levokari oli silloin jo HIFK:n pelaaja (Atlanta numero 257).

Monta nopeasti unohduksiin jäänyttä suomalaiskiekkoilijaa rapakon taakse on aikoinaan varattu. Otetaan tältä vuosituhannelta esiin vain pari nimeä ja mietintämyssy päähän, kun kerrotaan nimet Kari Akkanen ja Joni Lindlöf.

Mutta on Detroit varannut jo toisenkin suomalaiskiekkoilijan. Kuka mahtanee olla? Mikäli ajatus kulkee vielä palstan loppupäässä, niin pistetään nimi esiin. Nyt on aikaa miettiä. Jos ei muisti palaa, niin sitten ensi viikolla, jotta jää lukijalle riittävästi ajatusaikaa.

Uskomaton EVU

Väliotsikosta EVU ei kannata pelästyä. Kyseessä ei ole mikään Matti Vanhasen puljaan erikoistunut rahoitusliittymä! Tai voi tuollainenkin löytyä, kunhan muisti pakotetaan palaamaan pätkittäin maailmanympärysmatkaltaan?

Kyse on kuitenkin jääkiekon kasvattajaseurasta Etelä-Vantaan Urheilijat. Kun käydään seuran juniorimyllystä lähteneitä pelaajia läpi, niin ei ole enää ilkkumisen aihe, että Vantaa on Suomen suurin kaupunki, josta ei koskaan ole tullut joukkuetta jääkiekon miesten SM-liigaan.

EVU:n paidasta jääkiekon huipulle on ponnistanut melkoinen määrä huippukiekkoilijoita.

Todettakoon jo tähän väliin, että tuore Stanley Cup-mestari Valtteri Filppula on Etelä-Vantaan Urheilijoiden B-nuoriin asti kouluttama kiekkoilija.

Mutta lisää tulee ja nimet ovat varmuudella jääkiekkoa seuraaville tuttuja. Ville Peltonen (MM-pronssijoukkueen kapteeni), Antti Pihlström (tuo MM-kisojen ihmiskuula) Antti-Jussi Niemi (MM-pronssia), Tuomo Ruutu (MM-pronssia) ja tämän kauden SM-hopeamitalistit (Espoon Blues) Mikko Koskinen, Erkki Rajamäki ja Rami Alanko.

On tuotava esiin tällä hetkellä Suomen SM-liigaan ja muihinkin huippusarjoihin jääkiekkoilijoita kasvattavan organisaation nykyinen vetäjä.

Myyrmäen nykyinen mentori on Riku Auvinen.

Uutisiahan odotellaan

Koska Porin Ässien suunnalla tuntuu tällä hetkellä vallitsevan Suvivirren jälkeinen olotila, niin kerrotaan ainakin se, että seuran toimisto muuttaa ensi kuussa Mikonkadulta tuonne Itäkeskuksen maisemiin. Starkki taitaa olla lähin tunnettu rastipiste?
Uumoilin vähän aika sitten, että Ässien etsimä maalivahti tulisi Tampereen suunnalta. Hutikuti tuli!

Mutta edelleen Ässät etsii kolmea pelaajaa: maalivahtia, puolustajaa sekä hyökkääjää. Eli joka osa-alueelle mahtuu.
Ei silti, Ässien sopimuspelaajissa on nyt melkoinen joukko nuoria lupauksia, jotka varmuudella ovat kiekkoväen tietoisuudessa kauden mittaan. Tietävät Kehänelosenkin sisäpuolella.

Tuollainen Kehätie on kai pakko rakentaa kun Ideapark tunkee jo Vihtiin.

Kotimainen jääkiekkokausi alkaa heinäkuussa Rauman Pitsiturnauksella. Sen vetonaula on vuosia ollut Lukon ja Ässien välinen ottelu, joka on vetänyt helteelläkin hallin täyteen. Nyt Ässät ei Pitsiä virkkaa, vaan kuulemma harjoittelee?

Huhuja on turha levittää, mutta syväkurkkuni antamat tiedot voivat olla tottakin. Nimittäin siltä osin, että Rauman Lukko olisi ollut halukas tulemaan melkoisesti vastaan, mikäli Ässät olisi turnaukseen lähtenyt. Siis taloudellisesti vastaan ja ehkä maantieteellisestikin, Luvialta hakemaan?

Jää pohtimaan – jos tieto olisi tosi – niin miksi näin tapahtui!

Mieleen iskostunut

Jääkiekkokommentaattori (Yle) Juhani Tamminen on mieluusti mainostanut, että hän nosti 15-vuotiaana Oskar Osalan Vaasan Sportin edustusjoukkueeseen.

Toki tarkoittaa, että Oskar oli tuon ikäinen?

Nyt Espoon Bluesissa SM-hopeaa voittanut Oskar Osalaa odottavat jälleen suuremmat kiekkoympyrät.

Vuonna 2006 Washington varasi Osalan numerolla 97. Nyt NHL-siirto toteutuu, mutta kaksisuuntaisena. Se tarkoittaa sitä, että kolmen vuoden sopimuksen aikana myös farmiseura kutsuu. Ja sinne mennään kiltisti.

Osala on niin hyvä pelaaja sekä raamikas, että voi hyvinkin olla, ettei farmikomennusta tule kuin ensi kaudella pätkittäin.
Muussa tapauksessa Aleksander Ovetshkin saa melko kovan ketjukaverin – kenties!

Kotimaakunnan koko kuva

Huomenna jalkapallon naisten Liigassa pelaava Nice Futis kohtaa kotiottelussaan Vaasan Sportin täysin voitettavissa olevassa ottelussa. Peli alkaa kello 17 Porin stadionilla. Sport kuuluu ilman muuta NiceF:n liigan päävastustajiin.

Tässä tapauksessa se tarkoittaa sitä, että sarjapaikan säilymisen kannalta juuri Sport pitäisi kotona voittaa. Ensimmäinen liigavoitto ja näkymät ovat täysi uudenlaiset.

PoPa jatkaa näillä näkymin puhdasta sarjaansa miesten jalkapallon Kakkosessa sunnuntaina kello 18.30, kun vastaan kotiotteluun tulee stadionille Forssan Jalkapalloklubi. Tämä on meikäläisen ajatus, eikä joukkueen. Vuosien mittaan on nähty, että juuri tällaiset pelit ovat vaikeita, koska lähdetään kentälle luulemaan!

Porin Pesäkarhujen urheilutoimenjohtaja Petri Kaijansinkko on Superpesisjoukkueensa kanssa matkalla kohti Viipuria.
Ai miksi? No siksi, että Viipurissa pelataan Naisten Superpesistä Lappeenrannan Pesä Ysit ja Porin Pesäkarhut. Ellei paikalle pääse, niin Urheilukanava lähettää jälkilähetyksen huomenna kello 21.15 alkaen.

Rauman Fera on puolestaan Siilinjärven sekä Viinijärven vieraskiertueella viikonvaihteessa ja miesten Ykkösessä Ulvila käy pohjoisen kiertueella. Huomenna Haapajärvellä ja sunnuntaina Kempeleellä ja aamuyöstä kotona kuuden pisteen kanssa.

Kyllä muuten tapahtuu

Kun viikonvaihteen kaikkia tapahtumia yrittää purkaa, niin puhutaan isommista asioista.

Tänään heitetään Oslossa Kultaisen liigan keihään osakilpailu ja Tero Pitkämäellä on alla voitto (sentillä). Nyt kramppi pitäisi olla ohi, joten Andreas Thorkildsen hävinnee reippaammin? Tero Järvenpää ja Teemu Wirkkala ovat adjutantit, koska Antti Ruuskanen parantelee nilkkaansa.

Sunnuntaina käydään Lapualla Suomen mittapuun mukaan rahakkaat yleisurheilun Eliittikisat ja ainakin Tommi Evilän on pakko osallistua Lapuan kisoihin!

Mutta ei tässä vielä likikään kaikki: formuloiden osakilpailu käydään Kanadan Montrealissa ja varsinainen startti tapahtuu sunnuntaina kello 20 Suomen aikaa. Kimi Räikkönen on suosikki ja jospa McLaren viimein toimisi oikein Heikki Kovalaisen kanssa. Töppejä siltä osin on nähty taas riittävästi.

Tietäähän sen, koska mukana on Ron Dennis.

Ellette tiedä

Jos joku on tietämätön, niin julkistetaan tältä paikalta, että jalkapallon EM-lopputurnaus alkaa huomenna. Hyvän jalkapalloilun ystäville sekä muunkin urheilun kannattajille tulee väkisin päällekkäisyyksiä.

Johan nyt on vilkas viikonloppu!

EM-lopputurnauksen ottelut alkavat huomenna. Kello 19 Baselista tulee peli Sveitsi-Tshekki ja kello 21.45 Genevestä Portugali-Turkki.

Sunnuntaina kello 19 Wienistä Itävalta-Kroatia ja kello 21.45 Klagenfurtista Saksa-Puola. Täytyy pistää mukaan myös maanantain anti, sillä kaikki pelit tulevat suorina TV2:n kanavalta. Maanantaina nimittäin kello 19 paikkana on Zürich ja peli Romania-Ranska sekä kello 21.45 Bernistä yksi kisojen merkittävimmistä peleistä jo turnauksen tässä vaiheessa: kuoleman lohkon Hollanti-Italia.
Tiistaina onkin kaikki maat nähty, kun Innsbruckissa pelaavat kello 19 Espanja-Venäjä ja Salzburgissa Kreikka-Ruotsi. Näin myös oman suosikin peli on nähty tiistaihin iltaan mennessä.

Valintoja ohjelmien suhteen on pakko viikonvaihteessa tehdä, myös kotimaan pelipaikoille pitäisi ehtiä, mutta mukavaa se vaan on. Aina se yhden puoluekokouksen kanssa tasapäin kilpailee!

EM-lopputurnauksen pelien alkamisajat ovat passeleita. Kello 19 ja kello 21.45 syöpyvät mieleen!

Eikä turnauksessa tule niin ainuttakaan välipäivää, siis ei ainuttakaan, joten paikallisten tapahtumien järjestäjien kannattaa asia huomioida, jos sellaiseen on mahdollisuus.

Jarmo Liuhala

6.6.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva