Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Oikeellaist kiärrätyst…

Kuva: Oikeellaist kiärrätyst…

Kiärrätys o ny muatii ja se kuulemma kuuluu kaikil vavvast vaarii ja mukulast muarii. Sillai eile tual kiärrätyskalaaseis kuuli jokuste pauhaava. Meinaa ny täs kyl kertoo teil iha vertaas vail ainaki omast miälestäni oleva freesi kiärrätysjutu. Rupesi prohtaa tol hyväl kampraatilleni Impil yhten päivän, et kesäteatteris tarvittas vanhoi tamineit tääl Pajuranna kesäteatteris meinate. Impi innostu koht asjast ja klaaras et vintis olis viäl hee äitinki roikkei talles. Aika vanhoi taitaa ol, ko Impi itteki fiiraa enne mittumaarii 99 vuattas. ” Mennää sin vinttii sikko kerkeet ja kattotaa mitä löytyy” pauhas se mul. Mää hiuka tyyräsi et mahrak sää noit trappui pääst sin yllöös, mut vastaus oli koht et kyl mää sin pääse.

No sit seuraavan päivän heti mää piri asjani pääl ja mentii yhres vinttii. Enstiks tyhjennettii ylimääräset korit, tokkoset ja muuki toona siit trapuilt. Mää funteerasi siin tyhjentäissän et mitä ihmee varte kaikkii niit trappui tilpehöörei säilytettää ja kysyinki, mut vastaus oli et annetaa ny vaa ol. Traput o semmoset vanha-aikaset toisest reunast kappeet ja toisest kyl hyvinki astuttavat. Sit mentii sillai melkei nelikonti ja mää oli takan tynkön ettei mittää sattus. Hyvi päästii eikä eres henkästytty mitä ny hiuka. ” Jesusauta ompa noit pukupussei paljo ja nois nuariski roikkuu vissii niit hiuka uurempii roikkei” sano Impi ja teki inventaarioos siin köppiis nojate. Mää pelkäsi se kaatumist ko se laate o täyn semmosii irtolautoi ja jossaki ain kakkosnelosenki pää pystös. Yks tooli siäl oli jota freistattii istuttavaks, mut se oli nii kauhtunu ja hapertunu ettei sihe uskaltanukkaa istuu. Ko oli tryki siäl vintis kiärrelty ja kompattu sai mää Impi huilaa vanha telku pääl. Siin se sit istuu kökötti ja yhres koitettii kattoo mitä löytys.

Semmosest vanhast suurest kopparist hajettii kartiineit ensti sin hajonneittei tilal ja löyrettiinki kyl passelit vaik ne ny viäl o klassii tälläämäti. Se kyl tapahtuu enne synttäreit. Näytelmäroikiks hyvä yäpaita ja vanhoi tyykei vissii ninko förkkelei rustaamissee meinattui oli ja siäl. Ja sit syynättii niit pusseis olleit klänninkei, jokusii saatii tällät sivvuu mut suurimmast osast oltii miält et antaa ny ol toistaseks vaikkei ennää pääl passannukkaa. Kyl me silti siält joku nätti hame otettii korjuu ja valkone villatakkiki, niät voi hellepäivän sit vaik itte tällät päälles.

Pootfoorei oli vanhas risas pärekoris, oli nii punast ko mustaaki, mokkaa ja iha oikeet nahkaa. Kaikki piänii ja nättei. Seinält otettii sin korrii sit viäl varrellisert nirunarukenkät, joihi oli aikanas kiinnitetty semmoset korkoluistit joil Impi sit nuaren flikkan oli luistellu. Muutama skrollanki sai sin kesäteatterisäkkii. Niis oli ja aja patinaa ja melkone pöllährys irtos ko niit sit pihal pöllytteli enne viämist.
!p Historia se kyl havisi siäl kylmä vinti tomus muutonki ko miätittii aikoi enttisii yhres. Katteltii siäl vanhoi potretteiki, jokka kyl tuatii sit allaaski Impi katteltavaks ja tunnistettavaks. Harmi vaa et se näkö pakkaa ollee jo nii huano ettei oikee tahro ennää suurennusklasillakkaa juur piänt selliittää.

Jaa et millai sit tultii siält allaas?? kysy vaa itteki stää. Samallai ko mentiiki nelikonti takaperi, mut sillai et mää ain viisasi mihi jallaa tällää seuraavaks. Hyvi kävi ja hyvä miäli tuli kummallekki ja sit viäl teatterillekki.

Kiärrätyst liki satavuatiaa toimest, jos parempaa pyytää o makuri.

 

6.6.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva